10 неща, които кучето ви трябва да прави всеки ден

куче дъжд Снимка: iStock

З наем, че е важно кучето ни да има ежедневна рутина, към която да се придържа. Но какво точно е добре да включва тя? Или иначе казано – какво трябва да прави всеки ден едно четириного и колко често? Ръководството, което съставихме за вас по-долу, ще ви помогне да съставите графика на косматия си другар.

  • Хранене

Ясно е, че кучето ви трябва да яде всеки ден, но определянето на подходящото количество храна е малко по-сложна задача. Тук определящите фактори са: порода, размер, възраст, ниво на активност и условия, свързани с околната среда – всички те следва да се вземат предвид при определяне на това колко често и какви количества следва да хапва животното. Консултирайте се с ветеринарния си лекар, който да ви посъветва за най-добрата диета, която отговаря на индивидуалните хранителни изисквания на вашия домашен любимец и е подходяща за етапа от живота му.

куче ядеСнимка: iStock

  • Пиене на вода

Точно както при хората, кучетата ни трябва да имат възможност да пият вода всеки ден. Като общо правило, домашните любимци трябва да консумират по около 30 мл вода на килограм телесно тегло, като това, разбира се, е само за ориентир. Може да се наложи допълнителна хидратация в по-горещи дни или след по-интензивни упражнения. 

Dogsandcats.bg
  • Уриниране

Честотата на уриниране се отнася индивидуално до всяко куче, но като общо правило, четириногото следва да ходи по малка нужда от три до пет пъти през деня. Количеството обикновено е свързано с качеството и вида на храната, която консумира. Например, ако питомецът ви яде само гранули, това ще го стимулира да пие повече вода и следователно – да произвежда повече урина.

куче уринираСнимка: iStock

  • Ходене по голяма нужда

Като цяло, повечето кучета ходят по голяма нужда два-три пъти на ден. Въпреки това, и тук, както и при уринирането, има пряка връзка между количеството храна, което животното консумира, и качеството й. Например, колкото по-висок клас е тя, толкова повече хранителни вещества се абсорбират. Което води до по-малко отпадъци. И обратно – ако домашният ви любимец ходи по голяма нужда твърде често, това може да е резултат от лоша диета.

куче болноСнимка: iStock

  • Зъбна хигиена

Въпреки че здравето на устната кухина често се пренебрегва, когато става въпрос за нашите космати, то е изключително важно. Тук включваме редовно почистване на зъбите (с четка), даването на дентални лакомства след хранене (които помагат срещу натрупване на плака и зъбен камък). 

  • Упражнения

Най-малко кучетата трябва да получават от 30 до 45 минути упражнения всеки ден. Ако имате по-възрастен домашен любимец, такъв с наднормено тегло или кученце от едра порода, което все още е в етап на растеж, най-добре е да разделите периодите на активност на по-малки интервали няколко пъти на ден.

куче човекСнимка: iStock

  • Психически стимулиращи дейности

Липсата на ментална стимулация може да доведе до депресия, наддаване на тегло и прояви на разрушително поведение като унищожаване на имущество, прекомерен лай или скимтене. 

Осигурете на домашния си любимец различни интерактивни играчки, с които да ангажира вниманието си във ваше отсъствие. Включете кратки тренировъчни сесии или игри на донасяне в рутинната си разходка. 

куче човекСнимка: iStock

  • Гушкане

В допълнение към добрите стари упражнения и дейности, ангажиращи ума и поддържащи питомеца ви във форма, гушкането и демонстрирането на обич също не са за пренебрегване. Чрез галене, гушкане и разтриване на коремчето, вие установявате връзка с домашния си любимец. И ако той е отворен да приеме тези мили жестове от ваша страна – то колкото повече, толкова по-добре.

куче човекСнимка: iStock

  • Груминг

В допълнение към това, че ще изглежда по-красиво, ежедневното четкане на домашния ви любимец е чудесен начин да прекарате малко качествено време с него, поддържайки същевременно физическото му здраве. 

Доброто четкане намалява линеенето, подобрява кръвообращението, може да предотврати болезнено сплъстяване на козината и да ви помогне да установите наличие на паразити като кърлежи или бълхи. 

Уверете се, че използвате висококачествена четка, която няма да нарани чувствителната кожа кучето ви. Изборът й зависи от вида и дължината на козината на животното.

куче човекСнимка: iStock

  • Сън и почивка

Знаем, че кучетата спят повече от хората, но точно от какво количество сън ще се нуждае домашният ви любимец, зависи изцяло от самия него. Обикновено здравите възрастни кучета са будни между седем до осем часа през деня, а останалите прекарват в сън, при кутретата пък, часовете дрямка скачат на 18. 

Като цяло, винаги е най-добре да наблюдавате ежедневните навици на вашето куче, за да идентифицирате проблем. Ако, например, забележите, че кучето ви, което обикновено спи между 12 и 14 часа на ден, внезапно започне да дремва повече (и това не се дължи на четиричасов преход в планината!), то може би е добра идея да планирате посещение при ветеринарния си лекар.

Виж още