10 причини да сме благодарни на кучето си

куче човек Снимка: iStock

В ъпреки че може да не мислим за това често, нашите кучета ни дават толкова много, за което да сме благодарни! За това и решихме да отделим малко внимание на всички онези малки неща, свързани със съжителството с косматия ни другар, които правят човешкия живот по-добър. И въпреки че сме сигурни, че нямате нужда от твърде много вдъхновение (а може би дори изобщо!), искаме да споделим с вас нашите 10 причини защо сме благодарни на нашия космат другар. За да можете и вие, ако ги споделяте, да намерите начин да изкажете на питомеца си своята благодарност по правилния начин!

куче човек щастиеСнимка: iStock

10 причини да сте благодарни на кучето си

  • Поддържа ни активни и във форма

Може да не мислите особено над това, тъй като се е превърнало във ваша рутина, но ето ви една различна перспектива: 30-минутната разходка из квартала ви два пъти на ден означава, че прекарвате еквивалента на повече от седмица годишно ходейки!

Dogsandcats.bg

Дори и в дните, когато откровено не ви се прави нищо и се изкушавате да се настаните удобно на дивана, вашият домашен любимец ще ви накара да станете и да се раздвижите. 

куче лятоСнимка: iStock

  • Помага ви да освобождавате стреса

Независимо дали ще ви накара да станете и да се раздвижите, да се погушкате или ще ви разсее с любимата си играчка, кучето ви осигурява значително облекчение на стреса. Различни проучвания дори показват, че хората с домашни любимци имат по-ниско кръвно налягане от тези без. За това, следващият път, когато се почувствате стресирани или претоварени, поиграйте си с четириногия си другар или му направете продължителен масаж на коремчето. Всички печелят, нали?

куче човек щастиеСнимка: iStock

  • То ви обича безусловно

В очите на вашето куче вие сте всичко. Вие му осигурявате храна, подслон, защита, насоки, играчки и много, много лакомства – всичко, от което има нужда животното за здравословен и щастлив живот. Така че, защо да не ви обича безусловно?

Домашният ви любимец не се интересува дали имате луксозна кола, каква е работата ви или колко приятели имате. Той ви обича, защото сте си вие. Без да ви съди. Какво повече можем да искаме? 

куче човекСнимка: iStock

  • Учи ви на търпение

Ако сте преминали през обучение за придобиване на хигиенни навици или страховитата „тийн фаза“ с вашето куче, вероятно сте демонстрирали повече търпение, отколкото сте предполагали, че притежавате. 

Отглеждането на домашен любимец често ни принуждава да поемем дълбоко дъх и да приемем всеки момент, с който се сблъскаме, с търпение. Това е ценно умение, с което някои са благословени още с раждането си, докато други (като нас) могат да благодарят на четириногия си другар, че възпитава у тях ден след ден. 

куче човекСнимка: iStock

  • Животът с куче никога не е скучен!

Да научите ново умение или трик. Да направите нещо глупаво, да се разходите заедно на ново място – всеки ден с куче е приключение. Дори само да знаете, че у дома ви очаква една развълнувана махаща опашка – това е достатъчно, за да стане всеки ваш ден една идея по-вълнуващ. 

  • Понякога ви принуждава да намалите темпото

Случвало ли ви се е над главата ви да тегне голям списък със задачи, но кучето ви толкова удобно и сладко да се е настанило в скута ви, че да не смеете да го обезпокоите? Да, животът с домашен любимец безспорно е вълнуващ, но понякога именно присъствието на животното в него ни принуждава да намалим темпото и да живеем за момента.

куче човекСнимка: iStock

  • Дава ви цел и мотивация

Поради различни причини всички имаме дни, в които ни липсва мотивация и се чувстваме така, сякаш нямаме цел. Знаейки, че трябва да се погрижим за кучето си, защото то разчита само на нас – това може да бъде искрата, която да ни запали и да ни измъкне от безизходицата. 

  • Подобрява социалния ви живот

Вероятно не сте единственият „човек с куче“ в живота си. Всъщност, много стопани на домашни любимци намират нови приятели само заради питомеца си! 

куче човек щастиеСнимка: iStock

Независимо дали ще е поздрав на хората, с които се засичате по време на ежедневните си разходки, участвате в групови тренировки, срещате се с нови приятели в парка или членувате в онлайн общност спрямо породата и интересите на кучето си – наличието на космат другар в живота може да ви донесе много нови познанства. 

  • Осигурява ви емоционална подкрепа

Кучето ви винаги накакси знае, че сте разстроени и имате нужда от прегръдка. То винаги е в унисон с вашите емоции и вероятно е близо до вас в трудните моменти, нали?

Винаги да имате около себе си източник на любов и комфорт, смело можем да кажем, че домашните ни любимци са ненадминати в осигуряването на емоционална подкрепа. Много хора споделят, че кучето им ги е прекарали през периоди на депресия, безпокойство, разбито сърце и скръб. 

куче ръмжиСнимка: iStock

  • Кара ви да се смеете

Понякога кучетата правят толкова нелепи и глупави неща, че няма как да не се запитаме какво ли минава през ума им! А понякога може би е нарочно… От възможността да облечем питомеца си в нелеп тоалет до мърдане на дупето му, когато до чешем или забавните обиколки в кръг след баня… Списъкът може да продължи безкрайно, но винаги извиква у вас усмивка, нали?

Бъдете сигурни, че домашният ви любимец обича да ви вижда щастливи и никога не би пропуснал да ви разсмее всеки ден! А, ще се съгласите, че няма как и да искате да имате по-добър приятел от този, който ви кара да се смеете. 

И тъй като кучето ви не може да чете, показването на тази статия няма да е много полезно по отношение на изразяването на вашата благодарност. За това – отскочете до близкия зоомагазин и вземете торбичка с любимите му лакомства. А защо не нова играчка? Какъв по-добър начин да покажете малко обич и благодарност на домашния си любимец?

 

 

Виж още