Усеща ли кучето, че сме болни

куче с болен стопанин Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е, когато имате настинка или грип да забележите, че кучето ви сякаш се държи по-различно от обикновено? Може би домашният ви любимец се гушка повече във вас, лежи с часове в краката ви или ви следва от стая в стая, вместо да се отдаде на обичайната си следобедна дрямка? Ако всичко изброено ви звучи познато – бързаме да ви споделим, че това поведение на косматия ви спътник има своите причини и не е просто съвпадение. 

Много стопани на четириноги са убедени, че домашните им любимци усещат кога са болни. И както се оказва – това е съвсем вярно. Не е никак изненадващо, че вашето куче знае, че не сте в най-добрата си форма и не ви в добре – главно благодарение на невероятното си обоняние.

Много стопани на четириноги са убедени, че домашните им любимци усещат кога са болни. И както се оказва – това е съвсем вярно. Не е никак изненадващо, че вашето куче знае, че не сте в най-добрата си форма и не ви в добре – главно благодарение на невероятното си обоняние.

Dogsandcats.bg

Как кучето ви показва, че знае, че сте болни

Домашният ви любимец няма как вербално да потвърди, че усеща, че не се чувствате добре, но за сметка на това е в състояние да го покаже чрез различни аспекти на поведението си. 

Първият и основен признак, който прави впечатление на повечето болни стопани на кучета е, че животното сякаш има желание да се гушка във вас и да ви демонстрира, че ви обича повече, отколкото обикновено.

куче с болен стопанинСнимка: iStock

Може да забележите, че косматият ви спътник постоянно се опитва да легне на леглото или дивана до вас, често иска да постави главата си в скута ви или като цяло се стреми да бъде наоколо. Някои хора споделят, че домашните им любимци стават по-неспокойни, когато те са болни, за сметка на по-малката взискателност що се отнася до разходки и време за игра. А ако усеща, че не се чувствате добре, възможно е и кучето да се дърпа по-малко по време на разходка. 

Имайте предвид, че животното инстинктивно долавя, че сте уморени и енергийните ви нива са много по-ниски от обикновено – за това и то възприема вашите знаци и напасва поведението си спрямо тях. Вашето куче, по своя начин, се опитва да ви накара да се почувствате по-добре, да ви утеши и намали нивата на стрес, които долавя у вас, когато сте болни. 

Езикът на тялото 

Сред признаците, които може би ще забележите, ако кучето ви усеща, че сте болни, са:

  • Търсене на близост
  • Сънливост
  • Желание за притискане и гушкане във вас
  • По-малко енергичност и взискателност относно часа за разходка

Как кучето усеща, че сте болни?

Обонянието на домашните ни любимци винаги е било сред най-удивителните им черти, дори във времето, когато кучетата все още са били диви, а не опитомени. Косматите ни спътници разчитат на миризмите за много и различни неща – от лов за набавяне на храна – до подушване на любимата им плюшена играчка! 

куче с болен стопанинСнимка: iStock

За това и специалистите са единодушни, че за четириногото не е проблем да усети болестта ни чрез химичните промени в тялото. Същото важи и за други кучета. Ако някога сте виждали животно да облизва определено място от тялото на друго и след това откриете, че там има рана или ожулване, това е защото едното същество усеща, че другото страда и се опитва да му помогне. 

Въпреки това, сравнително наскоро науката успя да потвърди със сигурност, че кучетата са в състояние да усещат болести при стопаните си. За щастие, това познание бързо бива развито – сега има четириноги, специално обучавани да откриват и някои по-сериозни заболявания при хората като диабет и ранни стадии на рак, а не само настинки или грип. 

Какво казва науката

Когато човек е болен, има определени химически промени в тялото му, които могат лесно да бъдат индикирани от острото обоняние на кучето. По-специално, домашните ни любимци са в състояние да откриват ЛОС (летливи органични съединения), които помагат за ранното откриване на някои сериозни медицински състояния, включително и рак. 

Когато сме болни, нашите рецептори за щастие и нивата на хормони като серитонин, допамин и окситоцин в организма ни намаляват. Вероятно домашните ни любимци възприемат и тези малки промени, което значи, че може дори да знаят, че се разболявате, преди самите вие да го установите! 

куче с болен стопанинСнимка: iStock

Липсата на обичайната ви енергия също дава знак на вашето куче, че нещо не е наред със здравословното ви състояние. Не забравяйте – четириногият ви приятел е в състояние да усети емоциите и улови мимиките ви, а това му позволява да разбере, че не сте на себе си.

Когато на човек не му е добре и е болен, любвеобилното отношение на домашния любимец е едно от нещата, които могат да му дадат оптимизъм и сили за скорошно оздравяване. Хубаво е да знаем, че косматият ни приятел знае, че не сме в най-добрата си форма, защото често именно неговото присъствие може да ни накара да се почувстваме по-добре. Така че – възползвайте се като приемете цялата обич, която кучето ви иска да даде!

Вижте още: 

И кучетата страдат от настинка

Може ли кучето да хване нашата настинка

 

 

Виж още