5 причини защо кучето се прозява

прозявка Снимка: iStock

К огато по време на досаден урок в училище или лекция в университета се прозяваме, няма съмнение – правим го защото ни е скучно. Или сме уморени. Или и двете. При домашните ни любимци ситуацията е идентична, щом им се доспи. Но какво ще кажете, ако кучето ви се прозява по средата на тренировка? Или когато сте на път в колата или автобуса? Умората няма как да играе роля тук, скуката – още по-малко.

Като стопани на домашни любимци често сме склонни да приемаме, че четириногите ни приятели правят нещата поради същите причини, поради които ги правим ние. Що се отнася до прозяването обаче, нещата стоят твърде различно. 

Важно е да разберем какво значи прозяването и да го свържем с контекста на различните ситуации, при които домашният ни любимец го прави. Само чрез разчитане на поведението на кучето можем да подобрим комуникацията си с него и ако се наложи – да реагираме бързо и своевременно, за да му помогнем. 

Dogsandcats.bg

Предлагаме ви 5 причини, поради които кучето се прозява. Освен, както споменахме – когато е изморено. 

  • Вълнение и очакване

Докато от наша гледна точка ако човек се прозява по време на среща, това се счита за обида към говорещия, прозяването на кучето по-скоро може да се тълкува като комплимент. Активните кучета са склонни да се прозяват, когато са развълнувани от това, което им предстои. 

Нещо повече – според мненията на някои психолози, по този начин животното сякаш подготвя тялото си за „действието, което му носи щастие и наслада“. Това включва дълбоки вдишвания, които изпълват белите дробове и засилват притока на кислород към мозъка, увеличава се и сърдечната честота на животното. 

прозявкаСнимка: iStock

Така че – не се учудвайте, че когато ви види да хващате каишката или якето си, кучето знаейки, че предстои разходка, се прозява. Това не значи, че животното предпочита да остане вкъщи и да дреме, а точно обратното – че няма търпение да излезе. Чрез прозяване домашният ви любимец може и да ви „подкани“ да побързате, показвайки нетърпението си, ако се бавите прекалено. Един вид ви казва „Хайде, по-бързо!“.

  • Тревожност и стрес

От противоположната страна на спектъра, прозяването може да покаже и негативни емоции като стрес и безпокойство. Този вид прозявки най-често са придружени и от други форми на напрегнат език на тялото като уши, присвити назад, облизване на устните, ококорени очи, напрегнати мускули. Това са допълнителни индикации, че на кучето му е неудобно в настоящата ситуация. 

Обяснено още по-просто, ние хората прибягваме до нервни навици като гризане на нокти и потропване с крак, когато сме под стрес. Версията на кучето ни за това е да се прозява. Правилното тълкувание на прозяването като знак на напрегнатост може да ви даде знак, че нещо не е наред и да се подготвите, че може да се наложи и вие да се намесите.

куче се прозяваСнимка: iStock

  • Объркване

Ако кучето си се прозява по време на тренировка, това може да се дължи на факта, че не е сигурно какво се иска от него. Колкото повече собственикът повтаря командата, толкова по-лоша става ситуацията, защото животното се обърква още повече. В този случай прозявката не е, защото кучето е отегчено, а защото знае, че от него се очаква да направи нещо, но не разбира какво е то. Намаляването на натиска в ситуацията, което може да се постигне и чрез прекратяване на тренировката, би помогнало.

  • Комуникация с други кучета

Четириногите комуникират помежду си по няколко начина, давайки си „успокояващи сигнали“, най-често – още при запознанството си. Един от тях е прозявка, съчетана с бавно ходене, облизването на устните и избягването на зрителен контакт. Всички тези действия са признак на незаплашително поведение.

Тази форма на комуникация чрез прозявка, която извиква такава в отговор, понякога е начин кучето ви да каже „Добре съм, а ти как си?“, на друго животно. Ако приближавайки се до непознато куче и вие се опитате да се прозеете, това ще е сигурен знак, че идвате с мир.

прозявкаСнимка: iStock

  • Прозявката е заразна

Ние хората можем да започнем да се прозяваме дори и само, когато четем за това. А ако някой около нас го прави, гарантирано ще „прихванем“ и ние. Подобно въздействие прозявката има и върху домашните ни любимци. Все още няма достатъчно научни доказателства в подкрепа на това твърдение, но според много от стопаните на кучета, ако самите те се прозяват около питомците си, дори и след време, кучетата също започват да повтарят действието. 

Дали това значи, че косматите ни приятели са съпричастни и склонни да изпитват емпатия? Може би ще разберем със сигурност един ден. Но е факт, че прозявката и за домашните ни любимци е заразна – опитайте сами и ще се уверите!

Вижте още:

Защо кучето рита с крак след като се изходи

Защо кучето обича да дремва под завивката ни

Виж още