10 забавни факта за Ши Тцу, които ще се изненадате да научите

ши тцу Снимка: iStock

Ш и Тцу са една от най-обичаните и популярни породи в света! Тези симпатични дребосъци са известни със своята приятелски настроена, открита личност и красиви, луксозни палтенца. Това обаче далеч не изчерпва всичко, което тези малки четириноги могат да предложат! От произхода им до популярността на породата сред знаменитости и кралски особи, над 1000-годишната история на тези кучета крие много любопитни моменти, които често биват пренебрегвани. 

ши тцуСнимка: iStock

Предлагаме ви заедно да разгледаме 10 очарователни факта за Ши Тцу, които може би не знаете!

  • Ши Тцу са най-популярната порода кучета в САЩ

Ши Тцу са очарователни, умни и привързани кученца, които са обичани домашни любимци от милиони собственици по целия свят. Те произхождат от Тибет, където са били отглеждани като компаньони за кралските особи и по-заможните хора. Постепенно популярността на породата надхвърля пределите на родината й и днес те са сред най-предпочитаните семейни другари в Съединените щати, класирайки се в топ 20 на Американския киноложки клуб всяка година.

Dogsandcats.bg
  • Често ги наричат „малките лъвове“

Името „Ши Тцу“ произлиза от китайските думи за „лъв“ и „куче“. В Будизма лъвовете са свещени животни, които символизират царственост, сила и храброст. Това би обяснило  и защо, според някои легенди, Буда е яздил на земята на лъв, носейки под ръка малко Ши Тцу!

Ши ТцуСнимка: iStock

Приликата на тези кучета с лъвовете намира отражение и в техния темперамент – подобно на тях, Ши Тцу са известни със своята лоялност и преданост към семейството си. 

  • Идеални другари за домошарите

Въпреки че се нуждаят от ежедневните си разходки и упражнения, Ши Тцу не са порода, която изисква много физическа активност и натоварване. Всъщност, кратките разходки от по 30 минути (понякога и по-малко, в зависимост от времето), са достатъчни за тези дребосъци, за да се раздвижат и да поддържат формата си.

  • Ши Тцу обичат децата

За разлика от повечето малки породи кучета, които имат репутацията на по-нетърпеливи и нетолерантни с малки деца, за Ши Тцу е известно, че те са особено привързани към най-малките членове на семейството си. Въпреки това, хлапетата от всички възрасти – особено най-малките, трябва да се научат да уважават границите на това деликатно куче. 

ши тцуСнимка: iStock

  • Имат склонност към прегряване и топлинен удар

Ши Тцу са доста издръжливи, но все пак са склонни към определени здравословни проблеми. Един от тях е прегряването, което се получава главно поради тяхната къса и сплескана муцунка. Породата спада към брахицефалните, което означава, че при тях има повишен риск от топлинен удар през особено горещите летни дни.

  • Кученцата Ши Тцу трябва да се хранят по-често

Кученцата Ши Тцу са изложени на по-висок риск от развитие на хипогликемия. Следователно, те имат нужда от по-чести хранения спрямо по-възрастните си събратя, около три до четири пъти на ден. 

Ши ТцуСнимка: iStock

Друго специфично условие е диетата им да е с високо съдържание на протеини, мазнини и сложни въглехидрати, за да се регулират нивата на кръвната им захар. Въпреки това, тъй като нуждите на всяко четириного се различават в зависимост от много фактори, важно е да следвате препоръките на ветеринарния си лекар, преди да правите каквито и да е било промени в диетата на животното. 

  • Ши Тцу са отглеждани за пазачи! 

Смята се, че Ши Тцу първоначално са развъждани, за да бъдат пазачи, които да предупреждават монарсите и другите духовни лидери за приближаващи се посетители. Въпреки това, тяхната уникална личност бързо ги превръща в предпочитани компаньони, вместо бдителни стражи.

  • Те са една от най-дълголетните породи кучета

Средната продължителност на живота на Ши Тцу е между 10 и 18 години. Но някои кучета успяват да надхвърлят горната граница! Най-възрастният представител на породата, регистриран до сега, се казва Смоуки. Той доживява до действително (в кучешкия свят!) дълбока старост от 23 години, преди да почине през 2009 г., потвърждават от Американския киноложки клуб.

Ши ТцуСнимка: iStock

  • Ши Тцу са предпочитани от известни личности

Породата е сред предпочитаните от много известни хора и знаменити личности. Кралица Елизабет II, например, която е най-известна с обичта си към коргитата, също е имала Ши Тцу по време на управлението си. Бил Гейтс, Марая Кери, Бионсе и дори самият Далай Лама също са се радвали на компанията на тези симпатични животники. 

  • Ши Тцу могат да бъдат истински герои!

Не всички герои носят пелерини! Въпреки малкия си размер, Ши Тцуто на име Бабу е спасило живота на собственика си по време на опустошително цунами. На 11 март 2011 г. земетресение удря района Таро-Кавамукай в Япония. Бабу, тогава на 12 години, успява да накара 83-годишния си собственик навън, като скимти и лае ожесточено. И успява точно навреме преди огромна стена от кална вода да унищожи целия им квартал!

ши тцуСнимка: iStock

Инстинктите на Бабу спасяват и него, и собственика му от сигурна смърт. И доказват, че смелостта често се крие там, където най-малко очакваме да я открием!

 

Виж още