3 човешки лакомства, които да споделим с кучето си

куче Снимка: iStock

З а много стопани на кучета обичат да споделят храната с домашните си любимци. И как би могло да бъде иначе – косматите ни приятели сякаш са „вечно“ гладни, а погледът в очите им, докато ни гледат как си похапваме чипс или бисквити все едно казва – „Моля те да ми дадеш една хапка от това, ще ме направиш най-щастливото животно на света!“.

Често кучетата са склонни да ядат повече, отколкото имат нужда, а това, което ние похапваме винаги им се вижда много апетитно. За това и е важно да знаем кои храни, плодове, зеленчуци и закуски можем или не е желателно да споделяме с домашния си любимец. 

Особено сложен става този казус, когато говорим за закуски, чипсове, хрупанки и снаксове – в по-голямата си част те са твърде солени, пълни с вредни вещества и/или мазни, за да е безопасно да ги споделите с кучето си. За сметка на това ви предлагаме 3 човешки лакомства, с които спокойно можете да почерпите косматия си приятел. Разбира се – всичко трябва да бъде с мярка. 

Добре е винаги да избирате по-добрите алтернативи на стандартните закуски – за да са по-здравословни за вас, и за домашния ви любимец!

Dogsandcats.bg

  • Боровинки

И преди сме споменавали, че боровинките са супер храна не само за вас, но и за вашето четириного. Тези малки и вкусни плодчета са същински електроцентрали – нискокалорични и не прекалено сладки. Те са с точния размер на кучешко лакомство и съдържат различни полезни неща за вашето животно като антиоксиданти и витамин С. Не забравяйте да ги измиете добре, преди да ги дадете на любимеца си. А пред по-топлите месеци можете да ги замразите – за добра хидратация и охлаждане. Имайте предвид, че леко киселият вкус на боровинките не е по вкуса на всяко куче – но ако вашето ги обича, то имате късмет!

кучеСнимка: iStock

  • Пуканки

Пуканките, които са без сол или масло – абсолютно натурални, са сред лакомствата, които без проблем можете да споделите с четириногия си приятел. Те са богати на фибри, ниско калорични са и макар да не съдържат много хранителни вещества, хрускането им е забавно за повечето кучета. Разбира се – в разумни количества и не като заместител на основното хранене. 

кучеСнимка: iStock

  • Оризови бисквити

Оризовите бисквити или снаксове станаха особено популярни у нас и това не е случайно – те са богата на фибри хрупкава закуска. Отново с уточнението, говорим за тези без добавени вкусове и аромати. Макар да съдържат малки витамини и хранителни вещества, те са богати на фибри, които се отразяват добре на храносмилателната система на кучето ви. Можете да ги начупите и добавите в паничката на любимеца си, заедно с основната му храна – те могат да бъдат забавна и ангажираща добавка към добре балансираната диета на домашния ви любимец.

оризови бисквитиСнимка: iStock

Тези три опции за леки храни и закуски между основните хранения са забавни и безопасни за споделяне с косматия ви приятел. Въпреки това – не забавяйте да му давате лакомствата в малки количества - те не са предназначени да заменят балансираното хранене. Можете да поощрявате с тях четириногото и по време на тренировка – като награда за добре свършената работа!

 

Вижте още:

Кое прави морковите най-добрите кучешки лакомства

5 човешки храни, които са полезни за кучето

Виж още