10 най-добри породи кучета-пазачи

ротвайлер Снимка: iStock

М ного хора си взимат куче, защото искат допълнителна сигурност за дома и имуществото си. И въпреки че,

за да е добре дресирано действително да спре нападател или крадец, животното се нужда е от специално развъждане и обучение, има много породи, които са отлични пазачи, тъй като това им идва естествено.

Тези четириноги винаги ще предупредят стопанина си ако усетят, че някой се приближава до имота му, независимо дали е приятел или враг. И дори кучето ви да не е полицейско, лаят му и поведението му със сигурност ще възпрепятстват натрапника.

Dogsandcats.bg

Ако търсите куче-пазач – предлагаме ви да разгледате по-детайлно тези 10 породи:

Немска порода, чиито представители са много лоялни към семейството си, но подхождат с недоверие към непознати. Поради силно доминантният им характер не са подходящи за начинаещи стопани.

Друга немска порода, първоначално използвана за охрана, а в последствие – и като помощник на полицията, както и за военна работа. Големи и мощни кучета, Доберманите са перфектните пазачи на дома ви.

куче пазачСнимка: iStock

Тези кучета са известни с добрата си работа в полицаи и военни, както и за откриване на наркотици. Те са отлични пазачи, които винаги ще ви уведомят ако непознат приближи дома ви. Освен това са изключително интелигентни, схватливи и верни. 

куче пазачСнимка: iStock

Голяма, внушителна и мощна порода, чиито представители няма как да останат незабелязани. Външният им вид сам по себе си буди респект и възпира натрапници. В допълнение – лаят силно и то при всяка подозрителна дейност или шум, които усетят. Към семейството си са много мили и любвеобилни.

Порода големи японски кучета, първоначално отглеждани за лов и охрана. Те са много смели, умни и независими, което не ги прави подходящи за стопани без опит. Но може да сте сигурни, че са несравними в своята лоялност и винаги ще ви предупредят за приближаване на нежелани гости.

куче пазачСнимка: iStock

  • Шиперке

Макар да са малки, представителите на тази белгийска порода тип шпиц са много независими, упорити и интелигентни кучета. Те винаги са нащрек, за да ви предупредят за приближаване на непознати и въпреки малкия си размер не се препоръчват за начинаещи собственици на кучета.

Големи, мощни и силни кучета от семейството на мастифите, сам по себе си външният им вид възпира потенциалните нарушители. Тези четириноги винаги ще ви предупредят за приближаващи гости, но за да ви служат вярно имат нужда от силен лидер, когото да следват.

куче пазачСнимка: iStock

Най-големият представител на семейството на шнауцерите е използван в миналото като пазач и охрана. Тези кучета са трудни за обучение, което ги прави неподходящи за стопани без опит, но за сметка на това се отнасят много сериозно към ролята си на защитник на дома и семейството си.

Най-големи по размер от всички териери, тези кучета са използвани за лов, полицейска и военна работа. Отлични пазачи, които винаги ще предупредят стопаните си за всичко необичайно, което сметнат за заплаха. Невероятно лоялни, но и своенравни, горди и независими.

  • Пиренейско планинско куче

Тези големи и внушителни кучета са използвани за охрана на добитъка в миналото, а днес се грижат и за безопасността на дома и имуществото на стопаните си. Самият им размер възпира нарушителите, а те от своя страна винаги ще предупредят стопаните си за нежелани гости.

куче пазачСнимка: iStock

 

Виж още