10 неща, които може би не знаете за Бордър колитата

Бордър коли Снимка: iStock

Б ордър колитата са една от най-трудолюбивите и талантливи породи в кучешкия свят. Тези симпатяги ще ви впечатлят с интелигентността си, а дружелюбният им нрав, съчетан с желанието да ви угодят ще спечелят сърцето ви! 

Бордър колиСнимка: iStock

Предлагаме ви да разгледаме заедно 10 забавни и любопитни факта за Бордър колитата, които може би не знаете. 

  • Те ​​са изключително умни кучета

Няма как да говорим за Бордър колитата, без да споменем тяхната интелигентност. Експертите по кучешка дресура и поведение са единодушни, че тези четириноги са „умни работохолици“. Способни са да научат забележителен брой думи и команди. А като бонус – са и истински щастливи, когато имат възможност да демонстрират и практикуват наученото всеки ден!

Dogsandcats.bg

Бордър колиСнимка: iStock

  • Името идва от родния им край

Както подсказва и името им, тези кучета са селектирани „на границата“. В конкретния случай – тази между Шотландия и Англия. Думата „коли“ има шотландски корени и е използвана за описване на овчарски кучета в региона. 

  • Те са забележителни пастири

В миналото Бордър колитата са били отглеждани за паша на стада с овце. И са се справяли действително чудесно с тази си роля! Макар днес да са далеч по-популярни като домашни любимци, четириногите са запазили своята сила, издръжливост, интелигентност и работна етика. 

Бордър колиСнимка: iStock

Бордър колитата са известни с това, че използват напрегнатото взиране в очите с членовете на стадото като тактика, за да сплашат животните. И, както се оказва, това действително работи! Най-ранният записан опит с овчарските кучета, проведен в Бала, Уелс през 1873 година доказва, че тези кучета могат да приберат разпръснато стадо овце в малка кошара, ръководени само от сигнали с ръце и команди от страна на стопаните им.

  • Кралица Виктория ги обожавала

Кралица Виктория била истински любител на кучетата, която е харесвала много породи. В началото на 60-те години на 19 век обаче, нейни любимци били именно Бордър колитата. По това време те тепърва се отделяли и разграничавали от съвременните колита. 

Бордър колиСнимка: iStock

  • Те са вдъхновение в шотландската поезия

Един от най-известните шотландски поети Робър Бърнс (Ако не го познавате – бързо поправете тази грешка!), е притежавал Бордър коли, което е обичал изключително много. Трагичната смърт на домашния му любимец вдъхновила едно от най-добрите стихотворения на Бърнс „The Twa Dogs“, което улавя специалната връзка между куче и човек. Няколко статуи на Робърт Бърнс включват кучето му точно до него.

  • Те чупят рекорд след рекорд 

Бордър колито на име Чейсър е признато за най-интелигентно куче в света, след като доказала, че знае имената на повече от 1000 предмета. Друг представител на породата – Джъмпи, държи световен рекорд на Гинес за умения по „каране“ на скейтборд – 100 метра за по-малко от 20 секунди. Страйкър, родом от Квебек, е поставил кучешки рекорд за спускане на прозореца на паркирана кола с ръчно управление. Ако само напишете в която и да е интернет търсачка „Бордър коли“ и „рекорд“ сами ще се убедите колко талантливи са тези кучета!

Бордър колиСнимка: iStock

  • Те са страхотни актьори

Бордър колитата са участвали с много филми и телевизионни предвания. Филмът „Бейб“ – сещате се, за едно малко прасенце, което се противопоставя на установения ред и става пастир на овце, включва и Бордър коли в актьорския състав. Представители на породата също са участвали във филмите „Снежни кучета“ и „Фермата на животните“, както и в хитовия телевизионен сериал от 90-те „Луд по теб“.

  • Страхотни са в търсенето и спасяването на хора

В допълнение към овчарките си умения, друга обичайна работа за Бордър колитата е търсенето и спасяването. Кучето Блиц наскоро спаси живота на 51-годишна жена в Англия. Тя била в неизвестност повече от ден, когато доброволецът Джес Елсмор, води кучето си Блиц, за да претърси района.

Бордър колиСнимка: iStock

  • Можете да обучите Бордър колитата да пазят всичко

Една от „кариерите“ на представителите на породата, която единодушно може да се определи за крайно необичайна е, пазача на гъски. Компания във Флорида, например, се занимава с дресура на кучета с цел – да пазят гъските в двора далеч от зони с по-голям трафик. 

  • Бордър колитата са любими на редица знаменитости

Кралица Виктория и Робърт Бърнс не са единствените известни хора, притежавали Бордър колита. Джеймс Дийн, Анна Пакуин, Бон Джоуви, Итън Хоук, Джеймс Франко и Тайгър Уудс са сред любителите на породата, насладили се на щастието да отглеждат такова куче.

 

Виж още