10 причини защо кучетата са най-добрите ни приятели!

куче щастливо Снимка: iStock

И ма много причини, поради които кучетата са известни като най-добрите приятели на хората. Те ни забавляват с лудориите си, поздравяват ни с буйно махане на опашка всеки ден (без значение колко пъти си тръгвате и се връщате) и предлагат безкрайни кадри за запълване на социалните ни профили. 

Но това не са единствените причини, поради които кучетата са най-добрите! Ако искате да научите повече, то прочетете 10 причини защо четириногите са най-добрите приятели, които бихме могли да имаме! При това - подкрепени от науката.

куче пролетСнимка: iStock

  • Те ни осигуряват безкрайно забавление

Независимо дали наблюдаваме как четириногите ни другари се разхождат из къщата или се забавляват с приятелите си в парка, нищо не показва толкова искрена и чиста радост, както куче, което играе! Тези големи клепнали уши и глуповати усмивки могат да направят по-хубав дори и най-мрачният ден! До такава степен, че проучване от 2017 г., проведено от BarkBox,  е установило, че средният собственик на куче публикува снимки на своето кученце в социалните медии средно около шест пъти седмично.

Dogsandcats.bg

куче човекСнимка: iStock

  • Имате страхотна компания, независимо какво правите

Дружбата с куче не е като никоя друга! Само си помислете: Кой ваш приятел винаги е готов да се включи в това, което искате да правите вие? Искаш ли да потичаме? Да. Какво ще кажеш на разходка до близкия парк с колата? Двойно да! А да полегнем на дивана и да хапваме лакомства? Можете да се обзаложите! Четириногите ще се съгласят на всичко (освен ако не са прекомерно уморени, тогава просто оставете животното да си дремва!)

куче пролетСнимка: iStock

  • Те понижават нивата ни на стрес

Чудесно е да имаш приятел с козина, който всеки ден да те посреща на вратата с махаща опашка! Но знаете ли, че отглеждането на куче всъщност ви помага за по-успешно справяне със стреса? Изследванията показват, че ако живеете с домашен любимец, това може да има успокояващ ефект върху вас и да ви помогне да контролирате стреса по два начина. Първо, чрез повишаване на нивата на окситоцин (хормонът на щастието). И второ, чрез намаляване на нивата на кортизол (хормон, свързан със стреса) в тялото. Така че, ако търсите причина да добавите четириног другар към семейството си, току що я открихте. 

  • По-добър сън

В скорошно проучване сред стопани на домашни любимци показва, че стопаните на кучета, чиито питомци спят в леглото с тях, се будят по-малко и като цяло – имат по-добър сън, отколкото собствениците на котки. Учените потвърждават също, че споделянето на леглото с кучето дава по-силно усещане за комфорт и сигурност. Независимо дали хъркат или не...

куче леглоСнимка: iStock

  • Тяхната лоялност не знае граници

С дългата ни обща история не е чудно, че връзката между домашния любимец и собственика му е толкова силна. Изглежда, че четириногите ни другари са готови да направят почти всичко, за да бъдат до нас, да се погрижат за безопасността ни и дори – да ни отдадат последна почит, когато вече ни няма.

  • Те ни поддържат активни и здрави

Кучетата не само ни помагат да спим по-добре, но и ни насърчават да се движим повече. Всъщност проучване сред собственици на четириноги във Великобритания е установило, че хората, които имат домашни любимци, се разхождат с около 200 минути повече всяка седмица. Ходенето помага за намаляване на риска от високо кръвно, повишен холестерол и диабет тип 2. Освен това, кучетата ни са очарователни другари за упражнения, които просто не приемат „не“ за отговор! Дори и само да отглеждате домашен любимец, без значение от енергийните му нива и потребности, намалява риска от затлъстяване. 

куче щастливоСнимка: iStock

  • Помагат ни да живеем по-дълго и щастливо

С всички тези допълнителни упражнения не е чудно, че собствениците на кучета живеят по-дълго. Но освен физическите ползи от отглеждането на четириног другар, изследванията показват, че съществуват някои невероятни психологически и емоционални преимущества. Вродената нужда на кучетата да излизат редовно означава, че собствениците им прекарват повече време на открито, наслаждавайки се на природата. Наличието на домашен любимец може да помогне за намаляване на изолацията и самотата, тъй като животните създават усещане за цел и дават възможност на собствениците си да общуват повече. 

  • Учат ни как да обичаме безусловно

Кучето ви не се интересува дали сте прибрали чиниите навреме или сте забравили да пуснете тоалетната седалка. То ви обича – с всичките ви недостатъци и това е завинаги. В добрите дни четириногият ви другар ще бъде до вас, за да празнувате. А в лошите – също ще бъде наблизо, непоколебим в своята лоялност и готов да играе на донасяне, веднага щом се приберете у дома. 

ЧихуахуаСнимка: iStock

  • Те са верни колеги

Кучетата са работили редом до хората в продължение на векове, ловувайки, охранявайки стадата и помагайки ни да стигнем безопасно до там, докъдето искаме. Йероглифи, изобразяващи сцени от древен Египет и Гърция, демонстрират тази симбиотична връзка между животното и човека, а тази връзка се е запазила и до днес. С невероятното си обоняние и изострени инстинкти, четириногите и днес са верни помощници на хората – те помагат в правоприлагащите органи и за оказване на първа помощ. Обслужващите и терапевтични кучета помагат на водачите си да се ориентират в живота с чувство на стабилност и свобода. 

куче пролетСнимка: iStock

  • Те ни разбират – дори когато никой друг не може

Има някои научни теории, които обясняват начините, по които кучетата разбират човешките знаци, дори синхронизирайки поведението си с това на собственика си с течение на времето. В продължение на векове на опитомяване четириногите са се научили да разчитат човешките изражение и емоции. Така че следващия път, когато се чудите дали домашният ви любимец наистина знае какво си мислите, опитайте да му кажете телепатично, че е добро момче, а след това му разтрийте коремчето. Съобщението ви със сигурност ще бъде предадено!

куче човекСнимка: iStock

 

Виж още