11 неща, които кучето усеща преди нас

куче Снимка: iStock

К акто вероятно знаете, сетивата на кучетата са много по-остри и по-мощни от човешките. Това им дава възможността да „откриват“ определени събития, преди те да се случат, благодарение на знаци, които ние обикновено пренебрегваме. 

Предлагаме ви да разгледаме заедно 11 неща, които косматите ни другари могат да предвидят. Ще се изненадате да откриете всичко, което вашият домашен любимец може да открие, като просто се довери на естествените си инстинкт и сетива! 

 • Изменения на климата

Ако чуете силен гръм, предшестващ началото на силна буря и той буквално ви зашемети, представете си какво се случва в същия момент с вашето куче! До неговия фин слух този звук достига много, преди да го чуете самите вие. Ето защо често,

още преди да е започнала бурята, а небето все още да е ясно, с няколко сиви облачета, разпръснати по него, домашните любимци започват да се изнервят.

Dogsandcats.bg

куче дъждСнимка: iStock

Когато се образува гръмотевицата, тя йонизира въздуха, произвеждайки метален аромат, който домашният ви любимец може да усети. Така че, той знае, че бурята наближава, преди тя действително да е започнала. Някои изследвания дори потвърждават, че четириногите дори са в състояние да доловят вибрациите, причинени от мълния, с подложките на лапичките си! Удивително, нали? 

 • Земетресения

Ако някога сте чували, че кучетата усещат земетресенията много по-рано от хората, то можем да потвърдим, че това е напълно вярно. Повечето кучета стават нервни, не могат да си намерят място или не желаят да стоят вътре ако усещат, че предстои земетресение. Четириногите (както и други животни) напускат местата, където живеят, и се опитват да се качат някъде нависоко.

кучеСнимка: iStock

 • Бременност

Да, вашето куче усеща, че сте бременна, макар да не разбира точно в какво се изразява това. Когато една жена очаква бебе, тялото й се трансформира – не сами външно, но и вътрешно. Променя се и хормоналният й баланс – нещо, което домашният любимец долавя мигновено. За това и много кучета стават по-защитни, когато собственичката им е бременна. 

куче човек бременностСнимка: iStock

 • Часът на раждане

Когато настъпи моментът да се роди бебето, човешкото тяло излъчва различни миризми и сигнали, които понякога остават незабелязани от самите нас. Те обаче дават индикация на домашния ни любимец, че скоро нещо ще се случи! Има дори случаи на четириноги, които отказват да се отделят от стопаните си дни преди раждането, за да ги предпазят. 

 • Някои заболявания

Благодарение на мощното си обоняние, кучетата са в състояние да открият промените, които настъпват в тялото ви, когато страдате от определени заболявания, като диабет или рак. Добре обучените четириноги, дори могат да предупредят стопаните си за момента, в който трябва да си осигурят инсулин. Впечатляващо, нали?

 • Епилепсия

Някои породи четириноги са обучени да реагират в момента, в когато ще настъпи пристъп на епилепсия. Така те могат да предупредят собственика си да вземе лекарството си или да потърси помощ.

терапевтично кучеСнимка: iStock

 • Човешки емоции

Със сигурност сте забелязали, че през повечето време кучето ви се забавлява, докато ви наблюдава. Благодарение на постоянния мониторинг, животното се научава да идентифицира промените в емоциите ви. За домашния ви любимец не е проблем да разбере дали сте тъжни, ядосани, много развълнувани или притеснени. 

 • Страх

Мнозина смятат, че това е мит, но всъщност има доказателства в подкрепа на тезата, че кучетата са в състояние да усетят страха у хората. Как го правят? Благодарение на аромата, които човешкото тяло излъчва в тези моменти. А именно – хормонът адреналин, който лесно се разпознава от ноздрите на четириногите. 

кучеСнимка: iStock

 • Кога ще тръгвате

Не е необходимо да се сбогувате с домашния си любимец, когато ви предстои да напуснете дома си за няколко часа. Рутината, която изпълнявате, както и отношението, което имате, са достатъчни информативни за четириногото, че се готвите да си тръгнете. Не се съмнявайте нито за момент – кучетата са изключително наблюдателни същества.

 • Кога ще се върнете

Ако сте близо до дома си, пред блока или дори – на съседната улица, то бъдете сигурни, че домашният ви любимец знае, че предстои да се приберете у дома. Благодарение на способността му да надушва специфичната миризма на стопанина си на големи разстояния. Така че, когато отворите входната врата, няма нищо чудно, че животното вече ви чака развълнувано!

куче дъждСнимка: iStock

 • Смърт

Нормален процес в живота на всички живи същества, преди да починем, у тялото ни настъпват определени химически и биологични промени. Именно тях кучетата могат да идентифицират перфектно. За това не е никак странно, че когато човек е на път да умре, домашният му любимец не се отделя от него. А след това – тъжи.

Вижте още: 

Защо кучетата се прозяват шумно

Усеща ли кучето, че сме болни

 

Виж още