10 причини защо Немските овчарки са предпочитани домашни любимци

Немска овчарка Снимка: iStock

Н якои породи кучета имат своето заслужено, твърдо и трайно място в сърцата на любителите на домашни любимци по целия свят. Тези четириноги винаги се нареждат в топ 10 на класациите за най-популярни кучета. Силната, интелигентна и благородна Немска овчарка е един от фаворитите на поколения стопани. Всъщност, през последните 10 години, представителите на породата са в първата 5-ка на най-обичани домашни любимци в света, според Американския киноложки клуб. И с добра причина!

Немска овчаркаСнимка: iStock

Породата, която датира от 1899 г., е създадена в Германия от капитан Макс фон Стефаниц, с помощта на други развъдчици. Използвайки само най-добрите кучета, те разработили порода, известна със своята увереност, интелигентност, лоялност и смелост. Едва ли има човек, който да може да сбърка и характерният им външен вид, заострени уши и мускулеста физика. 

Всеки собственик на Немска овчарка може с часове да разказва за специалната връзка, която има с любимеца си. Няма как да бъде иначе ако отглеждате в дома си представител на тази невероятна порода! 

Dogsandcats.bg

Предлагаме ви още 10 любопитни факта за Немските овчарки, които (дори да не ви се вярва) са абсолютна истина. След като ги прочетете, ще се уверите сами защо тези четириноги са сред най-предпочитаните домашни любимци по целия свят.

  • Немските овчарки изследват всичко с носовете си

Можете да откриете „доказателства“ под формата на влажни отпечатъци от нос навсякъде – стени, врати, прозорци… Знаем, че всички кучета имат в пъти по-мощно обоняние от хората и усещат миризми между 10 000 до 100 000 пъти по-добре, благодарение на милиони рецептори за мирис. Но в сравнение с други породи, Немските овчарки са ненадминати в улавянето на аромати.

Не е никак чудно, че те са толкова страхотни полицейски и разузнавателни кучета, могат да надушат бомби, наркотици, да открият затрупани сред земетресение хора или животни.

Немска овчаркаСнимка: iStock

  • Немските овчарки са невероятно умни

Ако сте собственик на Немска овчарка, може би имате силното подозрение, че кучето ви може би е по-умно от вас. В крайна сметка – има ли нещо, с което четириногото да не може да се справи?

Немските овчарки са известни със своята интелигентност, а много от тях научават команди само след няколко повторения. Освен това, представителите на породата са легендарни със своето желание да сътрудничат и работят с хората, което мнозина виждат и като желание да угодят на стопаните си. Не забравяйте да бъдете последователни с тези кучета по време на обучението и да използвате методи, базирани на положителното подсилване. Осигурете на любимеца си и изобилие от умствено стимулиращи играчки, които да предизвикват ума му. 

  • Немските овчарки обичат да закрилят близките си

Те са известни с това, че са безстрашни и самоуверени, твърдо ще отстояват позициите си. Това прави Немските овчарки подходящи са пазачи – те могат да бъдат резервирани, но не и непременно враждебни към непознати. Този естествен защитен инстинкт е успокояващ за собствениците им, но с него върви и известна отговорност. 

Необходимо е да сте ангажирани и да прекарвате достатъчно време в обучение и общуване на кучето си, за да гарантирате, че вашият спътник се чувства комфортно сред непознати или други четириноги.

немска овчаркаСнимка: iStock

  • Немската овчарка винаги е верен спътник

Собствениците на немски овчарки никога не са самотни, защото техните лоялни домашни любимци винаги са до тях. Въпреки че могат да са леко резервирани към непознати, що се отнася до стопанина и семейството си, тези четириноги са нежни и любящи. Тяхната силно привързана и всеотдайна личност ги прави чудесни и за домакинства с малките деца. Колкото повече време позволите на вашата Немска овчарка да прекарва с вас, толкова по-щастлива и пълноценна ще се чувства тя.

  • Обичат да дъвчат и гризат различни предмети

Възможно е това да е част от пастирското им наследство, но е факт, че често може да забележите Немска овчарка, която разнася пръчка или топка навън. И, повярвайте ни, кучето може да го прави с часове, без да му омръзне! Това поведение е типично за тези кучета, за това – научете вашия космат приятел да насочва тези инстинкти в безопасна и подходяща посока.

  • Ще има косми… много косми

Всички собственици на Немски овчарки ще ви кажат, че космите на любимците им са навсякъде из дома им. По пода, мебелите, както и по всяко облекло – те са част от живота. Според стандарта на породата, идеалният й представител има козина със средна дължина и възможно най-плътен външен слой. 

Немска овчаркаСнимка: iStock

Освен това – тези кучета не само линеят непрекъснато, но и свалят почти целия си подкосъм два пъти годишно – през пролетта и есента. За това и редовното разресване на козината на овчарките е задължително.

  • Немските овчарки са известни със своята гъвкавост

Идеалната Немска овчарка има тяло и походка, подходящи за упорита работа. В миналото тези кучета са селектирани именно за помощници на стопаните си, а това значи, че не се лъжете – те могат да ви превъзхождат почти във всичко. От спортове за бързина, пъргавина, проследяване на миризми, терапевтична работа… Само изберете какво - Немските овчарки го могат!

  • Немските овчарки са много активни

Следователно – и вие трябва да бъдете. Мислите ли да се излежавате на дивана цял ден? Няма начин! Собствениците на Немски овчарки добре знаят, че това няма как да се случи, докато не отделите време, за да разходите кучето си в близкия парк, като задължително му осигурите някакво упражнение или игра. 

Немска овчаркаСнимка: iStock

Тази порода процъфтява единствено с достатъчно тренировки и физическа активност, необходими на кучето, за да изразходи цялата събрала се енергия. Внимавайте – ако не отделяте достатъчно време за физическо натоварване, четириногото ще намери начин да „изпусне парата“. И това често се случва по начин, който едва ли ще ви хареса.

  • Немските овчарки обичат да „побутват с нос“

Ако притежавате представител на породата, не ви е чуждо усещането на влажния нос на любимеца ви, който ви побутва, нали? Независимо дали ще е в гърба, в крака или в лицето, вашето кучето просто се държи естествено (според него, разбира се!).

Въпреки че вече рядко се използват като помощници на овчарите, наследството на четириногите се е запазило. А заедно с него – пастирските им черти като независимо мислене и интелигентност. 

Може да забележите също, че животното от време на време показва и поведение тип „следване напред“ – да върви пред вас, докато гледа назад, за да е сигурно, че вървите след него в правилната посока.

Немска овчаркаСнимка: iStock

  • Немските овчарки са любящи приятели

Това са много социални кучета, които искрено искат да прекарват времето си със своите хора. Колкото повече вашият домашен любимец е в компанията ви, толкова по-щастлив ще се чувства той.

Тези лоялни и всеотдайни пазачи, са и нежни семейни домашни любимци, които са готови без да се замислят да изложат живота си на опасност, за да защитят своите близки. И да искате, трудно можете да откриете по-истински и добър приятел от Немската овчарка. 

 

Вижте още: 10 най-добри породи кучета-пазачи

Виж още