10 начина да направите живота на кучето си по-добър

куче есен Снимка: iStock

В секи собственик на домашен любимец иска кучето му да има най-добрия възможен живот. Даваме всичко от себе си и всеки ден се стремим да обогатим ежедневието на любимия си четириног другар – било то с нова играчка за дъвчене, дрешка, която да му пази топло през хладните дни или посещение в нов груминг салон, за който сме чули добри отзиви.

Ако търсите (също като нас!) още идеи, чрез които да увеличите коефициента на щастие на домашния си любимец, ето кратък списък с начини за подобряване на качеството на живота на кучетата. 

куче човекСнимка: iStock

  • Увеличете циферблата на брояча за упражнения

Кучетата обичат да са активни. За това и винаги са толкова развълнувани дори при прошепването на думата „разходка“! За много четириноги няма нищо по-хубаво от цял ден в поход, прекаран с любимия им човек. Но дори да нямате възможност да излезете извън града, джогинг в парка или кратка разходка до близката градинка също са варианти. Потърсете място, където питомецът ви може да се наслади на малко бягане без повод и му подарете едно забавно изживяване!

Dogsandcats.bg

куче човекСнимка: iStock

  • На борба със скуката

Осигурявайте на домашния си любимец колкото се може повече умствена стимулация, ангажирайте го с различни дейности като обогатяващи пъзели, нови играчки, посещения на нови места и тренирайте трикове и нови умения. 

  • Подайте му ръка

Повечето кучета усвояват визуалните сигнали по-бързо, отколкото вербалните. Когато тренирате, общувайте максимално ясно, използвайки освен думи и сигнали с ръце. Бъдете сигурни, домашният ви любимец би издал истинска въздишка на облекчение, че най-накрая може да ви разбере.

куче дресураСнимка: iStock

  • Разтрийте го по правилния начин

Повечето кучета (както и хора), оценяват добрия масаж. Той  насърчава релаксацията, кара ни да се чувстваме по-добре и ни отпуска. А що се отнася до любимото ви куче – помага и за заздравяване на връзката помежду ви. 

  • Спрете за момент

Кучетата имат нужда да бъдат кучета! Това означава, че е необходимо да дадете възможност на домашния си любимец да изследва прекрасните (и не чак толкова) миризми, които среща по пътя си по време на разходка. Обонянието е основен орган за опознаване на света при четириногите – не го забравяйте. 

куче човекСнимка: iStock

  • Модата е нещо преходно

Помислете дали да не свалите нашийника на кучето си за през нощта. Домашният ви любимец ще се зарадва и ще оцени жеста ви – все пак свие сваляте колана, часовника или обеците си преди сън, нали? Освен това, шумът на дрънкащия медальон притеснява много четириноги. 

  • Добрата диета е важна

Без значение с какво храните домашния си любимец (знаем, че дебатът по темата продължава), важно е менюто на животното да е разнообразно. Внимателно обмислете каква да бъде диетата на питомеца ви, направете някои проучвания и ако имате съмнения – консултирайте се с ветеринарния си лекар. 

  • Груминг

Добрата грижа е от съществено значение за кучетата. Четириногите ни другари се чувстват най-добре, когато козината им е сресана, без възли или заплитания, които подръпват неудобно кожата им. Късите нокти пък, позволяват по-лесно движение и носят комфорт. 

куче човекСнимка: iStock

  • Намерете време за игра

Повечето кучета обичат да си взаимодействат и да играят с други домашни любимци, а тяхното въодушевление, докато се забавляват заедно, е осезаемо. 

  • Фокусирайте се върху важните неща

Кучетата ценят времето, което прекарваме напълно съсредоточени върху тях. Тези качествени моменти са особено ценни, така че дори да е малко, старайте се те да присъстват в ежедневието на косматия ви другар.

куче дресураСнимка: iStock

 

 

Виж още