10 неща, които кучетата обичат

куче тича Снимка: iStock

В сички знаем, че кучетата обичат да играят, да бъдат галени, да хапват по цял ден (по-често и по много!), да спят и да тичат по плажа. Въпреки това, четириногите имат определени предпочитания, за които стопаните им понякога може би не се досещат. Неща, които правят косматите ни другари щастливи, а ние дори не се замисляме за това! 

куче стопанинСнимка: iStock

Има много и различни дейности, които допадат на домашните ни любимци, пишат от Animal Wised. Често това е просто въпрос на инстинкт, природа и социални предпочитания. Така че, ако имате куче у дома и искате да навлезете по-дълбоко в света на активностите, които носят щастие и радост на четириногите, предлагаме ви заедно да разгледаме 10 неща, които кучетата обичат. Сигурни сме, че ще откриете нещо, за което не сте знаели до сега!

  • Събиране на трофеи

Кучетата обичат да взимат лични вещи, които не са техни и да променят местоположението им. За тях това са вид трофеи, тъй като освен че са част от вас (най-любимият им човек на света!), те са пропити с вашия аромат. Освен да ги събират, домашните любимци ги разнасят от стая в става или ги крият на различни места – под възглавниците на дивана или в прането, например. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

  • Хранене на спокойствие

Много собственици на домашни любимци смятат, че техните питомци обичат да се хранят, докато ги наблюдават. Или предполагат, че вечерята/закуската в кучешкия свят са социални събития, също като при хората. И въпреки че това често действително е така – голяма част от четириногите обичат да похапват, когато имат компания или собствениците им също се хранят, самият акт на хапване за тях е личен момент. 

За едно опитомено куче вие сте водачът на глутницата, така че то ще се чувства по-комфортно, ако не сте в непосредствена близост, докато яде. Така може да е сигурно, че никой няма да докосне храната му. Идентично, не се изненадвайте, че понякога четириногите носят част от съдържанието на паничката си в другата стая, далеч от очите ви. 

куче хранаСнимка: iStock

  • Винаги да съм до теб!

Кучето ви иска да е част от вас по същия начин, по който вие сте част от неговия свят. Да бъдат близо до стопанина си е едно от най-често срещаните поведения при четириногите и следователно – и друго нещо, което обичат да правят. Според някои експерти „прилепчивото“ поведение е израз на защита от страна – един вид питомецът ви прави бариера срещу натрапниците.

  • Гледане/слушане на телевизия

Когато напускат дома си, много хора оставят телевизора включен, за да прави фонова компания на домашния им любимец. Въпреки че виждат по-различен начин от хората, косматите ни другари различават светлината, някои цветове и звука. 

куче слънцеСнимка: iStock

За тях включеният телевизор може да бъде вид умствена стимулация и следователно – едно от нещата, които им допадат. 

  • Оправяне на леглото

Кучетата обичат комфорта точно като хората и по свой начин правят личното си пространство възможно най-перфектно и релаксиращо. За целта те най-често се правят няколко кръгчета отгоре, сякаш си оформят гнездо. Така четириногите разпространяват миризмата си в района и ясно показват, че това е тяхната територия.

  • Плуване

Виждали ли сте някога куче да плува? Това е сцена, пълна с радост, защото животното изглежда така, сякаш се наслаждава на това занимание изключително много. Всъщност, повечето четириноги действително обичат да плуват и имат невероятната способност да го правят по-добре от повечето хора! 

  • Музика

Музиката стимулира емоционално и сензитивно кучетата, а много хора са изненадани да научат, че любимите им кучета има фино настроен слух! Класическата музика действа успокояващо на четириногите, а ако започнете да пеете на питомеца си, можете да сте сигурни, че той ще веднага ще се включи в забавата!

куче музикаСнимка: iStock

  • Да бъдат продуктивни

Кучетата имат чувство за естествена цел. Те обичат да изпълняват задачи, да се чувстват полезни и чрез това – ценени. Много домашни любимци имат естествена склонност към работа и ако не им се осигури занимание, те могат да започнат да се чувстват отегчени и неспокойни. 

  • Пътуване

Кучетата обичат да са включени във всичко, с което се занимава любимият им човек. А пътуването е една от онези дейности, които носят положителни емоции и радост на всички участници в нея! Някои четириноги дори влизат в куфара на своите човешки спътници, защото знаят, че предстои пътуване и иска да са сигурни, че ще ги вземат със себе си. 

  • Да спят с вас

Това е едно от нещата, които кучетата обичат най-много на света! Сладката дрямка в близост до техния човек символизира не само връзката между домашния любимец и стопанина му, но и дава невероятно спокойствие на животното. Да оставите кучето си да прекара нощта с вас в леглото го кара да се чувства привилегировано – така то е част от вашия свят, тъй като го включвате в най-личното си пространство.

куче спи леглоСнимка: iStock

 

 

Виж още