3 прости неща, които всеки собственик на куче трябва да знае

куче инато Снимка: iStock

И нтернет е вълнуващ, защото онлайн можем да открием толкова много информация! Често обаче, именно тази положителна страна на мрежата може да бъде претоварваща за собствениците на домашни любимци. Едно просто търсене в Google на тема „как да обуча кучето си“, например, понякога може да ви остави по-объркани от преди. А винаги съществува и възможността всичко, което четете или да не работи за вас, или просто... да не звучи правилно. 

кучеСнимка: iStock

За да ви дадем опора, върху която да стъпите и над която да надграждате, събрахме за вас три прости неща относно обучението на четириногите, които всеки стопанин трябва да знае. Без значение дали имате опит или не – следващите стъпки ще ви подготвят за успех в начинанието!

Разберете как кучето ви се учи

Преди да започнете с дресурата, отделете малко време, за да разберете как домашният ви любимец учи. Има две основни направления, когато става дума за учене и усвояване на нови умения при четириногите:

Dogsandcats.bg
  • Учене чрез следствие

Ако направя X, тогава Y се случва. Така че, ако искам Y, трябва да направя X. Ако не искам Y, не трябва да правя X.

Пример: Когато „седя“, получавам лакомство. 

кучеСнимка: iStock

  • Обучение чрез асоцииране (Класическо обуславяне/Павловско обуславяне)

Когато се случи X, тогава Y обикновено се случва след него. Мога да реагирам на X в очакване на Y.

Пример: Когато на вратата се звъни, влиза посетител. Така че, когато се звъни на вратата, аз се вълнувам в очакване на въпросния гост.

Обърнете внимание както на последствията, които вашето куче получава, така и на асоциациите, които прави. Връзките, които питомецът ви изгражда влияят на поведението му, дори ако самият стимул не е присъщо въздействащ. Например, актът на взимане на каишката му в ръка не е въздействащ сам по себе си, но все пак може да развълнува едно четириного, защото то го свързва с разходка. 

Разбирането как кучето ви се учи ще ви помогне да бъдете по-успешни в обучението му.

Създайте силни асоциации още от самото начало, особено, когато става въпрос за каишка, клетка, изграждане на хигиенни навици и тн. 

кучеСнимка: iStock

Използвайте мотивацията за храна във ваша полза

Пътят към сърцето на кучето ви минава през стомаха му? Това не е непременно нещо лошо! Храната и лакомствата не са единственото средство, което можете да използвате в дресурата на домашния ви любимец, но все пак са едно от основните.

Редовното хранене на вашето куче укрепва връзката ви с него. Това го учи, че вие се грижите за нуждите му и то започва да има доверие във вас. Обърнете внимание какво е обкръжението на питомеца ви, когато яде. Може да не го осъзнавате, но това също формира важни асоциации, като:

  • Кой го храни?

Това са хората, на които кучето най-много вярва.

  • Каква е средата на хранене? 

Вашият домашен любимец ще я свърже с положителния акт на самото похвапване. Това е чудесен начин да накарате питомеца си да се чувства комфортно в клетката си, например. 

  • Кога се случва храненето?

Ако нахраните кучето си и след това напуснете стаята, това може да му помогне да свърже самотата с нещо положително. И да понася по-леко времето, през което не сте наоколо. 

кучеСнимка: iStock

След като сте изградили стабилни отношения на база доверие, свързано с храненето с кучето си, можете да включите и лакомства с висока стойност като ефективен инструмент за обучение. 

Фокусиране върху обучението на една проста команда

Две от най-големите грешки, които стопаните на домашни любимци допускат по време на дресурата на питомците си, са:

  • Опитвате се да научите животното на твърде много неща наведнъж
  • Прескачате направо на по-сложните команди

А всъщност нещата са съвсем прости. Ключът е да се съсредоточите върху едно просто поведение в даден момент. 

кучеСнимка: iStock

И накрая, не забравяйте, че обучението на вашето куче може да бъде забавно! Необходими са ви просто правилните насоки, за да поемете по пътя напред!

Вижте още: 

Как наказанието влияе върху поведението на кучето

Дресура на кучето: Противокондициониране и десенсибилизация

Виж още