10 любопитни факта за коргитата – любимите кучета на кралица Елизабет II

корги Снимка: iStock

И нтернет ги обича, както ги обичаше и кралица Елизабет II. Те са известни като умни, бдителни и силно привързани домашни любимци. За кого говорим? За коргитата, разбира се!

Въпреки че с лекота бихте разпознали представителите на породата щом ги видим щастливо да потичват в близкия парк, какво знаете за историята на тези пастирски кучета? А какво ще кажете за разликата между Пемрбук и Кардигън?

Е, предлагаме ви заедно да разгледаме 10 забавни и любопитни факта за тези късокраки, но много мили и сърцати симпатяги!

коргиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Има две отделни породи коргита

Има два вида Уелски коргита – Пембрук и Кардигън. Те са обособени като две напълно различни породи, защото имат различни предци. Забележителната им прилика и някои общи характеристики са резултат от кръстосване през 19 век.

Ако се опитвате да направите разлика между двете породи, то обърнете внимание на опашката им – при Пембрук обикновено тя или липсва, или е купирана. Освен това, Кардигън обикновено имат по-заоблени уши, докато при техните четириноги събратя те са малко по-заострени. 

Смята се, че войнствено келтско племе първо отглежда коргита - в тяхната аборигенна форма в Кардиганшър, Уелс някъде около 1200 г. пр. н. е. Бързата сметка сочи, че тази порода е позната на Острова от повече от 3000 години. 

коргиСнимка: iStock

Въпреки че никой не знае с абсолютна сигурност, повечето изследователи на породата се обединяват около идеята, че породата датира някъде от 1107 г., когато фламандските тъкачи мигрирали в Уелс. Тези кучета са получени в резултат на години развъждане и кръстоски между оригиналното корги Кардигън и кучета тип шпиц. 

коргиСнимка: iStock

  • Дори Киноложкият клуб не ги различава в началото

Двата вида коргита са регистрирани като един през 1925 г., което води до стрес и неразбирателства сред животновъдите. Често възниквали спорове по време на състезания, тъй като даден съдия предпочитал едната пред другата порода. След повече от десетилетия на (доста възхитителни) спорове, двете породи получават отделно признание и това се случва през 1934 г. 

  • Коргитата всъщност са пастирски кучета

Уелските животновъди използвани тези ниски, но много пъргави кучета като помощници в селската работа още през 10 век. В онези дни пасищата се считали за обща земя и не са били отделяни чрез огради. За да задържат добитъка на даден фермер на едно място и да попречат на животните да се разпръсват, коргитата ги гризвали леко по краката. Поради близостта им до земята, четириногите имали лесен достъп до глезените на кравите. А като бонус – били и трудна мишена за ответните ритници на говедата. 

коргиСнимка: iStock

  • Според уелските легенди, те са „магически същества“

Древна уелска легенда разказва, че феите и елфите са използвали коргитата Пембрук, за да теглят каруците им. Щом паднел мрак тези кучета служели като коне за малките приказни войни с издължени уши. Безстрашни и смели, ако се вгледате внимателно, дори днес можете да видите белезите от „приказното седло“ върху раменете на палтенцето на кучетата.

уелско корги пембрукСнимка: iStock

  • Любимите кучета на кралица Елизабет II

Кралица Елизабет II имала повече от 30 коргита през живота си. Първото й е донесено от крал Джордж VI като изненада. С кучето той се сдобива от развъдник през далечната 1933 година. Наречено Дуки, то веднага става любим приятел на бъдещата кралица и нейната сестра – принцеса Маргарет. В последствие семейството се увеличава с второ корги на име Джейн. Кучешката двойка има две кучила, от които са запазени още две четириноги. 

За 18-ия си рожден ден Елизабет II получава още едно корги – Сюзан. Всички с изключение на две от 30-те кралски коргита и Дорги (смесица от Дакел и Корги), произлизат от нея.

Емблематично, тя е погребана в гробището за домашни любимци, което кралица Виктория построява в къщата на кралското семейство в Сандригам.  

  • Какво ще се случи с коргитата на кралица Елизабет след смъртта й?

Кралица Елизабет II почина на 8 септември 2022 година, на 96 годишна възраст. Тя остави две коргита – Муик и Санди, както и едно Дорги на име Кенди. 

Цели 70 години начело на британския трон, наблюдавайки най-големите глобални конфликти и справяйки се с много скандали,

Кралицата оставя след себе си и наследство от кралски кучета – линия от над 30 чистокръвни коргита Пембрук, които имат правото спокойно се разхождат из залите на Бъкингамския дворец.

През 2021 г. Елизабет II обяви, че повече няма намерение да отглежда коргита. Причината – Нейно величество не искала да причини мъка на животните в случай, че почине. Въпреки желанието си обаче, любовта към кучетата я кара да наруши правилото си два пъти: веднъж за Муик и втори път – за Санди. Нито едно от двете последни коргита на кралицата произлизат от Сюзън, което ги прави и единствените кралски домашни любимци, идващи от външни развъдници. 

Що се отнася до Муик, Санди и Кенди, за тях вероятно ще се грижи кралското семейство. 

коргиСнимка: iStock

  • Коргитата са били (неуспешно) използвани за предсказване на името на принцеса Шарлот

През пролетта на 2015 г., когато принц Уилям и Кейт Мидълтън очакват раждането на второто си дете, хората масово правят залози за името. Хазартната компания Ladbrokes използва коргита в опит да предскаже какво ще бъде името на кралското бебе. Как се случва това? В тяхна реклама се появяват 10 коргита, носещи жилетки с различни имена и макар „Александра“ да печели в наддаванията, принцеса Шарлот е родена на 2 май 2015 година.

  • Корги значи „куче джудже“ на уелски

Макар да е трудно да се проследи произходът на думата, според Оксфордския английски речник „cor“ означава джудже, а „gi“ означава куче.

коргиСнимка: iStock

 

Виж още