11 най-тихи породи кучета, които лаят рядко

куче Снимка: iStock

А ко искате да имате домашен любимец, но предпочитате спокоен и мирен компаньон и верен приятел, вместо пазач, който да ви алармира за всичко, което привлече вниманието му, то имаме добра новина за вас! Представителите на 11-те породи, които ще откриете по-долу лаят рядко, а когато това се случи, то определено имат нужда да им се обърне внимание!

Може да се изненадате да научите, че някои от най-големите кучета, като Санбернара, например, са и сред най-тихите. Знайте също, че темпераментът на животното е много важен, както и обучението му да лае само в подходящ (според вас) момент.

И въпреки че има породи кучета, които са по-малко вокални от други, това не означава, че те никога не лаят - само че са склонни да не лаят прекомерно. Нека ги разгледаме заедно:

 • Акита

Акита са тихи, придирчиви кучета. Големи и независими, те са устроени да защитават членовете на глутницата си, така че се нуждаят от обучение, за да контролират неприязънта си към непознати. С подходяща социализация обаче, представителите на породата са любящо и лоялно допълнение към семейството ви.

Dogsandcats.bg

акитаСнимка: iStock

 • Австралийски кетълдог

След като веднъж се утвърдите като водач на глутницата му, Австралийският кетълдог става ваш верен и лоялен приятел завинаги! Спокойното поведение на тези кучета са в съответствие с техния уравновесен темперамент. Имат много енергия в запас, така че постарайте се да им осигурите възможност да я изразходват качествено!

кучеСнимка: iStock

 • Басенджи

Вместо традиционния лай, Басенджи имат специфична вокализация, която звучи повече като вой или скимтете. Това, поне отчасти, е свързано с анатомията на гласовата им кутия – тя е по-тясна с по-равномерен диаметър в сравнение с повечето други породи четириноги. 

басенджиСнимка: iStock

 • Бернски зененхунд

Бернското планинско куче е голямо по размер, но дружелюбно и спокойно като личност животно. Въпреки внушителния си външен вид, те не са никак заплашителни и предпочитат да поддържат дистанция от непознати, вместо да лаят по тях. 

Бернски ЗененхундСнимка: iStock

 • Кавалер Кинг Чарлз шпаньол

Ако търсите куче, което лесно се тренира и е чудесно с деца, тогава Кавалер Кинг Чарлз шпаньолът е отличен избор. Техният тих, кротък характер и малък размер ги правят идеални за всеки, който живее в апартамент. 

Кинг Чарлз шпаньолСнимка: iStock

 • Чау чау

Достойни и сериозни кучета, чиито произход ни отвежда до древен Китай. Тяхната отличителна лъска грива, разположена около главата и раменете им придава свиреп вид, но е малко вероятно да излаят свирепо по непознати. 

куче син езикСнимка: iStock

 • Английски булдог

Булдозите са спокойна порода, която почти не лае. Тези кучета имат плътна конструкция и набръчкано чело, които трудно можете да сбъркате! Въпреки по грубата си, здрава външност, те са верни спътници, които с радост ще си дремват с часове в скута ви. 

кучеСнимка: iStock

 • Нюфаундленд

Известни с нежността и сладкия си темперамент, тези едри симпатяги почти не лаят. Но когато го направят… е, този силен звук е абсолютно достатъчен, за да прогони всеки натрапник!

НюфаундлендСнимка: iStock

 • Салуки

Една от най-старите породи в света, Салуки са ловни кучета, които са нежни и независими. Те са бързи и ловки атлети, обичат и добрия спринт. Оставени сами с часове у дома, без достатъчно физическо и умствено натоварване, те могат да имат разрушително поведение. Но като цяло лаят рядко. 

салукиСнимка: iStock

 • Санбернар

Санбернарите са светци – не само по име, но и по поведение. Всъщност, в миналото те са били отглеждани, за да спасят хора, заседнали в заснежени планини. Известни са със своето търпение и това, че са тихи, достойни пазачи.

СанбернарСнимка: iStock

 • Шотландски диърхаунд

Шотландската еленова хрътка е сред най-високите породи кучета, но с внушителната им височина може да се мери само благородния им характер. Тези кучета лаят рядко, те просто са щастливи да са около вас.

кучеСнимка: iStock

 

 

 

Виж още