10 неща, които трябва да знаете, преди да си вземете Сибирско хъски

Сибирско хъски Снимка: iStock

В иждали сте ги да се състезават, възхищавали сте се на красивия им външен вид и сте чували, че са много приятелски настроени. Но не всички черти на Сибирското хъски са толкова добре разбрани или общовалидни. От забележителни умения за бягство от дома (дори Худини би им завидял!), до склонност към прекопаване на моравата ви, Хъскитата може и да не са подходящата порода за вас. Единственият начин да сте сигурни в това, е като отделите време и се запознаете обективно с всички характеристики на тези четириноги. Да съберете информация за породата на бъдещия си домашен любимец, е от ключово значение за това да имате дълга и щастлива връзка заедно!

Сибирско хъскиСнимка: iStock

10 неща, които трябва да знаете за Сибирското хъски

  • Хвани ме, ако можеш!

Още от появата си като кучета за теглене на шейни при народа Чукчи в Североизточна Азия, Хъскитата са отглеждани заради своята издръжливост и скоростта, която развиват. За това и представителите на породата никога не бива да бъдат пускани да се разхождат без повод в градски пространства, където има трафик или тълпи от хора.

  • Худини на кучешкия свят

Базираната в Пенсилвания организация за спасяване на Сибирските хъскита „Tails of the Tundra“ ги нарича породата „Худини в света на кучетата“. Членовете й предупреждават, че тези четириноги са изключително умели и успяват да се промъкнат през много малки дупки. Тези кучета не биха се поколебали да копаят под огради, да се промъкват покрай открехнати съвсем леко врати и дори – да избягват през електрически огради. Ако искате да опазите вашето Хъски, то трябва да сте винаги една крачка пред него и да факири на сигурността!

Dogsandcats.bg

Сибирско хъскиСнимка: iStock

  • Смотата не им понася

Хъскитата са изключително социални, ориентирани към глутницата кучета. Те жадуват за компанията на хора и други четириноги. Ако едно Хъски бъде оставено само за твърде дълго, вероятно собственикът му ще плати цената за това. И тя ще включва не само материалните щети (включително, но и не само), а проблеми със съседите поради непрекъснатия вой и опити за бягство.

  • Обичай ближния си и всички останали

Сибирското хъски не е подходящо куче-пазач. Тези четириного вярват на непознати почти толкова, колкото и на семейството си. Ако им се отдаде възможност, те вероятно дори биха показали на крадците къде държите ценностите в дома си. 

Сибирско хъскиСнимка: iStock

  • Котки, пазете се!

Ако споделяте дома си с представител на котешкото семейство, то имайте предвид, че Хъскитата имат изключително силен хищнически инстинкт. Въпреки че с подходящо обучение и социализация той може да бъде контролиран, не можете да им имате доверие сами в компанията на по-малки животни. 

  • Козина, козина и още козина

Ако до момента не сте инвестирали в качествена прахосмукачка, направете го, преди да доведете Сибирско хъски у дома. Освен ежедневното линеене, Хъскитата губят целия си подкосъм – на бучки – поне веднъж, а често и два пъти годишно. И дори не си помисляйте да извадите бръснача, за да охладите с негова помощ питомеца си! Подкосъмът при тези четириноги действа като изолатор, не само срещу студеното време, но и срещу топлината и вредните UV лъчи. 

Сибирско хъскиСнимка: iStock

  • Копай дълбоко

Хъскитата имат естествен инстинкт да копаят. Понякога е достатъчно само да обърнете за няколко секунди гръб, за да видите след това унищожена любимата си цветна леха. Освен бъркотията в двора, Хъскитата могат и ще копаят под оградата му. Най-добре е да използвате плочи или други прегради от вътрешната й страна, за да попречите на животното да се провре отдолу и да избяга. 

сибирско хъскиСнимка: iStock

  • Опазване на ресурси

Голяма част от представителите на породата не обичат да споделят храната, лакомствата и играчките си. Ако имате повече от един домашен любимец, препоръчваме ви да ги храните отделно и да прибирате паничките им след хранене, за да минимализирате възможността за прояви на хранителна агресия. 

  • Добри гени

В сравнение с други породи, Сибирските хъскита имат малко генетични заболявания. От Американския киноложки клуб са установили, че по-често срещаните от тях са две: дисплазия на тазобедрената става и наследствени очни заболявания, включително катаракта, прогресивна атрофия на ретината и дистрофия на роговицата. 

Сибирско хъскиСнимка: iStock

  • Уморено Хъски = щастлив собственик

Хъскитата са активна порода, чиито представители се нуждаят от много ежедневни упражнения и физическа активност. Ако не получат възможност да изразходват енергията си, представителите на породата са склонни към различни прояви на деструктивно поведение и опити за бягство от дома си.

Сибирско хъскиСнимка: iStock

 

Виж още