Защо кучетата маркират територия

куче Снимка: iStock

А ко за вашия домашен любимец сякаш няма нищо по-важно от това да маркира територията си по време на разходка в близкия парк или градинка, то бързаме да ви успокоим – не сте единствените. Типично поведение за мъжките кучета, но срещано и при някои женски (особено ако се намират по-далеч от дома си), по-голямата част от четириногите ни приятели го правят в един или друг момент. Когато това се случи обаче на грешното място в неподходящото време, може да бъде доста неудобно за собствениците им. 

Много кучета настояват да спират на всеки няколко метра, за да оставят своя отпечатък върху почти всичко, което не се движи. Ако така изглежда картинката при всяко излизане с домашния ви любимец, то знаете колко досаден на моменти може да бъде този навик. 

При някои четириноги маркирането на територия може да се случи и между четирите стени на дома ви. Случвало ли ви се е да се приберете от работа, да влезете вкъщи и да усетите полъх на нещо неприятно? Ако отговорът е положителен, то знаете за какво говорим. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

За да знаем какво да очакваме от поведението на домашния ни любимец, е добре да познаваме причините, които карат животното да действа по определен начин. За това – нека заедно разберем защо кучетата маркират своята територия?

Коренът на поведението 

Кучетата обичат да оставят аромата си върху това, което смятат, че принадлежи единствено на тях. Нещо като техния индивидуален, невидим отпечатък. Всяко четириного има свой уникален мирис, чрез който животното казва на останалите от своя вид кое е, къде е било и най-важното за него – какво притежава. 

Тъй като домашните ни любимци нямат други начини за кореспонденция – нека си признаем, те няма как да напишат писмо или да изпратят имейл на приятел, единственият начин да се представят и да общуват помежду си, е да оставят аромата си на възможно най-много места, колкото и да е странно да ви изглежда това. Цялата териториална маркировка е начинът на кучето ви да каже: „Просто ви уведомявам, че съм бил тук“.

кучеСнимка: iStock

Кучетата като социални животни

Във всяко общество, независимо дали става въпрос за човешко, котешко или кучешко, съществуват определени правила и граници. Когато става въпрос за собственост, те са по-очевидни. Имуществото при всеки от нас има своя периферен лимит – ние можем да издигнем ограда или да поставим табела „частен имот“ – все знаци, с които индикираме, че нещо ни принадлежи и съветваме останалите да не прекрачват линията без позволение. 

Кучетата разчитат на маркирането на територията си, за да уведомят другите четириноги, че преминават дадена граница. Така косматият ви приятел оставя съобщение на този, който преди него е заявил претенции към дадено място.

Кога се стига до свръх маркиране?

Когато разхождате домашния си любимец на обществено място, където има много и различни други кучета, поведението на маркиране на територия, което всички те проявяват, може да усложни ситуацията. Толкова много съобщения и „претенции за права на собственост“ могат да объркат косматия ви другар и в крайна сметка животното да се почувства претоварено от необходимостта да „отговори“ на всички тях. 

кучеСнимка: iStock

В тази ситуация много кучета правят това, което е широко известно като свръх маркиране. След като четириногото подуши добре наоколо и усети всички непознати аромати, то може да реши да „отговори“ на друго място, където няма чужди миризми. Ако кучето ви е дружелюбно и по природа – по-игриво, то най-вероятно искрено ще се забавлява да участва в тази кореспонденция, а това бързо ще ви накара да откриете колко много време може да отнеме целия процес по маркиране на територия. 

Насърчаване на поведението

Макирането на територията е напълно естествено поведение при четириногите ни приятели. Това позволява други кучета да знаят кое е вашето, откъде е минало по време на разходката си и докъде се простира територията му. Когато сте навън и животното спира твърде често, за да остави своя отпечатък обаче, това може да се отрази на качеството на разходката му. Също така, може да бъде проблем, ако четириногото сбърка крачола или крака на стола ви с дърво…

Куче, което маркира територията си у дома, в затворени помещения, както и други неподходящи места като ресторанти или кафенета, изисква по-специално внимание. Не само поради очевидните хигиенни причини и факта, че мирише доста неприятно, но и защото това значи, че животното показва признаци на безпокойство и несигурност. Възможно е това поведение да се дължи на скорошни промени в домакинството ви, ново попълнение в семейството (бебе или друго куче) – всичко това може да предизвика у животното необходимост да се увери, че всички знаят кое му принадлежи и кое смята за свое. 

Понякога дори аромата на друго куче върху кашон за доставка може да е това, което да вдъхнови животното да вдигне крак и да прояви териториални претенции. За да съумеете да реагирате и да спрете това поведение, трябва да намерите причината, която кара домашния ви любимец да се чувства тревожен. 

кучеСнимка: iStock

Имаме ли причини за безпокойство?

Макар да е нормално за повечето кучета да отбелязват територията си, докато са навън, по време на разходка или бягане в парка, постоянното маркиране понякога може да е индикация и за наличие проблеми с пикочния мехур и бъбреците. Маркирането на територия се проявява по-малко и при кастрирани и стерилизирани кучета.

Ако след здравна проверка знаете, че всички с физическата форма на домашния ви любимец е наред, но все още не можете да откриете причината за проявата на признаци на несигурност от негова страна, помислете за консултация при професионален дресьор, който да ви даде насоки и съвети за някои превантивни мерки.

Макар да е нещо естествено, поведението на кучетата, свързано с маркирането на територията им може да доведе до забавяне на разходките и намаляване на физическата активност по време на излизанията (защото животното просто не може да устои да спре и да подуши всичко по пътя си!). В тези случаи трябва сами да прецените до колко ще го оставите да „се отбележи“ по пътя си. 

 

Вижте още:

Защо кучетата вдигат крак, когато уринират

Защо кучето рита с крак след като се изходи

 

 

 

Виж още