10 съвета за поддържане на зъбите на вашето куче здрави

куче зъби миене Снимка: iStock

П оддържането на зъбите на кучето ви е важно поради редица причини, включително цялостното му здраве и благополучие. Като собственици на домашни любимци, всички ние искаме нашите космати другари да се чувстват добре, здрави и щастливи. За това и зъбната хигиена е нещо, което трябва да съблюдаваме.

куче зъбиСнимка: iStock

За да се погрижите за здравето на зъбите на кучето си, предлагаме ви заедно да разгледаме 10 съвета за поддържане на зъбите и денталната хигиена на питомеца ви.

  • Редовно четкане

Един от най-ефикасните начини да поддържате здравето на зъбите на кучето си е редовното им миене. Добре е то да се случва поне 2-3 пъти седмично. Това може да помогне за премахване на плаката и да предотврати натрупването на зъбен камък. Използвайте четка за зъби с мек косъм и паста за зъби, предназначена за кучета.

Dogsandcats.bg
  • Дентални лакомства и кости

Денталните лакомства и кости за дъвчене са чудесен начин да помогнете за премахването на плаката и зъбния камък, като същевременно осигурите на косматия си другар вкусно лакомство. 

куче зъбиСнимка: iStock

  • Здравословна диета

Осигуряването на добре балансирана и питателна диета също може да повлияе на денталното здраве на питомеца ви. Храните с високо съдържание на захар и въглехидрати могат да допринесат за натрупване на плака и проблеми със зъбите. За това, заложете на меню, богато на протеини, зеленчуци и здравословни мазнини.

  • Редовно стоматологични прегледи

Точно като хората, кучетата ни се нуждаят от редовни стоматологични прегледи, за да се следи състоянието на зъбите им. Добре е да се правят поне веднъж годишно.

куче зъбиСнимка: iStock
 

  • Добавки на водна основа

Добавянето на водни добавки към питейната вода на кучето ви може да помогне за поддържане на здравето на зъбите му. Те могат да помогнат и за намаляване на плаката и зъбния камък, като същевременно освежават дъха на кучето ви.

  • Зъбни кърпички

Кърпичките за зъби са удобен начин за почистване на зъбите на кучето ви. Те са предназначени за премахване на плака и зъбен камък, като същевременно освежават дъха на питомеца ви. 

куче зъбиСнимка: iStock

  • Избягвайте човешка храна

Храненето на кучето ви с човешки продукти и остатъци може да бъде вредно за здравето на зъбите му. Нещата, които обичайно хапвате, особено ако са с високо съдържание на захар и въглехидрати, могат да допринесат за натрупване на плака и поява на кариеси. За да избегнете това, придържайте се към балансирана и питателна диета. 

  • Играчки за дъвчене

Играчките за дъвчене са чудесен начин да поддържате зъбите на вашето куче здрави, като същевременно предоставите на питомеца си забавна и увлекателна дейност. Те също могат да помогнат за премахване на натрупаната плака и зъбен камък, като заедно с това укрепват мускулите на челюстта. 

  • Професионално почистване на зъби

В някои случаи може да се наложи професионално почистване на зъбите. То се извършва под анестезия и включва премахване на натрупаната плака и зъбен камък от зъбите на животното.

куче зъбиСнимка: iStock

  • Бъдете проактивни

Най-добрият начин да поддържате здравето на зъбите на кучето си е да бъдете проактивни. Редовното миене, прегледите при ветеринарен специалист и здравословната диета могат да помогнат за предотвратяване на редица проблеми. Проактивността и превенцията са ваши верни спътници по пътя за осигуряване здравето на зъбите на питомеца ви за години напред. 

В заключение, здравето на зъбите на кучето ви е съществена част от цялостното му здраве и благополучие. Като следвате съветите по-горе, може да сте една крачка напред в поддържането на добра дентална хигиена. И по този начин – да предотвратите възникването на редица проблеми със зъбите при питомеца ви. 

 

 

Виж още