10 причини защо възрастното ви куче трепери

възрастно куче Снимка: iStock

А ко имате възрастен домашен любимец у дома, то вероятно си задавате различни въпроси относно поведението на четириногия си другар. И това е съвсем нормално – с напредване на годините рутината и навиците на кучетата ни се променят. Някои домашни любимци, например, треперят по-често от обикновено. И тъй като това озадачава собствениците им, решихме да разгледаме малко по-обстойно този проблем. 

възрастно кучеСнимка: iStock

10 възможни причини, поради които възрастните кучета треперят

Треперенето при по-старите домашни любимци може да бъде причинено от дълъг списък от състояния, но на някои от тях действително си заслужава да обърнем внимание.

  • Вълнение

Без значение от годините си, всяко куче ще се развълнува, когато стопанина или семейството му се прибира у дома! Понякога тази радост е толкова силна, че сякаш тялото на животното не може да се справи с нея и това води до треперене. Идентично, по-възрастният ви другар може да потрепери и при вида на любимото си лакомство или непосредствено преди да излезете на разходка. 

Dogsandcats.bg

куче разходкаСнимка: iStock

  • Медикаменти/токсини

Някои лекарства могат да причинят треперене като страничен ефект, тъй като променят баланса на невротрансмитерите в нервната система на кучетата. Най-често това включва шпколад, ксилитол (подсладител) и пестициди.

  • Болест на Адисон

Макар че Адисоновата болест е сравнително рядка, тя попада в нашия списък, тъй като ако не се лекува, това може да бъде животозастрашаващо състояние за домашния ви любимец.

възрастно кучеСнимка: iStock

Кучетата с Адисон могат да изглеждат много мудни, да изпитват дискомфорт като повръщане, диария, загуба на тегло и апетит, да имат треперене и косопад. Спазмите най-често са неясни, неспецифични и идват и си отиват. Четириноги, диагностицирани с това заболяване, не произвеждат достатъчно кортизол – хормон, отделящ се в надбъбречните жлези, който помага на кучетата да реагират на стрес и да регулират нивата на кръвната си захар.

Ако питомеца ви има клинични признаци, подобни на споменатите по-горе, свържете се с ветеринарния си лекар. Той вероятно ще препоръча изследване на кръв и урина за скрининг на болестта на Адисон и други заболявания.

  • Студ (хипотермия)

Ако кучето ви внезапно започне да трепери, докато е на двора и живакът е спаднал, то може просто да има нужда от допълнителна защита срещу студа! Четириногите могат да се тресат, защото им е студено (сещате ли се за популярния израз „да ти тракат зъбите от студ“?), точно като хората. За да предотвратите това, уверете се, че кучето ви разполага с топла постелка и защитна дрешка през по-хладните месеци от годината.

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Гадене

Гаденето може да бъде причинено от различни здравословни състояния – инфекция, отравяне, чернодробно заболяване и бъбречна инфекция. Куче, на което му се гади, не е непременно такова, което повръща. По-фините признаци на гадене включват: мляскане с устни, разклащане на тялото, задъхване, прекомерно преглъщане, лигавене. Ако се тревожите, че кучето ви изпитва дискомфорт или има признаци на стомашно разстройство, свържете се с ветеринарния си лекар. 

  • Неврологично заболяване

Кучета с определени мозъчни заболявания могат да развият тумори и понякога това да доведе до по-чести припадъци. Инфекцията и/или възпалението на централната нервна система може да бъде трудно за диагностициране при рутинен преглед. Поради това ветеринарният ви лекар може да препоръча да се насочите към невролог за оценка и по-специализирани изследвания. 

възрастно кучеСнимка: iStock

Забележка: Неврологичните заболявания винаги трябва да бъдат в списъка за изключване, когато едно възрастно куче внезапно започне да трепери или да се тресе. Но е важно да запомните, че това е само един от симптомите. 

  • Синдром на генерализиран тремор (GTS)

Това състояние, причиняващо тремор, може да възникне при кучета с всякакъв размер и цвят, но е известно също като синдром на треперене при белите кучета, тъй като се диагностицира най-често при малки, бели породи (особено Малтийска болонка, Бишон фризе и Западнохайлендски бял териер). Треперенето може да бъде локализирано в главата или генерализирано – засягащо цялото тяло. Въпреки че причината е неизвестна, има някои теории, които предполагат, че имунната система играе роля. 

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Болка

Ако по-възрастното ви куче трепери или се тресе, това може да е един от признаците на болка, дължащ се на кучешки артрит. Четириногите, подобно на хората, също могат да изпитват генерализирана болка поради инфекция, нараняване и дори – зъбно заболяване. В зависимост от източника й, ветеринарният ви лекар може да препоръча допълнително диагностични изследвания и/или да предпише болкоуспокояващи.

възрастно кучеСнимка: iStock

Вижте още: артрит

  • Безпокойство и страх

Подобно на хората, кучетата могат да се разтреперят, когато се стреснат, страхуват се или се тревожат. Някои четириноги могат да се уплашат от силни звуци като гръмотевична буря или фойерверки. При по-възрастните кучета проблеми като загуба на зрение поради катаракта или отслабен слух, могат да повлияят на увереността и координацията, а това от своя страна да доведе до треперене.

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Кучешка когнитивна дисфункция

Друга причина за треперене при по-възрастни кучета е кучешката когнитивна дисфункция. Така наречената деменция при четириногите може да ги направи по-тревожни и неспокойни, особено през нощта. 

Вижте още: деменция

Кога е добре да посетите ветеринарния си лекар

Вие познавате кучето си по-добре от всеки друг. Ако вашият космат спътник трепери често и това ви тревожи, уговорете среща с ветеринарния си лекар възможно най-скоро. Ранната диагностика почти винаги води до по-добри резултати.

възрастно кучеСнимка: iStock

В допълнение към извършването на задълбочен физически преглед, вашият ветеринарен лекар ще иска да събере ключова информация, за да формулира списък с „изключения“. Като внимателно наблюдавате симптомите на питомеца си, можете да му помогнете да стесни диагнозата. 

 

Виж още