Западнохайландски Бял Териер

Западнохайландски Бял Териер Снимка: Istock

Други имена

Уест Хайленд Уайт Териер, Уести, West Highland White Terrier / Westie, Poltalloch Terrier

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

25 см. 28 см.

Тегло

6 - 8 кг.

Живот

12 - 14 г.

Произход

Шотландия

История

Този териер има общ произход с другите шотландски териери – Скоч, Кеърн, Денди Дидмънт. Създадена преди векове, породата е използване за лов на лисици и видри. В началото тези малки, но смели териери били червеникави на цвят, но в края на XIX век, когато с породата започнал да се занимава шотландският полковник Едуард Малкълм, кучетата се селектирали само бели. През 1907 година за първи път Западнохайландски бял териер бил представен на изложба в Лондон. 

Външен вид

Малък, но здрав и пъргав ловен териер. С компактно тяло и нисък ръст – мъжките представители рядко надминават 27-28 см височина. Теглото на тези кучета е от 6 до 8 кг. Главата е голяма и пропорционална на тялото, със средно големи, широко поставени очи, с бадемовидна форма, тъмнокафяви. Ушите са малки, широко поставени, остри и прави. Муцуната е мощна, постепенно изтъняваща към носа, който е голям и черен на цвят. Гърдният кош е добре развит, а опашката – сравнително къса и, когато се повдигне не трябва да бъде по-висока от върха на черепа. Козината е права и твърда, дълга около 5 см, малко по-къса върху шията и рамената, с мек като пух долен слой. Оцветяването, както подсказва името на породата, задължително е бяло.

Характер

Уестито, както още наричат тези малки смелчаци, е уверено, дръзко, обичащо забавленията куче, което ще внесе добро настроение и радост дори и в най-простите неща от ежедневието ви. Нагласата му за живота е силно позитивна, то се радва буквално на всичко – с часове може да играе със скъпа играчка и със същия плам да се забавлява с празна пластмасова бутилка, например. 

Типично за по-дребните териери, не му липсва самочувствие и понякога забравя за размерите си, особено в компанията на по-големи кучета. Уеститата истински се привързват към всички членове на семейството си и дори и да направи бели, това кученце е толкова чаровно, че трудно можете да му се сърдите дълго. 

Dogsandcats.bg

Именно палавата, независима и дори леко своенравна страна на характера на Западнохайландския бял териер налага обучението му да започне още в първите дни, след като заживее в дома ви. Макар по природа да е умно и схватливо, Уестито се поддава сравнително трудно на обучение. Вроденото им любопитство и желание да „подушат“ всичко навън, доста ги разсейва и може да ви затрудни в дресурата им. Необходимо е голямо търпение и постоянство, за да научите тези кученца на каквито и да е било команди. Имайте предвид, че вкъщи те най-често ще повторят съвестно всичко, на което ги учите, но няма гаранция, че това ще се случи и навън.

Здраве

Представителите на породата са склонни към различни видове кожни заболявания и алергии. Сравнително често боледуват и от атопичен дерматит, тазобедрена дисплазия и диабет.

Грижа

Малко, но много свободолюбиво и енергично куче, Уестито има нужда от много движение, за да изразходва енергията си. Независимо дали го отглеждате в къща или в апартамент – необходимо е да му осигурите възможност да се измори „качествено“. Ако това не се случи, представителите на породата имат склонност към деструктивно поведение и бели. В градска среда водете кучето задължително на повод, тъй като всичко, което се движи (буквално) е интересно и вълнуващо за него! А ако тръгне по някоя следа или в преследване на друго животинче, ще се наложи да го гоните.

Грижите за козината на любимеца ви, включва поне две посещения на фризьор годишно. Съществуват специални стандарти за подстригването на представителите на породата, като тя трябва да се извършва със специални ножици и само от професионалисти. Редовно проверявайте ушите и очите на любимеца си за натрупване на прах, което може да доведе до инфекции. 

Хранене

Склонността на Уеститата към различни алергии, включително и към вещества, съдържащи се в кучешката храна, налага менюто им да бъде обсъдено и съгласувано с ветеринар. Тези кученца са доста капризни на тема хранене и ако не им допадне това, което им давате, могат да откажат да се хранят изобщо. Най-добре е да заложите на проверена кучешка храна, премиум клас, като добавка към нея – зеленчуци, сварени или сурови, те са любими на тези териери. Кокали, свинско месо, прясно мляко, тестени и солени храни са абсолютно забранени. 

Деца и домашни любимци

Уест Хайленд Уайт териерът се разбира добре с деца, но те трябва да са навършили 7 или повече години. Не се препоръчва да оставяте тези териери с по-малки деца, защото дори и дружелюбен по природа, в играта си Уестито може да захапе, при това силно и да нарани малчуганите. С други животни, котки и кучета, не съжителства добре. Единственият начин е ранната социализация, но дори тогава нямате гаранция, че териерът няма да подгони зайчето ви някой ден, докато ви няма.

 

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още