10 начина как кучетата показват обич

куче обич Снимка: iStock

В ъпреки че махащата опашка често се смята за основно средство, чрез което кучетата изразяват любовта си, има много други признаци, че вашият домашен любимец ви обича! Вашият пухкав другар може да не е в състояние да ви прегърне, но може да покаже привързаност с различни действия, поведение и език на тялото.

Събрахме 10 често срещани признака на привързаност, чрез които кучето показва, че ви обича! Някои от тях може и да ви изненадат!

куче обичСнимка: iStock

  • Продължителен зрителен контакт

Дългият, продължителен зрителен контакт е запазен за хората, които обичаме, на които имаме доверие и с които се чувстваме в безопасност. Същото важи и за домашните ни любимци. 

Dogsandcats.bg

Поддържането на зрителен контакт е не само полезен инструмент, докато обучавате домашния си любимец. Това може да ви помогне да създадете по-дълбока връзка с него. Всъщност, когато ви гледа, мозъкът на питомецът ви освобождава окситоцин, известен още като „хормон на любовта“. Ключът е да поддържате естествен зрителен контакт, докато играете или се гушкате. 

куче човекСнимка: iStock

  • Опира се на вас

Подобно на поддържането на зрителен контакт, вероятно вие не бихте се облегнали на някого, когото не познавате или на когото не вярвате - както и кучето ви. 

Независимо дали седите на пода или на дивана, ако домашният ви любимец се облегне на вас, това означава, че се чувства в безопасност, защитен и напълно удобно! Е, вероятно търси и малко внимание от ваша страна!

куче човек страхСнимка: iStock

  • Винаги е щастливо, когато се приберете у дома

Кучето ви скача ли нагоре-надолу, ближе ли ръцете и лицето ви, носи ли ви играчки или дори понякога се изпуска от вълнение, когато се приберете от работа, училище или задачите си? Да, видно е, че домашният ви любимец е искрено щастлив да ви види! 

куче обичСнимка: iStock

  • Разнася обувките и чорапите ви напред-назад

Кучетата, които са привързани към стопаните си, обичат и аромата им. За това и за тях няма нищо по-привлекателно от това да се разровят в коша ви с мръсно пране, отнасяйки със себе си някой от мръсните ви чорапи, тениска или дори бельо. 

  • Проверява ви

По-независимите кучета може и да не са винаги до вас или да се свиват кротко в краката ви, но това не означава, че не ви обичат. Ако домашният ви любимец ви проверява от другата стая, то той иска да бъде сигурен, че сте наблизо и всичко с вас е наред. 

куче човекСнимка: iStock

  • Търсене на физически контакт

Физическата привързаност може да бъде важен елемент от връзката, която имате с домашния си любимец. Разбира се, не казваме, че трябва постоянно да обсипвате питомеца са си целувки и да го прегръщате силно! Всичко зависи от индивидуалната нагласа на кучето ви.

куче обичСнимка: iStock

  • Носи ви любимата си играчка

Ако кучето ви носи любимата си играчка, това не означава само, че иска да играе (въпреки че желанието за забавления в компанията на стопанина също е основен признак на обич). Като водач на глутницата му, животното ви предоставя своето най-ценно и обичано притежание. 

  • Усмихва ви се

Не, това не се случва само във вашето въображение! Някои кучета всъщност научават как да се „усмихват“, като дърпат устните си назад, за да се получи голяма, широка, зъба усмивка. А това, че вие се усмихвате широко в отговор и хвалите питомеца си с щастлив глас му показва, че и вие го обичате!

куче човек щастиеСнимка: iStock

Вижте още: 

Усеща ли кучето, че сме болни

Какви емоции могат да изпитват кучетата

Виж още