3 признака, че кучето ви има треска

куче треска Снимка: iStock

По-високата телесна температура в голяма част от случаите е сигурен индикатор, че кучето ни има треска. През по-горещите летни месеци обаче, може да се окаже една идея по-трудно да определим дали домашният ни любимец се чувства добре или не. За това е важно да знаем как треската влияе на цялостното поведение на косматия ни приятел – така ще ни бъде по-лесно да разпознаем, че нещо с него не е наред. И, разбира се, да реагираме, като се свържем с ветеринарния си лекар! 

куче трескаСнимка: iStock

Треската се определя като телесна температура над диапазона, който се счита за нормален при здраво животно.Това е дин от признаците, че тялото на кучето се бори с инфекция. Важно е да разпознаем сигналите, които то ни дава чрез езика на тялото и поведението си, за да можем максимално бързо да му помогнем.  

Ако разпознаете някои от следните 3 признака, че кучето ви има треска, не губете време да се свържете с ветеринарния си лекар: 

Dogsandcats.bg
  • Летаргия 

Животните, чието тяло активно се бори с инфекция, изпитват умора. Цялата им резервна енергия и ресурси отиват за битката, която водят, за това може да забележите апатия и незаинтересованост. Четириного, което има треска може да няма желание да се занимава с обичайни си дейности. Вместо това летаргичните животни гледат да подремнат на удобно място, където да се опитат естествено да регулират телесната си температура. 

Вижте още: Спят ли кучетата повече през зимата

Ако това поведение ви изглежда познато и е съчетано с други специфични признаци на заболяване като повръщане, диария, кашлица, кихане и/или секрет от носа, значи може би домашният ви любимец има треска и се нуждае спешно от преглед при ветеринар.  

куче трескаСнимка: iStock

  • Анорексия 

Погрешно се смята, че анорексия е състояние, присъщо само на хората. Това всъщност е медицински термин, който се отнася до пациент, който отказва да се храни по някаква причина. Треската и по-високата телесна температура неминуемо създават чувство на цялостно неразположение, отпадналост и дискомфорт, които влияят на апетита. За това следете внимателно – не е нормално за куче да откаже да се храни в продължение на няколко дни. Да, понякога едно пропуснато хранене не е повод за безпокойство (особено през по-горещите месеци), но животно, което не проявява интерес към яденето със сигурност се нуждае от преглед при специалист.  

  • Усеща се по-топло при допир 

Нормалната телесна температура на кучето е малко по-висока от човешката – между 38-39 градуса. Ако усещате, че щом погалите домашния си любимец зад ушите или по корема, той е осезаемо топъл, значи може би има температура.

Въпреки че не се препоръчва да го правите сами вкъщи, има начин да измерите температурата на домашния си любимец вкъщи – с термометър, използван ректално. Уверете се, че сте го маркирали по подходящ начин – трябва да го поставите само в ректума до края на сребърната крушка (металната част).  

куче трескаСнимка: iStock

Вижте още: Как да измерим температурата на кучето си

Никога не подценявайте собствените си сетива и интуиция щом става въпрос за вашето куче. Ако усещате, че нещо с него не е наред, държи се странно или сте на мнение, че е болно, то най-вероятно е. Не се притеснявайте да се свържете с ветеринарния си лекар за всичко, което буди притеснение у вас – той със сигурност ще е на линия, за да провери дали всичко с четириногия ви приятел е наред. 

Виж още