Уелско корги пембрук

Уелско корги пембрук Снимка: Istock

Други имена

Pembroke Welsh Corgi

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

25 см. 30 см.

Тегло

9 - 12 кг.

Живот

12 - 14 г.

Произход

Великобритания

История

Уелското корги пембрук е стара английска порода, за която се смята, че е пристигнала на Острова през 1107 година заедно с келтските племена. Въпреки малкия си размер и къси крака, това смело кученце е имало работни функции – помагало е векове наред за опазването на стадата от едри животни. 

Макар често да се бърка с другото подразделение на коргитата – кардиган, смята се, че пембрук са се появили първи, благодарение на кръстоски на Коргита с шпицове. През 1934 година пембрук и кардиган са вписани като отделни породи уелски коргита.

Външен вид

Уелското корги пембрук е късокрако куче със силно и набито тяло, остра муцуна и средно големи уши. На ръст достигат до 30 см, а теглото им, независимо от пола, е между 9 и 12 кг. Главата на тези кучета е непропорционално едра спрямо тялото им, със заострена муцуна и добре изразен стоп. Очите са средно големи, с овална форма и кафяв цвят, а ушите – с леко заоблени върхове, стоят изправени. Тялото е издължено, гръдният кош е добре развит и масиве, крайниците – едри, но къси. Опашката се купира. Козината е гъста и плътна, равномерно покриваща цялото тяло. Тя може да е златиста, с бели петна, рижава или трицветна – с черни, рижави и бели петна. 

Характер

Уелското корги е популярен домашен любимец в семейства по целия свят. Темпераментно, любвеобилно, интелигентно и с весел нрав, то се привързва силно към семейството си. Подхожда резервирано и недоверчиво към непознати, а това го прави чудесен пазач на дома ви. 

Dogsandcats.bg

Стопаните на коргита смятат, че тези кученца разпознават човешкия смях и го приемат за нещо положително, носещо им спокойствие и радост. Няма как да не ви разсмеят различните звуци, които тези кученца издават, за да покажат настроенията си – те грухтят, скимтят, похъркват и дори грухтят. Коргитата пембрук са много емоционални и при всяко повишаване на глас в дома си се стряскат, за това постарайте се да им осигурите спокойна и хармонична семейна среда. 

Тези симпатични дребосъци имат доста силен и доминантен характер, който може да ги накара да проявят известен инат по време на обучението. Те разбират бързо какво се иска от тях, но понякога просто отказват да го направят. Необходимо е да се подходи с твърд, уверен и спокоен тон, в никакъв случай да не им се вика или да се прибягва до физическо насилие. Ако пембрук се почувства незаслужено наказан той може да откаже да участва в дресурата занапред. Единственият и правилен подход, чрез който ще научите представителите на породата да изпълняват команди е чрез много лакомства и похвали.

Тези четириноги са много интелигентни и неслучайно са предпочитани от редица известни личности, сред които дори британската кралица Елизабет II.

Здраве

Уелското корги пембрук най-често страда от наднормено тегло в следствие на прехранване. Това може да доведе до нежелани травми на гръбнака на кучето. Възможни са и възпаления на ушите, за това трябва да се почистват особено внимателно. Женските коргита често имат проблеми при раждането, налагащи оперативна намеса.

Грижа

Уелското корги пембрук е активно и енергично куче, което има нужда от ежедневна физическа активност, за да се чувства добре и да не трупа излишни вредни за здравето му килограми. Независимо дали го отглеждате в къща с двор или в апартамент, необходимо е да му отделите достатъчно време за игра, забавления и разходки. Ако не се измори „качествено“ и не му се обръща достатъчно внимание коргито може да стане апатично и тъжно, като неминуемо ще натрупа излишни килограми. За любимеца ви ще е истинско удоволствие да го водите на излети и преходи в планината, където да потича на воля. Запасете се и с различни играчки, които да ангажират вниманието му, за да понася по-лесно отсъствието ви.

Козината на пембрук не изисква особена поддръжка от ваша страна – достатъчно е да я разресвате два-три пъти седмично, за да не се сплъстява. Можете да я минавате и с влажна кърпа, както и със специална ръкавица, за да премахнете мъртвите косъмчета. Не се препоръчват чести бани – 3-4 пъти годишно е напълно достатъчно. Следете състоянието на очите и ушите, за да предотвратите развитието на инфекции.

Хранене

Склонността на коргитата към затлъстяване е водеща при избора им на храна. Най-добре е да заложите на висококачествена кучешка храна с ниско съдържание на протеини, но богата на хранителни вещества и минерали. Допълвайте я с различни крехки меса като пилешко, пуешко, заешко и телешко, както и техните субпродукти, задължително преминали термична обработка. Давайте на Коргито и твърдо сварени яйца, извара и кисело мляко. Въздържайте се да го храните със свинско, кокали, мазни дреболийки, тестени и солени храни, пушени колбаси и салами, бобови и пикантни изделия.

Деца и домашни любимци

Коргитата обичат децата и децата обичат коргитата. Това е максима, чиято достоверност може да потвърди всеки собственик на такова куче. Макар да са готови да играят с хлапетата с часове, възможно е у тях да се обадят рефлексите на пазач на стадото и те да се опитат да „събират“ малчуганите, дърпайки ги за крачолите, например. С други кучета и котки съжителстват добре, особено ако са израснали заедно.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Виж още

Още породи кучета

Виж още