Ши Тцу

Ши Тцу Снимка: Istock

Други имена

Ши Цу, Shih Tzu, Chrysanthemum Dog

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

20 см. 28 см.

Тегло

4 - 6 кг.

Живот

10 - 16 г.

Произход

Тибет

История

Свободният превод на „шицу“ означава „лъвско куче“ и е свързан с легендата, че самият Буда е бил съпровождан от две малки кученца, които при опасност се превръщали в лъвове. Първите сведения за тези малки и красиви четириноги датират от 624 година като се предполага, че са донесени в Китай от Тибет. За това свидетелстват много картини от древността, където тези дребосъци се изобразяват редом до императори. 

Стандартът на породата е установен през 1938 година като тогава окончателно се обособяват Ласа Апсо и Шицу Ину.   

Външен вид

Малко компактно куче, здраво и жизнерадостно. Винаги бдително, с високо вдигната глава и завита на гърба разкошна опашка. Независимо от пола си тези кученца достигат до височина до около 26,5 – 27 см, а теглото им е между 4,5 и 8 кг. Главата е широка, кръгла и пропорционална на тялото, без да изглежда нито голяма, нито малка. Муцуната е къса и квадратна, носът – широк и кръгъл. Ушите са дълги, поставени малко по-високо от върха на черепа, очите – големи и кръгли, без да са изпъкнали. Захапката е обратна, а зъбите са с характерната подредба „разпръснати оризови зърна“. Шията е здрава и мускулеста, гърдите – широки и дълбоки, крайниците – мускулести и къси. 

Козината е дълга и гъста, с добре развит подкосъм, най-често права, на места – вълниста. Окраската е разнообразна, допускат се всякакви вариации и комбинации.

Dogsandcats.bg

Характер

Ши Тцу са горди, наперени, жизнерадостни и любвеобилни малки кученца, които със смелостта и жертвоготовността си за любими на поколения знатни особи и монаси в родината си Тибет. Въпреки дребния си размер, те са готови винаги да защитят стопанина си, както и да го предупредят с лай за всичко, което им направи впечатление. Тези животинки са игриви и енергични навън, спокойни и кротки вкъщи. Подходящи за както за семейства с активен начин на живот, така и за компания на възрастни или самотни хора, които прекарват голяма част от времето си у дома. 

Ши Тцу имат нужда от много обич и внимание, понасят много зле самотата и искрено тъжат, ако любимия им човек отсъства често. Ранната социализация е чудесен начин да доразвиете дружелюбния им нрав – водете ги с вас на оживени места, нека се срещат с различни кучета, шумове и картини. 

Ши Тцу са доста горделиви и упорити, като тези черти на характера им се усещат силно по време на обучението. Силно манипулативни, те осъзнават колко сладки и беззащитни изглеждат и по този начин могат да ви накарат да им простите почти всичко! Бъдете твърди, последователни и уверени при дресурата, необходимо е да се изградите като лидер в очите на кучето, за да започне то да ви слуша. Най-добре е тренировките да не са повече от 10-15 минути, за да не загуби интерес кучето, да са под формата на игра и задължително съпътствани с много лакомства и похвали. 

Здраве

Ши Тцу страдат от редица генетично обусловени заболявания. Заради сплесканата си муцунка, те често имат проблеми с дишането. Породата е предразположена и към болести на бъбреците, черния дроб, очите и кожата. Тези дребни кученца са склонни към наднормено тегло, тъй като са много миловидни и сякаш вечно гладни.

Грижа

Ши Тцу е куче, подходящо за отглеждане в апартамент. Макар че е много живо и игриво, то има нужда да изразходва енергията си не само вкъщи, но и навън. Водете го на разходки, поне две по-дълги на ден, съчетани с игри и възможност да потича поне за малко на воля. Постарайте се на разположение любимецът ви да има достатъчно играчки, които да заемат вниманието му докато ви няма.

Красивата козина на тези кучета има нужда от ежедневно разресване с подходяща четка, като преди това е желателно да се напръска със специален балсам, който ще я направи още по-бляскава. Необходимо е да я подкъсявате редовно, а най-забавното е, че кученцето няма нищо против да му правите различни прически. Редовно проверявайте очите и ушите на любимеца си, за да предотвратите възможни инфекции, почиствайте муцунката след хранене. Поради проблемите с дробовете и дишането за разхождане на тези кучета се препоръчва използване единствено на нагръдник. През зимата обличайте палтенце на животното, за да сте сигурни, че няма да настине, а през топлите месеци се уверете, че винаги има на разположение прясна вода.

Хранене

Най-добре е да давате на Ши Тцу само висококачествена кучешка храна, премиум клас, подходяща за дребни породи кучета. Така ще сте сигурни, че любимецът ви ще получи всички необходими му витамини, минерали и хранителни вещества, за да сияе външно и да се чувства отлично вътрешно. Можете да разнообразявате менюто му с малки количества накъсано варено месо, желателно – пилешко, пуешко, заешко или телешко, от време на време хрущяли или шийки, задължително преминали термична обработка. Давайте на кучето спокойно различни зеленчуци – на скара, варени или сурови, твърдо сварени яйца и извара. Не се препоръчва да се храни това дребно кученце с кокали, дреболии, мазни субпродукти, свинско или тлъсто месо, тестени, пържени или пикантни храни. 

Деца и домашни любимци

Ши Тцу не е порода, която се препоръчва за семейства с малки деца. Тези кученца са любители на спокойствието и тишината, което ги прави по-подходящи за компания на възрастни хора или такива, чиито деца са вече големи

Макар че никога няма да нарани хлапетата, четириногото рядко ще прояви интерес към игрите и заниманията им, като просто ще се оттегли някъде на по-спокойно. С други кучета, както и котки Ши Тцу съжителстват добре особено, ако са израснали заедно.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Виж още

Още породи кучета

Виж още