10 начина да подобрите настроението и здравето на кучето си на закрито

куче вкъщи Снимка: iStock

Д а имаш куче много прилича на това да имаш дете – вълнуващо на теория, може би малко плашещо в началото, но винаги емоционално и красиво приключение, което продължава толкова дълго, колкото всяка истинска любов! Да поддържаме домашния си любимец винаги щастлив, доволен и в добра форма обаче, невинаги е толкова лесно, колкото звучи. Особено през есенно-зимния период, когато времето навън не ни позволява по-дълги разходки. 

куче вкъщиСнимка: iStock

Предлагаме ви 10 прости съвета, с които ще помогнете на домашния си любимец са се чувства по-добре, по-зареден и ще разнообразите ежедневието му в дните, когато се налага да прекарва повече време на закрито.

  • Развлечението е ключово

Да, кучетата също се отегчават. Разнообразете рутината на питомеца си, като му предоставите играчки, които сменяте често – така, че винаги да има някоя „нова“. Открехнете завесите през деня, за да му осигурите възможност да надникне навън. Пускайте телевизия или радио за фон, когато ви няма. 

Dogsandcats.bg

куче вкъщиСнимка: iStock

  • Графиците не са само за нас

Структурата може да бъде полезен инструмент. Ако домашният ви любимец научи чрез последователност, че излизате за работа в определен час сутрин, да речем след като се върнете от разходка, той има по-голям шанс да се отпусне през останалото време. Това намалява безпокойството и подобрява цялостното му настроение, защото знае кога идвате и кога – си отивате. 

  • Породата играе своята роля

Има различни фактори, които влияят на поведението на домашните ни любимци. Познаването и разбирането на характеристиките на породата му – кои са слабите и силните и страни, може да ви помогне да поддържате здравето му по начин, уникално съответстващ на неговите гени.

куче пазиСнимка: iStock

  • Експозиция, експозиция, експозиция

Прекарването на време (макар и кратко) на открито е от съществено значение. Независимо дали става въпрос за кратка разходка или по-дълга среща за игра, излагането на външни стимули и въздействия помага на косматия ви другар да бъде по-общителен и намалява потенциалното поведение на агресия.

  • Площ и пространство

Ако имате по-голямо куче, то ще има нужда и от по-мащабно пространство, за да се чувства добре, нали? Вземете предвид размера и теглото на домашния си любимец, когато създавате безопасна зона, където животното да си почива. Няколко допълнителни възглавници и одеяла могат да са от голяма помощ.

  • Не пропускайте ветеринаря

Добрият ветеринарен лекар следва да предостави график за ваксините и прегледите на домашния ви любимец, които не бива да пропускате. Въпреки че може би си мислите, че щом според вас всичко с косматия ви другар е наред, имайте предвид, че вие сте с животното всеки ден. А това може да ви заслепи и да не забележите нещо, което ясно да се види при преглед от специалиста.

куче човек релаксСнимка: iStock

  • Поддържане на хигиената

Дори и кучета, които прекарват много време на закрито, се нуждаят от баня. Определете стандарти за хигиената на домашния си любимец, следете за чистотата на зъбите, поддържането на козината и ноктите му. Не пренебрегвайте основните груминг грижи само, защото сезонът не позволява дълги часове навън. 

  • Храна за размисъл

Храната, която консумираме, влияе върху настроението и здравето ни. Съблюдаването на точните количества – кога питомецът ви яде и какво е съдържанието на паничката му, върви ръка за ръка с графика на деня му. Или казано с други думи – е от първостепенно значение. 

  • Изкуството на комуникацията

Кучетата не могат да говорят, но са в състояние да ни кажат много неща. За да ги разберем, от нас се изисква да се научим да четем езика на тялото на домашния си любимец. Колкото по-добре се справите с това, толкова по-положителен ефект ще има върху връзката ви. Не забравяйте да уважавате личното пространство на питомеца си и не забравяйте да акцентирате чрез похвали и поощрения на желаното поведение.

Едно от най-чудесните неща, свързани с домашните ни любимци е, че те не ни съдят. Кучетата ни предлагат подкрепа във всичко, те са редом до нас във всеки възход и са готови да ни задържат при всяко падане. Така че, независимо дали прилагате тези 10 съвета или само любимите ви 3 от тях, вие сте на прав път и смело вървите към титлата „Най-добър приятел на кучето“. 

куче само вкъщиСнимка: iStock

 

Виж още