10 любопитни факта за Бишон фризе, които може би не знаете

Бишон фризе Снимка: iStock

К ак може човек да не обича породата Бишон фризе! Тези възхитителни малки кученца са сред най-популярните и предпочитани домашни любимци по целия свят и за това си има причина! Ако и вие като нас сте любопитни да научите повече за тези очарователни четириноги или са опитвате да прецените дали тези мъници не са идеалното попълнение за вашето домакинство, попаднали сте на точното място!

Бишон фризеСнимка: iStock

Предлагаме ви заедно да се потопим в света на Бишоните и да се запознаем с някои от най-интересните факти за тази порода кучета. 

  • Имат хипоалергенна козина

Бишон фризе често е определяна като хипоалергенна порода, което ги прави популярен избор за хора с алергии. Това означава, че тези кучета (подобно на Лабрадудълите) произвеждат много малко алергени в сравнение с други свои събратя. Тяхната козина, която по структура силно наподобява човешки косъм, намалява количеството на пърхота и отделянето, които са основните причини за появата на алергични реакции. 

Dogsandcats.bg

Бишон фризеСнимка: iStock

  • Могат да се похвалят с древна история

Историята на Бишоните е завладяваща и датира векове назад. Мнозина смятат, че тези дребосъци произхождат от средиземноморския регион, по-специално – от Испания и Италия. Факт е, че тези пухкави мъници са били любимци на благородниците и често са били верни другари на крале и кралици. Техният приятелски характер и до днес ги прави перфектни спътници за представителите на аристокрацията.

През 14-ти век италиански моряци откриват Бишоните, докато изследват Канарските острови. Те веднага са запленени от красотата и очарованието на породата и връщат няколко от представителите й обратно в Италия. Оттам Бишоните се разпространяват в цяла Европа и стават популярни във Франция, където си спечелват прякора „Bichon à poil frisé“, което се превежда като „кучето с къдравата коса“.

Бишон фризеСнимка: iStock

  • Интелигентността прави обучението им лесно

Обучението на Бишоните може да бъде приятно изживяване, благодарение на тяхната интелигентност и нетърпение да угодят на стопаните си. Дресурата им се случва бързо, тъй като те реагират добре на методите на обучение чрез положително подсилване. Ранната социализация би им помогнала да придобият увереност, а излагането на различни хора, животни, звуци и среда ще предотврати прояви на страх и тревожност на по-късен етап в живота им.

  • Не обичат да остават за дълго сами

Бишоните могат да са предразположени към безпокойство при раздяла, така че е важно да научите четириногия си другар да се чувства спокойно и комфортно, когато остава сам.

бишон фризеСнимка: pixabay.com

Постепенната десенсибилизация и дори обучението в клетка може да бъде полезно за предотвратяване на тревожността при раздяла. Имайте предвид обаче, че тези кученца понякога могат да бъдат и малко упорити. Кратките, чести тренировки ще доведат до по-добри резултати в сравнение с дългите сесии. 

  • Имат нужда от специфични груминг грижи

Красивата, къдрава козина на Бишоните изисква редовно подстригване, за да изглежда максимално добре. Тя е склонна към сплъстяване и заплитане, така че е необходимо ежедневно разресване, за да се предотвратят потенциални проблеми. На всеки 4 до 6 седмици е добре да водите вашия Бишон на професионален грумър, който да положи грижи за него както следва: баня (със специфичен за породата шампоан), подстригване и подрязване на ноктите. 

  • Бишоните са подходящи за стопани от всички възрасти

Ако търсите куче, което ще донесе безкрайна радост и обич на цялото ви семейство, Бишонът е отличен избор. Тези кученца търсят човешката дружба и са най-щастливи, когато са заобиколени от любимите си хора. Те са страхотни с децата и имат търпелив и нежен характер, което ги прави добър избор и за по-възрастни хора.

Бишон фризеСнимка: iStock

  • Склонни са към проблеми със зъбите

Един от най-често срещаните здравословни проблеми при Бишоните са проблемите със зъбите. Малката им уста и претъпканите зъби ги правят по-податливи на зъбни заболявания, като инфекции на венците и кариес.

  • Справят се отлично в състезанията за ловкост

Въпреки малкия си размер, тези четириноги са забележително подвижни и са отлични в обучението за ловкост. Бишоните са много умни и се учат бързо, което ги прави идеални кандидати за състезания по адижилити. Те са пъргави и много леки, което им позволява да се движат през пистите с препятствия с неподозирана лекота. Естественият им атлетизъм и ентусиазъм ги правят отлични в задачи за ловкост като скачане, катерене и гъвкавост.

бишон фризеСнимка: iStock

  • Те са страхотни кучета-компаньони

Тези малки кученца са се доказали като отлични терапевтични животни, тъй като притежават нежен и любящ характер. Това ги прави идеални за осигуряване на комфорт и компания на нуждаещите се. Бишоните притежават естествен инстинкт за съпричастност към човешките емоции и могат много бързо да усетят, когато някой изисква тяхното внимание и обич. 

Те са особено подходящи за компания на възрастни хора, тъй като самото им присъствие може да помогне за облекчаване на чувството на самота и изолация. 

  • Могат да живеят до 15 години

Бишоните са известни с дългия си живот, като обикновено продължителността му е между 12 до 15 години. Това означава, че пухкавото ви приятелче ще носи радост и обич на семейството ви дълги години напред. Бишоните имат дружелюбен и игрив характер, което ги прави чудесни другари за семейства и необвързани хора. 

бишон фризеСнимка: iStock

 

Виж още