10 ползи от истинската и прясна храна за кучета

pet kitchen Снимка: petkitchen.bg

О бмисляте ли да преминете към прясно приготвена храна за кучета? Ако е така, то бързаме да ви поздравим, защото ветеринарните изследвания казват, че правите правилния ход. 

Прясната храна за кучета, формулирана като част от балансирана диета, може да окаже голямо влияние върху здравето, благосъстоянието и дори да удължи живота на вашето куче. Когато става въпрос за поддържане на вашето космато приятелче здраво и заредено с енергия, винаги е добра идея да изберете качествена храна за кучета. Но формулирана като „здравословна“, „холистична“ или „естествена“ на опаковката, не означава, че е непременно по-добра. Защото, етикетите могат да бъдат много подвеждащи.

А, както е и при хората, и кучетата са „това, което ядат“. Много търговски храни за домашни любимци са еквиваленти на т.нар. junk food, които и ние консумираме. 

И така, какво прави истинската, прясна, приготвена храна за кучета здравословна? Тя следва да е балансирана смес от месо, зеленчуци и въглехидрати. Без никакви зърнени култури или нишесте,  без странични продукти, без оцветители, без консерванти, без изкуствени химикали. 

Dogsandcats.bg

pet kitchenСнимка: petkitchen.bg

Предлагаме ви заедно да разгледаме 10 ползи от истинската и прясна храна за кучетапредоставени от приятелите ни Pet Kitchen – специалисти в грижите за правилното приготвяне и съхранение на пресни ястия за домашни любимци. 

  • Истинската храна за кучета помага за превенция на медицински състояния

Подобно на хората, диетата с прясна храна за кучета, богата на стимулиращи имунитета антиоксиданти и висококачествен протеин, помага да се предотвратят редица заболявания.

„В моя 30 годишен опит в работа с хиляди животни видях, че много симптоми на болестта могат да бъдат обърнати много бързо, когато на животното се даде правилната хранителна подкрепа“, казва д-р Браун, автор на The Whole Pet Diet.

Много търговски храни за кучета, съдържат нискокачествени съставки - неща, отхвърлени за консумация от човека. Често това са болни, с увреждания или умиращи животни изпратени в кланицата, след което в заводите за храна за домашни любимци. И когато съчетаете по-лошите съставки в комерсиална храна с оцветители, консерванти и синтетични витамини, „настройвате тялото на домашния любимец за война“, казва д-р Браун и допълва: „Те трябва да се борят с тези храни, само за да ги преработят".

  • Поддържа здравословно тегло на вашето куче

Да се грижите за здравословното тегло на домашния си любимец, в голяма част е ваша отговорност като стопанин. Според резултатите от ветеринарно проучване, публикувано в списанието Preventive Veterinary Medicine, едва 3% от случаите на затлъстяване се дължат на специфични за кучета фактори ( генетична причина или заболяване). 97% от случаите на затлъстяване при кучета са резултат от това как собствениците хранят домашните си любимци.

И така, как търговската храна за кучета води до наддаване на теглото? Просто е: тя е с много високо съдържание на нишестета, царевица, пшеница, консерванти, оцветители и др.

Прясната и приготвена храна за кучета, от друга страна, съдържа здравословен баланс от леко сварени съставки. Балансираните менюта на Pet Kitchen, предотвратяват прекомерното наддаване на тегло и гарантират, че всяка хапка от храната на вашето кученце е пълна с необходимите вещества. А и са много вкусни!

  • Увеличава продължителността на живота на вашето куче

Според последни данни кучетата, хранени с истинска и прясна храна, са живели средно 13,1 години, докато тези, консумирали главно търговска кучешка храна, са достигнали средно 10,4 години. Това са допълнителни две години и половина, които вие и вашият космат приятел бихте могли да прекарате заедно!

Никога не забравяйте, че това, с което храните кучето си, може да има положително въздействие и върху продължителността на живота му.

