Уелско корги кардиган

Уелско корги кардигън Снимка: Istock

Други имена

Cardigan Welsh Corgi

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

25 см. 30 см.

Тегло

12 - 16 кг.

Живот

12 - 14 г.

Произход

Великобритания

История

Породата корги е една от най-разпознаваемите и популярни в целия свят. Смята се, че е една от най-старите британски, произхождаща от Уелс. Смята се, че името на тези кучета е свързано с английската дума „корки“, която означава „джудже“. Въпреки дребния си размер обаче, Уелското корги не отстъпвало по нищо на останалите овчарски кучета и било страхотен помощник на овчарите, насочвайки стадата в правилната посока. Докато пембрук е кръстоска между корги и шпиц, смята се, че кардиган е резултат от смесване кръвта на корги и дакел. 

Външен вид

Макар по всичко да изглежда, че прилича на пембрук, двете подпороди на Уелското корги имат някои съществени разлики. кардиган е по-едрото – мъжките представители достигат до 31 см височина и тегло до почти 17 кг, а женските – до 15 кг тегло. Главата е масивна, с типичните големи и изправени триъгълни уши, които са раздалечени на около 9 см едно от друго. Очите са с овална форма като цветът им може да е кафяв или син. Гръдният кош е добре развит, крайниците – масивни, къси и мускулести. Задната част на тялото е леко наклонена напред, коремът – стегнат, а опашката – ниско разположена. За разлика от при пембрук, при кардиган тя не се купира по стандарт, а се оставя дълга и почти докосва земята. 

Козината е по-дълга, права и лъскава, цветът й варира, като може да е рижав, трицветен, черен, сребрист, мраморен или с тигрови шарки. Често гърдите и долната част на лапите на Коргито са бели, независимо каква е окраската на останалата част на тялото му.

Характер

За какво се сещате, когато си помислите за коргито? Неминуемо в ума ви изниква сякаш вечно усмихнатата физиономия на тези кученца, направила ги популярни в цял свят. 

Dogsandcats.bg

Освен заредени с нестихващ оптимизъм, коргитата са интелигентни, емоционални, лоялни и силно привързани към семейството си животни. Към непознати са недоверчиви и резервирани, което ги прави чудесни пазачи. Тези четириноги общуват с цяла палитра от звуци, с които показват на стопанина настроенията си – няма как да не се забавлявате искрено с тяхното грухтене, скимтене и тихо ръмжене. 

Коргито обича да е център на внимание и е готово на всякакви трикове и номера, за да му обърнете внимание. Самотата не му се отразява никак добре – ако често го лишавате от компанията си, може да се натъжи, да изпадне в апатия или депресия. За това куче няма по-голямо щастие от това да е близо до своя човек – взимайте го с вас на гости, на пазар или разходка до магазина, нека свиква с различни картини, звуци и шумове.

Коргитата са умни и схватливи кучета, но често проявяват инат по време на обучението си. Важно е да сте спокойни и уверени, когато изричате командите и да сте готови, че е възможно любимецът ви да не изпълни веднага каквото се иска от него. Никога не подхождайте с физическо насилие или наказания – по-голям успех ще имате чрез поощрения и похвали.

Здраве

Корги кардиган са склонни към наднормено тегло, съпътствано от различни заболявания на гръбнака. Възможни са и инфекции на ушите.

Грижа

Външният вид на коргито може лесно да ви заблуди, че това е декоративна стайна порода кучета. Всъщност обаче, те са служебни животни, с невероятно добре развити работни качества, които имат нужда от редовни разходки и физическо натоварване, за да се чувстват добре и във форма.

Независимо дали ги отглеждате в апартамент или в къща с двор трябва да им отделяте време за разходки и игри, както и възможност кучето да потича спокойно на воля поне за малко. Ако не получава необходимото внимание от своя стопанин, коргито искрено ще се натъжи и това може да повлияе на веселия му, безгрижен нрав. Честите разходки сред природата, походи в планини и гори, дори къмпинг биха го зарадвали много.

Козината на кардигана няма нужда от специални грижи – достатъчно е да я разресвате веднъж на 2-3 дни, за да отстраните мъртвите косъмчета и да я освежите. Не се препоръчват честите бани – 3-4 пъти годишно е напълно достатъчно. Редовно проверявайте очите и ушите на любимеца си, за да избегнете възможни инфекции, подрязвайте ноктите, следете и за денталната хигиена.

Хранене

Представителите на породата имат склонност към преяждане, за това е важно менюто им да е максимално балансирано откъм хранителни вещества, витамини и минерали, но без да е калорично. Тези кучета имат много сериозен апетит, за това е важно да не им се дават мазни продукти като свинско месо, субпродукти или дреболии. Най-добре е около 40% от дневната им дажба да е съставена от крехко месо като телешко или заешко. Избягвайте пилешко, свинско или овче. Можете да допълвате менюто на Коргито с различни зеленчуци, плодове, леки бульони, печени зеленчуци, варен ориз и елда, попарени овесени ядки, твърдо сварени яйца, извара и кисело мляко. Не се препоръчва да давате на кучето сладки и пикантни храни, захарни и солени, както и твърде топли или твърде студени блюда.

Деца и домашни любимци

Коргито е чудесно семейно куче, което се разбира с хлапета от всички възрасти. То сякаш винаги е в добро настроение, готово за игри и забавления. Тези кучета съжителстват добре с други четириноги, могат да се сприятелят дори с котки, ако са израснали заедно.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още