10 любопитни факти за Западнохайландските бели териери

Западнохайландски бял териер Снимка: iStock

З ападнохайландският бял териер, по-известен като „Уести“, се отличава с пухкавата си и бяла козина. Дребни на ръст, не оставяйте размерът на тези симпатяги да ви заблуди – в тях живее силна и смела личност! Тези кучета са пълни с противоречия и изненади. Активни, будни и трудолюбиви, въпреки че са дребни, Уеститата не биха могли да се нарекат галени компаньони, рядко ще ги видите да дремват в скута на стопанина си и често са склонни да бъдат доста независими.

Отглеждането на Уести не е за хора, които предварително не са си „написали домашното“ по отношение на породата. Тъй като тези териери изискват твърдо и справедливо отношение, своевременно обучение и задължителна социализация. Въпреки предизвикателствата, свързани с отглеждането им обаче, те са прекрасни домашни любимци за всеки, който търси активно, енергично и интелигентно приятелче. А ето и нашите 10 любими факта за тези невероятни кучета!

Западнохайландски бял териерСнимка: iStock

  • Произхождат от Шотландия 

Западнохайландският бял териер произхожда от Шотландия и първоначално тези кучета са били отглеждани като ловни другари. Уеститата са сравнително гъвкави ловци, които са се справяли добре с по-дребни натрапници, включително плъхове, но и с по-едър дивеч като лисици, язовци и видри. Уеститата споделят една линия с други по-дребни териери, включително Керн, Скай, Данди Динмонт и Скоч териер.

Dogsandcats.bg

Западнохайландски бял териерСнимка: iStock

  • Преди са ги наричали с няколко различни имена

По сравнително едно и също време, няколко различни души се опитали да отгледат изцяло бял териер на територията на Шотландия. Това били полковник Едуард Малкълм и Георгамбел, 8-ият херцог на Аргайл. В следствие на това, Уеститата се наричали с различни имена, преди породата официално да бъде вписана в Американския киноложки клуб така, както я познаваме днес.

  • Целенасочено са развъждани заради бялото си палтенце

Според легендата полковник Едуард Доналд Малкълм случайно застрелял любимия си Керн териер по време на лов, тъй като го объркал със заек. И така, той решил да отгледа изцяло бял териер, за да избегне подобна грешка и в бъдеще. Плътната бяла козина помагала да се разграничи кучето от дивеча, особено в райони с по-гъста зеленина. 

Западнохайландски бял териерСнимка: iStock

  • Имат двойна козина

Дебелата двойна козина на Уеститата им позволява да издържат на по-студено време, но определено не им прави услуга, когато навън е топло. Външният слой е жилав и лесно отблъсква както мръсотията, така и отломките, които попадат между косъмчетата, а подкосъмът е по-мек и помага за задържане на топлината.

Козината на Уеститата изисква редовно четкане, за да се предотврати заплитане и сплъстяване. 

Западнохайландски бял териерСнимка: iStock

  • Те са податливи на слънчево изгаряне

Уеститата имат особено чувствителна кожа и са податливи на слънчево изгаряне, особено ушите им. По-възрастните четириноги с по-изтъняла козина, както и кучетата с проблеми с кожата, са особено податливи. 

Добре е да се консултирате с ветеринарния си лекар и през горещите летни дни да нанасяте слънцезащитен крем върху носа, гърба и ушите на питомеца си, за да сте спокойни, че е защитен от слънчевите лъчи. 

  • Eксперти са в движението под земята

Тялото на тези териери е създадено да им е в помощ при ловът на дивеч и гризачи – те имат къси крака и тела с форма на куршум, които им помагат да маневрират ефективно през подземни тунели. Жилавите им палта пък, не задържат мръсотия и предотвратяват полепването на остатъци.

Западнохайландски бял териерСнимка: iStock

  • Опашката им е къса с конкретна причина

Уеститата са известни като безстрашни и готови да преследват потенциалната си плячка. Понякога като типични териери могат да бъдат твърде самоуверени и да надценяват способностите си. За това и не са редки случаите, когато, улисани в гонитбата, Уеститата влизат в подземна дупка и засядат в нея.

За да се реши този проблем, породата умишлено е развъждана, за да има къси и здрави опашки, със здрава основа. Това позволява на ловеца да извади питомеца си от дупката, без да го нарани. Въпреки че може никога да не ви се случи да издърпате собствения си домашен любимец от канавката за опашката му, все пак е забавно да знаете, че тя е с такава форма поради специфична причина!

Западнохайландски бял териерСнимка: iStock

  • Имат силен стремеж към плячка

Като истински териер, Уеститата имат силен хищнически инстинкт и е вероятно да преследват всяко малко животно, което се изпречи на пътя им. Въпреки че могат да бъдат обучени да ходят на повод възпитано, за собствениците на тези четириноги е важно да признаят, че на косматия им спътник просто не бива да му се има доверие в компания на по-малки животни. И е най-добре да не се оставят без надзор.

  • Те са изключително вокални

Като ловни кучета Уести имат силен лай, който им служи, за да алармират стопаните си къде се намират по време на лов. Някои териери може да са по-гласовити от други, така че въпреки че са малки, те не са идеалната порода за отглеждане в апартамент. 

За щастие тези кучета са сравнително приятелски настроени, така че лаят им звучи много по-плашещо, отколкото всъщност те са.

  • Не са добри пазачи

Макар да са силно вокални и да оставят впечатление на страшни, всъщност повечето Уестита не са добри пазачи. Защото е по-вероятно да приветстват непознатите, вместо да проявят инстинкт да защитят дома си.

УестиСнимка: iStock

В заключение, Западнохайлендските бели териери са смели и интелигентни кучета, които живеят редом с хората от векове. Въпреки че обучението им може да отнеме известно време, бъдете сигурни, че усилията си заслужават! Тези невероятни кучета са изпълнени с индивидуалност и са едни от най-лоялните и привързани спътници, който бихте могли да имате до себе си.

 

 

Виж още