10 неща, които може би не знаете за кучетата

куче Снимка: iStock

К олкото и добре да познаваме домашните си любимци, сякаш винаги има нещо ново, което да научим за тях. И това е нещо чудесно! За да допълним списъка с интересна информация за четириногите ни другари, събрахме за вас 10 факта за кучетата, които може би не знаете!

  • Всичко е съсредоточено в носа!

Не е тайна, че кучетата ни имат мощно обоняние, но знаете ли колко всъщност чувствително е то? Ето един прост пример: ако ние можем да помиришем лъжица захар в чаша чай, нашите космати другари могат да доловят аромата на същата лъжица в... два олимпийски басейна. 

кучеСнимка: iStock

  • Най-добрият приятел на кучето

Различни проучвания показват, че кучетата са по-уверени в изследването на света, когато имат човек до себе си. Да, не друго четириного, а точно вие! Това не ви ли кара да се чувствате специални?

Dogsandcats.bg
  • На бавен каданс

В сравнение с нас, хората, кучетата по същество виждат на забавен каданс. Очите на четириногите ни другари приемат информация с 25% по-бързо от нас. Не е чудно, че домашният ви любимец е много по-добър от вас в хващането на любимата му топка или фризби!

кучеСнимка: iStock

  • Играйте честно!

Кучетата разбират концепцията за справедливост. Изследванията показват, че домашният ви любимец ще откаже да изпълни дадена команда или трик, ако не му бъде предложена същата награда като на друго куче за еднаква работа.

  • Разклати това тяло!

Кучето ви може да изтръска до 70% от водата от козината си за четири секунди, генерирайки повече сила, отколкото пилотите от Формула 1 при острите завои. По-добре внимавайте при следващото къпане!

  • Не всички кучета лаят

Басенджи са единствената порода кучета, която не може да лае. Те обаче имат различни други звуци, с които общуват. 

басенджиСнимка: iStock

  • Обонянието е първо

Кученцата се раждат слепи, глухи и без зъби. През първите две или три седмици от живота си те зависят изцяло от обонянието си, което им помага да се придвижват.

  • Кучешки речник

Кучетата могат да разпознават до около 250 думи. Звучи впечатляващо, нали? 

кучеСнимка: iStock

  • Нямам нужда от прибори!

Кучетата не плискат вода напред, когато пият. Те извиват върха на езика си назад и изливат вода в устата си. Това обяснява защо целият процес е толкова сложен!

  • Погледни ушите ми!

Кучето ви има 18 мускула, които контролират всяко ухо. Те позволяват на животното да движи всяко от тях независимо, в пълен набор от движения. 

кучеСнимка: iStock

 

Виж още