10 начина как да ангажирате кучето си, докато работите

куче Снимка: iStock

Р аботата от дома идва с много предимства. От една страна, не се налага да губите време в пътуване до работното място, което означава по-спокойни сутрини и липса на напрягащия трафик в час пик. На някои хора им допада да работят по пижама, докато за други по-гъвкавият дневен график е сред основните преимущества на „хоум офиса“. За стопаните на домашни любимци обаче, истинската награда е, че работейки от дома си, те могат да прекарват повече време с четириногите си другари. 

Не се съмняваме нито за секунда, че нашите кучета са повече от доволни, когато сме си вкъщи по-често. Но, ако можеха да говорят, може би биха ни споделили и, че да гледат как работим часове наред, не е никак забавно!

От друга страна, борбата с тъжните очи, които се взират в нас, лаят или хленчат, съчетани със студения нос, който ни побутва от време на време, могат да доведат до известно разсейване. 

Dogsandcats.bg

куче хоум офисСнимка: iStock

За да внесете една идея повече спокойствие в работния си ден, необходимо е да осигурите забавления за вашия домашен любимец, да ангажирате вниманието му с неща, които да го държат далеч от бюрото и клавиатурата ви. Предлагаме ви нашите 10 изпитани съвети за това как да го направите!

  • Време за игра – преди и след работа

Ще ви е от голяма полза ако си създадете рутина, която включва да ставате малко по-рано, за да изведете и поиграете малко с кучето си, преди да седнете на компютъра или лаптопа си за по-продължителен период от време. 

По този начин ще помогнете на животното да изгори излишната енергия, ще облекчите стреса и ще му дадете малко вълнение преди голямата дрямка, която съпътства работния ви ден. След това, когато приключите със задълженията си, не забравяйте да проведете още една игрова сесия. Ако правите това ежедневно, вашето четириного приятелче ще знае, че въпреки че денят е тих и без събития, на хоризонта все пак има забавление!

куче хоум офисСнимка: iStock

  • Различни играчки

Плюшки, за дъвчене, въжета за дърпане... Уверете се, че домашният ви любимец разполага с различни играчки, с които да се забавлява – макар и не толкова дълго, колкото би ви се искало!

  • Опитайте и с пъзели

Този тип игри засилват ангажираността на мозъка на четириногите, тъй като изискват от животното да разгадае пъзела, за да достигне до лакомство. Обикновено от него ще се изисква да премести лост, да отвори с муцуна вратичка или да завърти нещо, за да бъде наградено. И всичко това задържа вниманието и поддържа ума му остър, намалявайки същевременно риска от кучешка когнитивна дисфункция с напредване на възрастта. 

  • Въртете играчките 

Всеки стопанин на домашен любимец знае, че колкото и вълнуваща да е една играчка за кучето му, тя бързо става скучна. За да поддържате интереса на питомеца си, можете да приложите един хитър трик – приберете част от играчките на животното за определен период от време. По този начин, когато му ги дадете отново, те ще са като нови в очите на кучето и то ще бъде също толкова развълнувано да играе с тях, както в деня, в който ги е получило.

куче хоум офисСнимка: iStock

  • Криеница

Използвайте гранули или лакомства и ги скрийте на различни места в дома си. След това всичко, което трябва да направите, е да му отправите командата „Намери“ и да започнете играта! А междувременно – самите вие да поработите спокойно.

  • Правете почивки за тренировки

Ако седите цял ден пред екрана, необходимо е да правите и малки почивки. Така че – защо не ангажирате и мозъка на вашето куче? Новите трикове и команди се научават най-добре в рамките на няколко кратки тренировъчни сесии, което превръща почивките в подходящо време за провеждане на урок от две до пет минути. 

куче хоум офисСнимка: iStock

  • Направете лакомствата вълнуващи

Лакомствата могат да бъдат и забавни! За кучета, които обичат да дъвчат, можете да замразите във форми за лед малко фъстъчено масло, например. Намерете нови и вкусни пълнежи за играчки, които можете да напълните, и направете няколко домашни лакомства през уикенда, за да подготвите дузина приятни изненади за косматия си другар през седмицата. 

  • Включете телевизора

Кучетата могат да разпознават лица на други четириноги и животни от телевизионни или компютърни екрани. Така че – защо не опитите да пуснете някой научнопопулярен канал за фон, докато работите?

Със сигурност ще има котки, кучета, мечки или други същества, които издават всякакви звуци. Те ще стимулират качествено ума на вашето космато другарче и ще задържат вниманието му, поне за известно време. 

  • Пуснете си музика

Ако имате супер активно куче, което трябва да успокоите, опитайте с малко музика. Проучванията показват, че класическата е най-добра за облекчаване на безпокойството и отпуска повечето четириноги. Опитайте с няколко различни парчета, за да видите какво харесва домашният ви любимец.

куче хоум офисСнимка: iStock

  • Разходете се на обяд

Наградете вашето търпеливо кученце с разходка, когато почивате за обяд. Само 10-15 минути могат да са изключително полезни и за двама ви. Опитайте различни маршрути, за да разнообразите миризмите и пейзажа. 

Надяваме се с тези съвети да успеете да се насладите на малко спокойствие и тишина в домашното си работно пространство, като същевременно поддържате косматия си приятел щастлив. 

 

Виж още