10 признака, че кучето ви е щастливо с вас

щастливо куче Снимка: iStock

Е дно от нещата, които всеки стопанин на куче най-много иска, е домашният му любимец да може да говори – това ще направи нещата много по-лесни, нали?

Въпреки че нямат способността да се изразяват вербално обаче, четириногите ни другари ни показват как се чувстват по различни начини – чрез езика на тялото и поведението си.

Ако се чудите дали кучето ви обича живота, който му предлагате и дали усеща щастие в ежедневието си с вас  – вижте тези 10 знака, които недвусмислено го потвърждават.

Dogsandcats.bg
  • Отпуснати очи

Според ASPCA („Американското дружество за превенция на жестокостта към животните“), за да разберете дали домашният ви любимец се чувства щастлив, трябва само да обърнете внимание на начина, по който изглеждат очите му през деня – по различно време. Ако те са с нормалната си форма, леко отпуснати в крайчетата – значи косматият ви спътник е доволен от живота си с вас и няма нещо, което го тревожи.

  • Кучешка „усмивка“

Когато устата на домашния ви любимец е леко отпусната, притворена, с почти изплезен език и сякаш „застинала в усмивка“ – това е сигурен признак, че животното се чувства добре. 

Забележка: Куче, което задъхва с отворена уста, може да е прегряло или стресирано. Това не е щастливо куче.

кучеСнимка: iStock

  • Отпуснато тяло

Погледнете цялостния език на тялото на кучето ви – мускулите му отпуснати ли са? Ако да, дори по време на по-ентусиазирана игра, значи няма две мнения – домашният ви любимец ви обича и е щастлив с вас.

  • Без прояви на разрушително поведение

Кучета, които се държат разрушително, унищожавайки предметите у дома и имуществото на стопанина си в негово отсъствие, обикновено са отегчени. 

Замислете се – вие щастливи ли сте, когато ви е скучно? Обикновено не, нали. Е, ако домашният ви любимец няма навика да дъвче обувките или дивана ви, докато сте на работа, а се фокусира върху играчките си или кротко дремва на дивана – значи нямате причини да се съмнявате в доброто му емоционално състояние. 

  • Храни се добре

Докато някои кучета са по-придирчиви към съдържанието на паничката си, едно щастливо куче се отличава с постоянно добър апетит. Ако косматият ви другар отказва да се храни, това може да се дължи на медицински или поведенчески проблем. Но във всички случаи говори, че нещо не е наред с животното, не само физически, но и често – на психическа основа. 

  • Игривост и активност

Освен някои породи четириноги, които са по-известни с пословичния си мързел и желание за по-честа дрямка, активността и желанието за игри е в ДНК-то на повечето кучета. И докато възрастта и здравословното състояние, разбира се, винаги са фактор, щастливото куче се отличава с желанието си да се движи и да е будно през голяма част от деня. 

кучеСнимка: iStock

  • Привличане на внимание

Ако едно куче се чувства добре, то винаги ще иска да прекарва повече време със семейството си. Ще търси компанията ви и ще прави номера, за да привлече вниманието ви. Разбира се, всяко четириного идва със своите личностни индивидуални характеристики, които трябва да се вземат предвид, но в по-голямата си част щастливите кучета обичат да се „мотаят“ с хората си и да са около тях.

  • Добро общо здраве

Здравословното състояние на домашния ви любимец е чудесен знак дали животното се чувства добре. Помнете – здравото куче е щастливо куче! Ако косматият ви спътник няма болки и се чувства в кондиция, значи всичко е наред. Въпреки това – не пропускайте редовните профилактични прегледи при ветеринарния си лекар. Понякога само чрез рутинната проверка можете да бъде забелязано и диагностицирано основно заболяване, което протича почти безсимптомно.

куче йогаСнимка: iStock

  • Вълнува се!

Идва ли ентусиазирано кучето ви на вратата, за да ви посрещне, когато се прибирате от работа? Щастливото куче се вълнува от различни неща, свързани с ежедневната рутина на семейството си – вечерята, времето за разходка и игри…

  • Няма проблеми със съня

Когато дойде време за лягане усещате, че домашният ви любимец се е оттеглил на леглото си преди вас и вече гони безгрижно катерици в сънищата си? Това значи, че косматият ви спътник се чувства спокойно и комфортно в дома си – щастливото куче спи добре. 

Ако се грижите с любов и внимание за домашния си любимец – той няма как да не се чувства щастлив с вас! Не го забравяйте!

Виж още