10 неща, които да обмислите, преди да си вземете второ куче

кучета Снимка: iStock

П ризнаваме си, случвало се е и на нас. Защото, няма нищо по-лесно от това да си помислите, че имате нужда от второ куче.! Виждате хора в парка, които имат повече от един домашен любимец. Или попадате на обява, която ви приканва да дадете дом на някое сладко изоставено четириного. Но това далеч не означава, че сте готови за второ куче, макар на момента идеята да ви се струва най-добрата, която сте имали! 

Има много неща, за които е добре да помислите, преди да доведете у дома още един четириног другар. Предлагаме ви да разгледаме 10 от тях, над които си струва да спрете вниманието си. И да един съвет от нас – бъдете честни, това ще ви спести много неприятности в бъдеще!

  • Разполагате ли с времето?

Второ куче означава повече време – за игри, разходки, тренировки, като цяло – за грижи. Ако сегашният ви домашен любимец успешно уплътнява цялото ви време, второ куче просто ще означава по-малко време и за двамата.

кучетаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Защо искате второ куче?

Това е добър въпрос, който трябва да си зададете. Например, ако смятате, че с втори домашен любимец у дома няма да се налага да играете толкова със сегашния си питомец, това може би не е най-добрият избор. 

  • Това ще ви струва двойно

Не си правете илюзии: за повечето неща сметките ви ще станат двойни. Това включва посещения при ветеринарния ви лекар, за храна, за консумативи като храна и играчки. Погледнете обстойно бюджета си и вижте дали имате възможността да се грижите качествено и за двете животни. 

кучетаСнимка: iStock

  • Иска ли настоящото ви куче приятел?

Не всички четириноги искат компания. И не бива да приемате, че тъй като кучето ви се разбира с останалите домашни любимци в близкия парк, то би се чувствало добре друго животно да влезе в дома му, да пие от купичката му с вода или да краде от вниманието ви. 

  • В какво здраве е настоящия ви домашен любимец?

Ако имате възрастно куче или домашен любимец, диагностициран с определен здравословен проблем, довеждането на по-младо четириного, което ще го притеснява постоянно, може да бъде недобросъвестно и да ви причини допълнителни грижи. 

кучетаСнимка: iStock

  • Останалата част от семейството ви иска ли второ куче?

Точно както сте направили с първото си куче, уверете се, че семейството ви е на едно мнение с вас и относно второто. Домашният любимец е отговорност на всички, така че всеки засегнат следва да има думата. 

  • Стабилност

Ако се намирате в етап от живота си, който предполага промени – на път сте да създадете семейство или се развеждате, може би моментът не е подходящ да добавите още едно куче към хаоса. По-добре е да изчакате, докато нещата в живота ви се успокоят – това ще бъде по-добре и за вас, и за кучетата. 

кучетаСнимка: iStock

  • Имате ли достатъчно пространство

Кучетата заемат място. Те имат нужда от място. И не само за тях, но и за нещата им. Ако живеете в малък апартамент и вече имате един Немски дог, например, може да се окаже малко тясно да го накарате да дели и без друго ограниченото пространство с още едно четириного. 

  • Разрешено ли е?

За да избегнете излишни грижи, уверете се, че на мястото, където живеете, е позволено да имате повече от едно куче. 

  • Обмислете план Б

Може да е трудно да намерите приятел или роднина, който да вземе кучето ви, ако нещо се случи с вас. Но какво да кажем, ако те са две?

кучетаСнимка: iStock

Виж още