Как кучетата се охлаждат, когато навън е горещо

куче Снимка: iStock

П рез летните дни сме склонни да се потим много. Високите температури и често – задушното и тежко време навън, често се проявяват, оставяйки издайнически петна под мишниците на дрехите ни. Какво обаче да кажем за домашните си любимци? Как се охлаждат кучетата в горещите летни дни?

Потят ли се кучетата?

Краткият и най-бърз отговор е

да, кучетата ни се потят. Но не по същия начин, както ние, хората. Докато ние можем да отделяме пот по цялото си тяло, нашите очарователни космати другари не са в състояние да го правят. 

Dogsandcats.bg

Четириногите имат две жлези, които произвеждат пот в определени части на тялото им – мерокринна и апокринна.

кучеСнимка: iStock

Мерокринната жлеза е подобна на нашите собствени потни жлези, които се намират на лапите на кучето и му помагат да се охлади, чрез отделяне на пот. Сами можете да се уверите, ако докато се разхождате с кучето си в горещ ден се загледате – често животното може да оставя леко влажни отпечатъци от лапи по земята. 

Апокринните жлези, наричани от ветеринарните лекари и потни жлези, не служат за същата цел като мерокринните. Тяхната основна цел е да отделят феромони по цялото тяло на кучето, което помага на останалите четириноги наоколо да го идентифицират. И обратно – чрез този аромат и вашият домашен любимец разпознава познати и непознати себеподобни в района. 

Другият основен начин, по който кучетата ни се охлаждат, е чрез задъхване. Това е жизненоважна функция за цялостното регулиране на температурата на животното. Когато четириногите вдишват въздух чрез задъхване, те изпращат по-хладна струя в и около тялото си. И накрая - вазодилатацията също е процес, чрез който телата на домашните ни любимци се охлаждат. Кръвоносните съдове на животното се разширяват и се издигат към кожата му (образно казано), където външният въздух ги охлажда. 

кучеСнимка: iStock

Признаци, че на кучето ви му е твърде горещо

Както добре сте забелязали, тялото на вашето куче е покрито с козина. И дори да не ви се вярва, именно тя помага на животното, когато навън е много горещо, блокирайки част от слънчевата светлина и регулирайки температурата му. 

Това обаче зависи от вида на самата козина – понякога допълнителното кожухче може да доведе до прегряване, ако животното стои навън за продължителен период от време, без да му се даде възможност да се охлади. Това се отнася най-вече за породите, селектирани и отглеждани в арктически условия като Сибирското хъски и Самоедите, например, които често имат повече проблеми, свързани с горещината през лятото. 

кучеСнимка: iStock

Дехидратацията, оставянето на кучето в гореща кола без постоянен въздушен поток и дори твърде интензивните упражнения в пика на обедната жега могат бързо да доведат до прегряване на кучето ви. Основните признаци, по които ще го познаете, са: 

 • Прекомерно слюноотделяне
 • Зачервени венци
 • Треперене
 • Тежко и дълбоко дишане
 • Висока телесна температура
 • Липса на енергия
 • Дезориентация

Ако забележите един или повече от изброените признаци, незабавно заведете домашния си любимец на хладно място, далеч от пряко слънце и му осигурете вода. Междувременно – позвънете на ветеринарния си лекар, който да ви препоръча допълнителни стъпки за охлаждане на кучето. Специалистът ще ви ориентира и дали е необходимо да заведете кучето спешно в близката клиника в зависимост от тежестта на симптомите.

кучеСнимка: iStock

Как да помогнем за охлаждане на кучето си през лятото

Тъй като нашите домашни любимци не могат сами да регулират телесната си температура по начина, по който го правим ние, наша грижа е да им помогнем да се чувстват добре и да им е комфортно, особено през горещите летни дни. 

Вижте още: 5 основни грижи за външия вид на кучето през лятото

 • Проверката на прогнозата за времето

ще ви помогне да определите кога е удачно да изведете кучето си навън и в кои случаи – по-добре да стоите у дома на хладно. Общото правило е, че през лятото е добре излизанията да се случват през по-хладните часове на деня – рано сутрин или по-късно вечер.

кучеСнимка: iStock

 • Дръжте кучето на закрито през пиковите горещи часове на деня;
 • Уверете се, че домашният ви любимец има постоянен достъп до прясна хладка вода по всяко време;
 • Ако е на открито – уверете се, че има сянка и наблюдавайте животното да признаци на прегряване
 • Никога не оставяйте куче само в колата си – особено през лятото;

 

Вижте още: 

7 съвета ако кучето идва с вас на почивка

Да подготвим кучето за топлото време

Виж още