  • Подобрява храносмилането

Сместа от зеленчуци и месо е полезна за добрата чревна флора на домашния ви любимец. Помислете за това по следния начин: в дивата природа кучето ще улови малко животно - да речем, заек, птица или катерица - и ще консумира и съдържанието на стомаха на плячката. Малките животни обикновено са тревопасни, така че кучето ще консумира месо, плюс зеленчуци, които осигуряват хранителни вещества и фибри. И всичко това помага на храносмилателната система да работи гладко.

  • Помага на вашето куче да има по-добро изхождане

Наблюденията ни и обратната връзка от стопаните на четириногите любимци, показват, че кучетата, които често консумират прясно приготвена храна се радват на по-здрава храносмилателна система и съответно се изхождат по-добре.

pet kitchenСнимка: petkitchen.bg

  • По-добър сън

Друг изненадващ факт, свързан с доброто храносмилане е, че вашето куче ще спи по-добре през нощта. Ако домашният ви любимец става в тъмните часове на деня, въздиша или променя често позицията си, това може би е знак, че изпитва определен дискомфорт. Когато влагате правилните съставки в тялото в подходящи пропорции, почивката на кучето е чиста и възстановяваща. И, точно като вас - след добрия нощен сън, вашият космат спътник ще се чувства по-добре и ще се радва на по-добро общо здраве.

  • Подобрява когнитивните функции

Истинската храна всъщност може да подобри когнитивните функции при кучетата. Според данните от проучване, публикувано в The Journal of Veterinary Medicine, старите кучета с увредени познавателни способности, които са били хранени с истинска храна, са показали по-високи нива на невротрофични фактори, получени от мозъка. Дори при по-млади кучета истинската храна подхранва ученето и бдителността.

  • Прави козината на вашето кученце блестяща

Проблемите с кожата са преобладаващи при кучета, като те варират от сърбеж и обриви до неприятни струпеи. Често четириноги със сърбяща или лющеща се кожа се лекуват с кортизонови инжекции и стероиди за намаляване на реакцията. Но тези медикаменти имат някои недотам приятни странични ефекти. 

Поради начина, по който се приготвя и обработва, сухата храна може да лиши кучетата от здравословните мазнини и масла, от които се нуждаят, за да имат бляскава, овлажнена козина и кожа. В рамките на няколко дни след преминаването на вашето куче към истинска храна, може да забележите разликата в състоянието на козината.

*Една забележка тук: някои кучета могат да имат хранителни алергии, които пряко да влияят на външния им вид.

  • Подпомага възстановяването на вашето кученце и дава енергия

Получаването на достатъчно движение е изключително важно за кучетата от всички възрасти. Вариантите са много: от разходка в квартала до състезания в кучешки спортове за ловкост и надбягване. Протеинът в истинската храна осигурява необходимата доза енергия на четириногия ви приятел. За да може животното да се чувства силно, щастливо и да бъде издръжливо, докато тренира и спортува. 

  •  Може да помогне на вашето кученце да преодолее придирчивото хранене

Ако имате капризно кученце, то истинската храна може да е решението на проблема ви, тъй като прясно приготвеното меню може да пробуди апетита дори на най-придирчивите домашни любимци. За по-малките четириноги, които имат проблем с хрускането на парченца - меката текстура на този тип храна може да бъде привлекателна и далеч по-лесна за консумация. А и нека не забравяме, че мирише далеч по-привлекателно от обичайната порция гранули! А като бонус ви помага да поддържате кученцето си по-добре хидратирано, тъй като съдържанието на вода в прясната храна е по-високо от колкото в сухата.

Нашият съвет – ако имате придирчиво на хранене кученце, защо не опитате тестовия кашон на Pet Kitchen! В него ще откриете 4 различни менюта с различна, качествено приготвена домашна храна – опитайте ги и разберете кое най-много допада на косматия ви спътник. 

 

Виж още