10 причини защо кучето ви се облизва

куче Снимка: iStock

К ога облизвате устните си? Замислете се – най-често го правим, когато те са изсъхнали или ги усещаме напукани, нали? През лятото, когато слънцето е по-силно пък, го правим по-често и това е напълно нормално човешко поведение. Но дали важи със същата сила и да домашните ни любимци? Оказва се, че не съвсем. Защото облизването може да е показателно за наличие на много по-сериозен проблем при кучето ни, отколкото подозираме.

Защо кучето се облизва?

Ето някои от възможните причини защо домашният ни любимец облизва устните и носа си. Те могат да бъдат разделени на поведенчески и медицински. 

Поведенчески причини

При някои кучета облизването на устните е в резултат на нормални поведенчески причини, докато при други се дължи на безпокойство или тревожност.

  • Нормално поведение

Кучетата могат да се облизват по-активно , ако почувстват устните или носа си сухи (през по-топлите месеци), както и ако нещо е залепнало по тях и ги дразни като стръкче трева или троха, например. 

Dogsandcats.bg

Друга нормална причина за облизването е очакването на храна. Това е и най-нормалният физиологичен отговор – в този случай облизването е съчетано и с обилно слюноотделяне.

кучеСнимка: iStock

  • Безпокойство

Някои кучета облизват устните си, когато се усещат объркани или дори – малко разочаровани. Например, ако се случи по време на тренировка, това може да се дължи на невъзможността на животното да разбере какво точно се иска от него. 

Според някои специалисти облизването при кучетата може да се нарече и „жест на умиротворение“ – поведение, което действа като успокояващ сигнал срещу стрес, тревожност или уплаха. Друг подобен жест, който сваля напрежението при четириногите, е прозяването.

Понякога, чрез облизване на устните си, домашният ни любимец комуникира с друго куче навън. Това поведение може да се тълкува като предупреждение за последваща агресия или борба помежду им.

кучеСнимка: iStock

Медицински причини

Най-често кучетата се облизват често поради различни здравословни проблеми. Те могат да включват:

  • Ухапвания от насекоми

Всеки тип ухапване по лицето или около устните води до ожесточено облизване от страна на животното. Това включва ухапвания от насекоми като: паяци, конски мухи, кърлежи, комари и/или ужилвания от пчели и оси. Ако домашният ви любимец е ухапан от змия, то около лицето му ще забележите и подуване.

  • Дехидратация

Ако кучето ви не пие достатъчно вода или страда от някое заболяване, съпроводено с диария или повръщане, то може да се дехидратира, а това от своя страна ще го накара да облизва устните си.

  • Зъбни заболявания

Ако освен честото облизване от страна на кучето си, забележите и симптоми като възпалени, зачервени венци и лош дъх, то може би се касае за натрупване на плака и зъбен камък, което е довело до развитие на бактерии в устата на домашния ви любимец. Както сме споменавали и преди, необходима е ветеринарна помощ, защото зъбните заболявания прогресират бързо, а парадонтитът може да доведе до загуба на зъби.

  • Чуждо тяло

Ако нещо е попаднало от вътрешната част на устните на домашния ви любимец, той може би се опитва да го изтласка чрез ожесточено облизване. Това може да е част от храната му, клонка, част от пръчка или листенце от растение. 

кучеСнимка: iStock

  • Гадене

Обикновено прекомерното облизване на устните на домашния любимец се случва непосредствено преди повръщането и може да е знак, че то не се чувства добре. 

  • Язви в устата

Те могат да се развият в следствие на инфекции в устната кухина, зъбни заболявания, хронични заболявания или от поглъщане на горещи или разяждащи кожата вещества. Такива могат да са перилните и почистващи препарати в дома ни като белина, препарат за миялна машина или омекотител. Заради големите си опаковки те са привлекателни за кучетата и те ги намират за интересни играчки. Ако обаче домашният ви любимец успее да развинти капачката и погълне част от течността, това може да причини тежи изгаряния в устата и хранопровода му.

  • Травма

Всяко порязване, пробиване, абразия или друга травма в областта на устните може накара кучето да облизва често устните си. Някои рани, които заздравяват могат да го сърбят и да предизвикват дразнение, което от своя страна кара кучето да се опитва да облекчи дискомфорта си по всевъзможен начин.

  • Неприятни вкусове

Понякога вроденото любопитство на четириногите ни приятели им изиграва лоша шега и те могат да оближат без да искат нещо, което да не им допадне като вкус. Тогава те ожесточено започват да облизват устните си с желание да премахнат неприятното усещане максимално бързо.

кучеСнимка: iStock

Как да реагираме ако забележим, че кучето ни се облизва прекомерно?

На първо място – вгледайте се внимателно в поведението и езика на тялото на косматия си приятел. Това ще ви помогне да установите дали се касае за поведенчески или за медицински проблем. 

Най-важното е да се опитате да определите дали облизването е израз на безпокойство. Това поведение е знак за нервност, която бързо може да ескалира в агресия. От вас зависи да реагирате бързо, за да осигурите своята безопасност и тази на хората около вас. 

Ако вашето куче облизва устните си по време на тренировка, възможно е да е притеснено или объркано от командите ви. Помислете дали да не промените подхода на дресурата – очевидно домашният ви любимец не може да разбере какво точно искате от него и това го притеснява. Оставете тренировката за друг ден, нека животното си почине и помислете как да продължите.

Обикновено спрямо ситуацията няма да ви бъде трудно да установите дали се касае за поведенчески проблем. Но ако на лице е медицински, то първата ви задача е да заведете домашния си любимец на ветеринар. Лекарят ви вероятно ще прегледа кожата около лицето на животното, устните, венците, зъбите и устната кухина.

 Ако кучето облизва и друга част на тялото си, това може да е признак за локален кожен проблем или алергия. Добре е да се подготвите с информация за историята на кожните проблеми на вашето куче, хранителния му режим, има ли няма апетит, как се движи теглото му, боледувало ли е наскоро и тн. 

кучеСнимка: iStock

Нестандартна, но много практична идея е – ако можете да направите видео клип, на които се вижда поведението на вашето куче и обстоятелствата, при които то започва да облизва устни. Кадрите биха били от голяма помощ на ветеринарния ви лекар и той по-бързо би могъл да определи проблема и да започне лечение.

Независимо какви са причините за прекомерното облизване на домашния ни любимец, добре е да открием причината за поведението му. И да не забравяме, че далеч не е толкова просто и безобидно, колкото е при нас.

 

Вижте още: 5 причини защо кучето се прозява

Виж още