Бишон фризе

Бишон фризе Снимка: Istock

Други имена

Френска болонка, Bichon Frise, Bichon Tenerife, Bichon a Poil Frise

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

28 см. 30 см.

Тегло

3 - 52 кг.

Живот

12 - 15 г.

Произход

Средиземноморието (Франция/Италия)

История

Франция и Италия все още спорят коя от двете страни е родината на тази симпатична малка порода. Смята се, че тя появява за първи път през 14 век като кръстоска между Малтийска болонка и Пудел. Бишон Фризе или Френска болонка, както я наричат, бързо се разпространява из Средиземноморските райони и достига до испанска земя – Канарските острови. В Тенерифе породата се радва на голяма популярност. Между 17 и 19 век във Франция тя става любимо куче на аристокрацията и кралския двор. Предпочитано от дамите, то лежи в скута не на коя да е, а лично на Мадам дьо Помпадур, за която се предполага, че имала няколко любими болонки. Тези кучета са рисувани и от художници като Франсиско Гоя, присъстват на фрески и гоблени.

Официално породата е призната едва през 1933 година, като междувременно се е разпространила не само сред хората “със синя кръв”, а и в останалите прослойки на обществото. 

Външен вид

Весели и игриви, тези малки живи кученца няма да ви оставят да скучаете нито за секунда. Максималната височина е 30 см, теглото им – между 3-5 кг. Имат черно носле и много тъмни “забодени” сякаш очи. Ушите им са дълги, стигат до средата на главата, която е с кръгла форма. С вирната и закачлива опашка и къдрава козина. Единственият допустим според международния стандарт цвят, е снежнобял.

Характер

Весело, жизнерадостно, с визия на плюшена играчка – това е Бишон Фризе! То е готово винаги да ви развесели и да поиграе с вас, но със същата сила няма да ви се натрапва, докато работите, например. Чудесни кучета-компаньони, френските болонки кротко ще стоят до вас и ще ви изчакат, докато имате време, за да им обърнете внимание. 

Dogsandcats.bg

Много интуитивни и чувствителни, тези кученца лесно се “засягат” ако им повишите тон или го ингнорирате прекалено дълго време. Доверчиви и любвеобилни, те имат нужда да се чувстват обичани и обгрижвани от стопанина си. Сред недостатъците им е именно прекалената им дружелюбност към непознати. За това и стават честа жертва на кражби – внимавайте къде оставяте любимеца си! 

Малки, но с голямо самочувствие, навън болонките не осъзнават размерите си и често се перчат на доста по-големи от тях кучета. Ако оставите четириногия си приятел дълго време сам вкъщи пък, рискувате да намерите не само любимите си обувки съсипани, ами всичко, до което кучето е могло да се докопа. Така то ви го връща, защото в неговите очи, сте го изоставили. 

Изключително умно и схватливо за дребния си ръст, Бишонът бързо се учи на различни команди. Това кученце се привързва силно към стопанина си и му има доверие за абсолютно всичко. Използвайте лакомство и похвала при добре свършена работа и никога физическо насилие или повишаване на тон. Помнете, че болонките са сред любимите циркови кучета – ако не се справяте с дресировката, значи проблемът може би е във вас

Здраве

Малка, енергична и жизнена порода, болонката не е болнаво куче. Въпреки това обаче, е склонна към някои генетично обусловени проблеми, сред които епилепсия, различни видове дерматити, алергии и заболявания на отделителната система. Често тези кученца страдат и от катаракта – заболяване на очите, усукване на клепача или атрофия на роговицата.

Грижа

Бишон Фризе има много енергия в запас, която трябва да изразходва на дълги разходки, съчетани с игри и упражнения.

Козината на тези симпатични кученца има нужда от всекидневни грижи. Ако не се разресва добре, тя ще се сплъсти. Ако прецените, че не разполагате с необходимото време за поддържката на кожухчето на любимеца си, по-добре е да го заведете на фризьор, които да го подстириже.

Снежнобялата козина на тези кученца се цапа много лесно, за това е добре да се къпят поне веднъж през седмицата, със специален сух шампоан. В никакъв случай не трябва да разресвате козината, докато е още мокра, така ще я увредите. Подсушете с кърпа и довършете със сешоар, едва тогава прокарайте четка през нея.

Хранене

Повечето малки и енергични кучета са склонни към преяждане. За това е важно менюто на Бишона да е балансирано и леко. Протеините в него не трябва да превишават 10%, да се избягват млечни продукти. Наблегнете на висок клас кучешка храна за дребни породи, като я обогатите с различни видове зеленчуци и плодове. Заради вродените си алергии тези кучета често имат непоносимост към някои видове месо – следете добре поведението на любимеца си, ако сте решили да допълвате диетата му с пилешко или пуешко. 

Деца и домашни любимци

Бишонът се разбира чудесно с деца, пръв приятел в игрите, той е винаги готов да прави компания на малчуганите. Въпреки това, не е препоръчително да оставяте тези дребни кучета сами в компанията на деца, ако не са свикнали едно с друго. Бишонът има крехки кости на крайниците и гръбнака, възможно е да се нарани. 

Френската болонка се разбира и с други кучета, стига собственикът й да не им обръща повече внимание – тогава проявяват ревност. Нямат проблеми да съжителстват с други малки животни или котки.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Виж още

Още породи кучета

Виж още