3 основни витамина, от които домашният ви любимец се нуждае

куче и котка Снимка: iStock

И ма няколко основни витамина, от които вашето куче или котка се нуждае. И всички те, в идеалния случай, идват от храната му. 

Въпреки че в по-голямата си част търговската храна е формулирана така, че да отговаря на минималните изисквания за широк кръг домашни любимци, това може да не е достатъчно за всяко конкретно животно. Проучване на университета Tufts доказва това. Според него около 75% от кучетата, които консумират само търговска храна, имат дефицит на витамин D. 

куче и коткаСнимка: iStock

Нека разгледаме трите основни витамина, от които вашият домашен любимец се нуждае, но е възможно да не получава в достатъчни дози. 

Dogsandcats.bg
  • Витамин D

Витамин D e важно хранително вещество, около което битуват много митове. От това как се (или по-точно не се) разгражда и усвоява от организма, до истории за токсичност, в интернет можете да намерите разнопосочна информация по темата. 

Витамин D е неразделна част от имунния отговор на вашия домашен любимец. Той помага в борбата с възпаленията, инфекциите, пролиферацията и много други. Дефицитът му е свързан с широк спектър от заболявания, а рискът се повишава пропорционално на намаляването на стойностите. Изследванията при животни подкрепят важността на витамин D и подчертават важността на приема му. 

куче и коткаСнимка: iStock

  • Витамин B12 (кобаламин)

Витамин В12 е друг основен витамин, който играе важна роля на клетъчно ниво. Той е необходим помощник в редица важни клетъчни реакции – от синтеза на ДНК до метаболизма на мастни и аминокиселини. Дефицитите на В12 са свързани с анемия, нарушения на нервната система, имунодефицити и често се наблюдават при домашни любимци със стомашно-чревни разстройства. 

  • Магнезий

За важността на магнезия се заговори сравнително наскоро. Все повече изследвания обаче, подкрепят неговата важност – както при хората, така и при животните. 

куче и коткаСнимка: iStock

Магнезият е от съществено значение за синтеза на ДНК, РНК и други протеини, както и за общия енергиен метаболизъм. Мислете за него като за маслото в автомобилите: когато е там, в точното количество, всичко работи гладко. Когато е ниско – възниква дисфункция. 

И накрая: фолат

Фолатът, често свързван с В12, е друг основен витамин, но вместо да се набавя само чрез диетата, той се произвежда и от бактериите в червата. Или с други думи: добра чревна флора, щастлив домашен любимец. 

куче и котка хранаСнимка: iStock

Тестване и коригиране

Храненето на домашните ни любимци следва да е комплексно. Въпреки добрия баланс обаче, това, което е достатъчно за едно куче или котка, вероятно няма да е за друго. Целта на диетата и добавките е да се доближат максимално до нуждите на всеки домашен любимец. А най-лесният начин да си гарантирате, че основните хранителни вещества са достатъчни, е да тествате животното. Бързият кръвен тест ще ви покаже какви са нивата на изброените витамини и с резултатите от него ветеринарният ви лекар ще даде насоки за добавки за коригиране на всички дефицити. 

 

 

Виж още