3 лесни съвета за здрава кучешка козина, които да добавите към ежедневната си рутина

куче козина Снимка: iStock

К озината на кучето е сложно нещо и състоянието й може да се промени под влияние на различни фактори – в зависимост от начина на живот на четириногото и храната, която консумира. Ако обичате да галите често питомеца си или четкането е част от рутинната ви грижа и сте забелязали, че козината на питомеца ви не изглежда добре, то може би се питате: Какво мога да направя по въпроса?

куче козинаСнимка: iStock

Предлагаме ви да разгледаме заедно 3 прости съвета за здрава кучешка козина, които лесно могат да се впишат във всяка ежедневна рутина.

  • Направете подобрения в диетата 

Понякога кучешката козина може да изглежда великолепно, а друг път – видимо да е без блясък. Една от основните и потенциални причини за това е диетата на четириногото. Ако питомецът ви получава всичко необходимо чрез ежедневната си храна, това ще повлияе върху вида на козината му. И обратно – ако организмът му среща някои хранителни дефицити, кожухчето няма да бъде в най-добрия си възможен вид. 

Dogsandcats.bg

куче козинаСнимка: iStock

Ако смятате, че са необходими промени в диетата на кучето ви, първата стъпка, която трябва да предприемете, е да се свържете с ветеринарния си лекар. След като се допитате до експертното му мнение, просто следвайте указанията му и се придържайте към обичайната си рутина, докато допълвате менюто му по подходящ начин. 

  • Добавки

Понякога може да сте осигурили перфектната диета на кучето си, но тялото му просто да не успява да произведе определен витамин или елемент, необходим на козината му, за да изглежда здрава. Това е и моментът, когато можете да включите добавки. Често те са именно това допълнение, от което рутината на питомеца ви се нуждае, за да заблести отново козината му! Отново – допитайте се до ветеринарния си лекар относно съвети за подходящите за индивидуалните нужди на косматия си другар продукти. 

куче козинаСнимка: iStock

  • Груминг

Следващият ключ към пъзела на здравата кучешка козина е редовният груминг. Вярвате или не, грижите, които самите вие (или професионалиста, в зависимост от предпочитанията ви), полагате за външния вид на четириногия ви другар, му се отразяват. Или по-скоро – липсата им. 

Дали ще посещавате груминг салон или ще четкате/подстригвате козината на кучето си у дома – изборът е ваш. Като начало е важно да отделите време и да проучите какви са индивидуалните нужди на четириногия ви другар. А след това – да пристъпите към изпълнението им. 

куче козинаСнимка: iStock

В заключение, тези три съвета са основата, на която да стъпите, за да има вашият четириног другар мека, блестяща и приятна на допир козина. 

 

Виж още