Защо кучето ближе ръцете и краката ви

куче Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е кучето ви да облизва ръцете и краката ви? А някога задавали ли сте си въпроса защо го прави? 

Има няколко възможни причини, които предизвикват у домашния ни любимец желание за подобно поведение. И те далеч не се изчерпват само с желанието му да ни покаже колко ни обича. Нещо, в което не се съмняваме!

  • Жажда за внимание

Една от основните причини, поради които домашният ви любимец ближе ръцете и краката ви е, защото иска внимание. Това важи с пълна сила ако сте отсъствали цял ден, а животното забележи, че колкото повече ви ближе, толкова повече вие му се радвате.

  • Поощряване на поведението

Както доста неща в ежедневната рутина на домашния ни любимец, така и в този случай ако кучето от малко е научило, че щом оближе ръката или крака ви ще получи похвала или награда, то ще продължи да го прави, за да бъде възнаградено отново.

Dogsandcats.bg
  • Харесвам му вкуса ви

Напълно възможна причина кучето ви да обича да облизва откритите участъци на ръцете или краката ви е, че му допада вкуса им. Ще познаете, че ситуацията е такава, ако домашният ви любимец съсредоточено ви облизва след като, например, сте готвили, изкъпали сте се или… сте свалили чорапите си след дълъг ден.

кучеСнимка: iStock

  • Скука

Ако домашният ви любимец е отегчен и търси забавления, то може да се опитва да се „заиграе“ с вас, облизвайки крака или ръката ви. Уверете се, че кучето ви получава достатъчно упражнения, разходки и физическа активност.

  • В природата му е

Когато кученцето е малко един от начините, по които изследва света е, като души и близва нещата около себе си. По същия начин майката облизва новородените през първите седмици от живота им. Природа. 

  • Вълнение

Причината, поради която домашният ви любимец ближе ръцете и краката ви, може да се дължи на факта, че е развълнуван. В този случай той е по-склонен да го прави, когато се прибирате у дома или преди да излезе на разходка.

  • Привързаност

Безспорно една от основните причини кучето ни да ни ближе е, за да ни демонстрира своята привързаност. По този начин животното ни дава да разберем, на неговия език, че сме част от неговото семейство (глутница) и ни има доверие. Често този вид облизване следва, след като самите ние погалим косматия си приятел.

кучеСнимка: iStock

Как да накараме кучето да спре да ближе ръцете и краката ни?

Ако по някаква причина това поведение на кучето ви дразни, има няколко начина, чрез които можете да го накарате да спре да го прави. 

  • Избягвайте да го насърчавате

Ако кучето ви е запомнило, че ще бъде възнаградено, би помогнало да изместите фокуса и да го похвалите само, ако се държи по начина, по който вие искате. Не му обръщайте внимание, докато ви облизва – така то ще направи асоциацията, че това поведение не води до нищо по-вълнуващо за него и постепенно ще спре да го прави.

  • Разсейте го с нещо

Когато започне да ви облизва дайте му любима играчка или го занимайте с нещо, което да отвлече вниманието му. По този начин ще пренасочите фокуса му.

Облизването на ръцете и краката от страна на кучето ни в повечето случаи е мил жест, с който животното ни демонстрира привързаност, иска внимание или е свикнало, че след това следва награда.

 Ако не ви е приятно – има какво да направите, макар и повечето стопани на четириноги да намират тези жестове на домашните си любимци за очарователни!

 

Вижте още:

Защо кучето ни се взира през прозореца

Защо кучето лае прахосмукачката

Виж още