10 забавни факта за Голдън ретривърите

куче Снимка: iStock

Т рябва да сте от друга планета или никога да не сте стъпвали в парка, за да не сте виждали представители на породата Голдън ретривър.

Предпочитани семейни кучета, тези красиви, буйни и дружелюбни четириноги са сред най-популярните домашни любимци по целия свят. 

Всеки стопанин на Голдън ретривър ще ви каже колко предан, верен и привързан спътник е той. Но има още много неща, които може би не знаете за тази очарователна порода. 

Dogsandcats.bg

голдън ретривърСнимка: iStock

Предлагаме ви 10 интересни факта за косматите другари на малки и големи:

  • Историята на Голдън ретривърите ни води до Шотландия

В продължение на десетилетия се е смятало, че породата произлиза от руските циркови кучета. Тази история бива развенчана, когато на бял свят излизат публикувани записите на лорд Туидмаут от Инвърнес, Шотландия. Според източниците, през 1864 година лордът купува „жълт ретривър“ на име Ноус, когото отглежда заедно с водния си шпаньол „с цвят на черен дроб“ на име Бел. Голдън ретривърите, които познаваме днес, вероятно произлизат от Ноус и Бел. 

  • Голдън ретривърите имат нужда от много упражнения

Тези четириноги винаги са готови за действие – независимо дали става въпрос за игри, планинско изкачване, туризъм, плуване, упражнения и забавления. Голдъните са естествени спортисти, които се отличават с атлетичните си заложби.

голдън ретривърСнимка: iStock

  • Те са трудолюбиви

Голдън ретривърите са добри във всичко – от лов и проследяване, до спасяване и обслужване на хора. Въпреки игривото си, понякога дори – леко шантаво поведение, тези четириноги се учат бързо и могат да овладеят множество умения. 

  • Голдън ретривърите са първокласни терапевтични кучета

Любимите ни златисти домашни любимци често се използват като помощници на специалистите, чиято мисия е да успокояват и лекуват хората. Те изглежда притежават „в резерв“ емпатия и безусловна любов. В тези кучета сякаш има нещо, което може да успокои и утеши всеки – от малки деца до възрастни хора.

дете и кучеСнимка: iStock

  • Голдън ретривърите съзряват по-бавно и често остават млади по душа за по-дълго

Юношеството при представителите на породата продължава по-продължително в сравнение с други четириноги. Това значи, че тези кученца са игриви и по-детски – наивни – дори и в зряла възраст. 

  • Голдън ретривърите обичат да похапват

Едва ли това е изненада за стопаните им, но е факт, че тези четириноги са в състояние да изядат всичко – от вечерята в купичката си до играчки, хартия и дори пастели. За никого не е тайна, че Голдъните са склонни да преяждат, така че разумните собственици знаят, че е важно да ограничават лакомствата и внимателно да измерват количествата на храната, която им дават.

  • Голдъните обичат да имат нещо в устата си

Ако сте забелязали, че любимеца ви обича да носи топки, пръчки, играчки, дрехи – то не сте единствени!

голдън ретривърСнимка: iStock

  • Голдъните са известни с „меките си муцуни“

Всички представители на породата имат достатъчно „меки“ усти, които им позволяват дори да захапят патица за гърлото без да я наранят. Някои кучета дори могат да пренесат сурово яйца в устата си, без да го счупят!

  • Голдън ретривърите са блестящи в състезанията

Като интелигентни, атлетични кучета, те са изключителни състезатели и се справят чудесно в надпревари за демонстрация по ловкост, послушание, гмуркане и други.

  • Голдън ретривърите са сред най-популярните домашни любимци

Породата е в списъка на първите десет най-обичани и предпочитани кучета в Съединените щати от десетилетия. Техните братовчеди – Лабрадор ретривърите, задържат първото място през последните 28 години. 

голдън ретривърСнимка: iStock

 

 

Виж още