Какво прави една кучешка разходка наистина добра?

куче разходка Снимка: iStock

Р азходката с кучето ви може да е просто нещо, което отбелязвате в ежедневния си списъка със задачи, но за домашния ви любимец това е любимата част от деня, която чака с голямо нетърпение! Какво можете да направите, за да подобрите преживяването на питомеца си, като му осигурите необходимите физическа и психическа стимулация? И най-вече – кое е това, което прави една кучешка разходка наистина добра, за да е щастлив и здрав косматият ви другар през цялата година?

куче разходкаСнимка: iStock

  • Разстояние

Колко далеч трябва да разхождате кучето си? На практика е невъзможно да се каже. Няма базово правило, нито насоки, които обхващат всяка порода или размер – всичко зависи от енергийните нива, интелекта и физическите възможности на четириногия ви другар. 

Повечето здрави кучета се нуждаят от между 30 и 60 минути упражнения на ден. Що се отнася до продължителността – ако питомецът ви е щастливо уморен в края на разходката си, а не напълно изтощен, значи сте уцелили точното време! 

Dogsandcats.bg

куче разходкаСнимка: iStock

  • Местоположение

Разходката не е просто възможност за домашния ви любимец да се раздвижи, това е и шанс за него да види нови неща, да се сблъска с нови гледки и миризми. И, разбира се, да получи така необходимата умствена стимулация. 

Въпреки че им дава възможност да подушат всичките си любими места, обичайният им маршрут около блока ви ден след ден просто не е достатъчен – питомецът ви се нуждае от нови преживявания. Кучетата са подобни на хората, те обичат да опознават нови места от време на време. Колкото можете по-често, разнообразявайте рутината му – поемайте по различни маршрути и ако можете, изследвайте паркове, плажове, храсталаци.. всеки различен терен, който можете!

куче разходкаСнимка: iStock

Всяка среда е изцяло нов свят за домашния ви любимец и ще му помогне да изгради по-балансирано и улегнало държание вкъщи.

  • Издигнете го едно ново ниво

Ако кучето ви не изглежда изморено физически или психически от редовните си разходки, защо не го „повишите“? Можете да увеличите скоростта или да потичате заедно в парка. Ако това не му допада, опитайте се да намерите по-предизвикателен маршрут, в идеалния случай – с хълмове и/или неравен терен. Всичко, което кара кучето ви да поработи по-усилено, е подходящо! 

куче разходкаСнимка: iStock

И, разбира се, ако всичко останало не сработи, излезте на обичайната си разходка, но я направете по-енергична, като спрете за кратка игра на донасяне по пътя. Или си уговорите среща с четириноги приятели, за да потичате и поиграете!

Вижте още:

10 признака, че кучето ви е щастливо с вас

Защо кучетата маркират територия

 

 

Виж още