10 причини да си вземете черно куче

черно куче Снимка: iStock

З наете ли, че кучетата, които са с черна козина, имат свой празник? Да, правилно прочетохте, 1 октомври официално е обявен за Национален ден на черните четириноги. Датата не е избрана без повод – оказва се, че животните с подобна окраска не са предпочитани за осиновяване, за сметка на тези с по-светла козина. Това е и целта на честването – да насочи вниманието към тези красиви кучета, които заслужават дом и втори шанс също толкова, колкото и останалите светлокоси приятели в приютите и развъдниците.

„Синдром на черното куче“ е явление, което засяга много бездомни кучета по целия свят.

Някои казват, че не искат да си вземат домашен любимец с по-тъмна козина, защото тя кара животните да изглеждат по-страшни или ядосани. Според други изражението им се разчита по-трудно и това ги прави по-подозрителни, сякаш „не може да им се има доверие“. А за трети причината е, че „не изглеждали толкова добре на снимки“.

Dogsandcats.bg

За да разбием стереотипите, свързани с черните кучета, ви предлагаме 10 причини, поради които да осиновите именно такова четириного.Излишно е да ви казваме, че клишетата са, за да бъдат опровергавани – за това, смело ги разпространявайте!

  • Те са също толкова верни и любящи, колкото и четириногите със светла окраска

Черните кучета не се различават по нрав или отношение към света от останалите. Те са също толкова авантюристични, игриви, верни, приятелски настроени и прекрасни, колкото и четириногите от всеки друг цвят. Няма доказателства, които да сочат, че цветът на козината на животните има каквото и да е било отражение върху чертите на характера им. 

черно кучеСнимка: iStock

  • Те са мистериозни

Една от трудностите, с които се сблъскват черните кучета, чакайки някой да ги избере и да им осигури нов дом, са техните онлайн профили. Много приюти описват наличните животни за осиновяване със снимки, а черните кучета, е можем да признаем, че те малко се губят в сенките…

Ако видите снимка на черно куче, не решавайте автоматично, че то е „по-малко приятелски настроено“, само защото не можете да различите добре изражението му на фотоса. Мислете за това от друга перспектива – тези четириноги са по-мистериозни! И вие ще бъдете един от малцината привилегировани, които да опознаят личността им.

  • Изглеждат по-чисти

Добре, може би не са по-лесни за почистване, но със сигурност, погледнати от страни, черните кучета създават усещането, че не са толкова мръсни, колкото действително са. Освен че създава илюзията, че тези четириноги се цапат по-малко, черната им козина е лесен индикатор, чрез който че забележите къде точно имат нужда от почистване. Удобно, нали?

  • Стереотипите могат да работят във ваша полза

Да, черните кучета са получили лоша репутация, но защо да не използвате това във ваша полза? Замислете се – ако останалите ги намират за по-опасни, то може би само външният вид на животното ще ви предпази от потенциални нападатели. А само вие ще знаете, че всъщност няма по-мило същество от тъмния ви четириног приятел. 

черно кучеСнимка: iStock

  • Те винаги са с представителен външен вид

Освен че изглеждат по-чисти като цяло, кучетата с черен цвят на козината са по-лесни за поддържка. Необходимо е просто разресване с четка, за да придобият онзи лъскав ефект, който изглежда, сякаш са прекарали часове в груминг салон.

  • Изглеждат страхотно на снежни снимки

Зимата, особено ако има добре натрупал сняг навън, е перфектното време да направите снимки на домашния си любимец. Кучетата с черна козина изглеждат просто страхотно в снежните преспи!

  • Всъщност те могат да изглеждат страхотно на почти всяка снимка!

Когато разглеждате фотосите на кучетата, които се дават за осиновяване в някой приют, имайте предвид, че невинаги камерите, с които служителите са снимали обитателите им са най-добрите или качествените. Както споменахме, погрешно това е и една от основните причини да смятаме, че черните кучета не излизат добре на снимки. А в действителност – с подходящо осветление и техника, те изглеждат не по-зле от всички сладки четириноги.

черно кучеСнимка: iStock

  • Те са естествени нагреватели

Тук говори науката: черното абсорбира топлината. Това значи, че кучетата с черна козина са перфектна компания в студените нощи. Ще се уверите и щом разгледате сметката си за ток или електричество!

  • Ще бъдете различни!

Всеки може да има перфектно поддържат бял Померан, нали? Или Голдън ретривър в типичния му златист цвят. Всъщност, експертите смятат, че синдромът на черното куче съществува именно заради техния „общ“ вид. Бъдете различни и покажете на останалите, че и четириногите с по-тъмна козина могат да имат своя индивидуалност. 

  • Винаги има по едно черно куче, което чака своя дом

черно кучеСнимка: iStock

Има толкова много любящи, прекрасни черни кучета, които може би чакат именно вас, за да им осигурите дом. Ако сериозно обмисляте да си вземете такъв домашен любимец, бъдете сигурни, че е доста вероятно да откриете вашия нов приятел в първия приют, където позвъните. Успех!

Успяхме ли да променим мнението ви за черните кучета? Чували ли сте някога някой от стереотипите, свързани с тях? Споделете ни в коментар!

Виж още