10 неща, с които ще се сблъскате при отглеждане на куче в апартамент

куче Снимка: iStock

Х ората, които отглеждат кучета, са най-различни. Интроверти, екстроверти, млади и стари, могат да принадлежат към всяка раса, религия или политическа партия. Добрите и отговорни собственици на четириноги могат да живеят навсякъде по света, от обширни селски ферми до тесни студиа в центъра на големите градове. 

кучеСнимка: iStock

Именно последният фактор – да се грижите за домашен любимец, когато живеете в града, предизвиква известни притеснения у много хора. За това и бързаме да уточним – 

отглеждането на щастливо, здраво кученце в апартамент е напълно изпълнимо. 

Dogsandcats.bg

А ето и някои реалности, с които ще се сблъскате.

  • Ще прекарвате доста повече време навън

Необходими са само две думи: разходка и тоалетна. 

кучеСнимка: iStock

  • И това включва моменти, когато нямате желание да излизате

Ако живеете в къща и имате заден двор – радваме се за вас. Но ако сте в апартамент – ще се наложи да се разхождате с косматия си другар дори и в студени, мразовити, снежни или дъждовни дни. Приемете го. 

  • Ще трябва да положите усилия, за да изморите кучето си

Упражненията са жизненоважни за доброто физическо и психическо здраве на домашния ви любимец. За това – разнообразявайте разходките с различни игри. 

кучеСнимка: iStock

  • Кучешкият парк става ваш втори дом

Ако нямате частен двор – парковете за кучета са вашето място. Ще прекарвате доста време там, бъдете сигурни. Защото домашният ви любимец има нужда от достатъчно пространство, за да изразходва енергията си. Намерете най-близкия до вас парк и превърнете разходките там в част от вашата рутина. 

  • Но и разходките в града имат своя чар

Има нещо много интересно в това да разхождате опитомено животно в градската, бетонна джунгла. И да наблюдавате реакциите му на различните неща и ситуации, с които ще се сблъска. 

кучеСнимка: iStock

  • Редовно ще изглежда, сякаш в апартамента ви е „валял сняг“

Забавен факт: Пухът от домашните любимци се натрупва бързо в малките пространства. И не само в ъглите. 

кучеСнимка: iStock

  • Ако имате късмет...

Топките косми ще са най-малкият ви проблем. Или поне така ще ви се струва, защото кучета, които са затворени вкъщи по цял ден, имат тревожно големи запаси от енергия. Която, ще се надявате, да не приложат в унищожаване на мебелите и имуществото ви.

кучеСнимка: iStock

  • Ще ви струва малко повече 

Не навсякъде в жилищните сгради в града допускат домашни любимци. А в някои от тях, дори и кучето ви да е добре дошло, може да ви се наложи да се „бръкнете“ с още един депозит. Добре е да го имате предвид, защото ще имате и допълнителни разходи за домашния си любимец за храна, лакомства, играчки и посещения при ветеринар. 

  • Ще станете по-креативни в начина, по който оползотворявате пространството 

Не е изключено балконите да се превърнат в импровизирани дворове. А паркинга зад блока – писта за бягане... И това е само началото!

кучеСнимка: iStock

  • Вашето куче ще обича уникалния живот, който има

Отглеждането на домашни любимци е като всеки друг вид „родителство“. И винаги има шанс да усещате малко вина за изборите, които правите. Но бъдете сигурни – вашето куче обича живота, който има. Защото вие се грижите за него и го обичате. Освен това – колко селски кучета могат да се наслаждават на гледка от балкона на висока сграда?

кучеСнимка: iStock

 

Виж още