3 сигурни знака, че кучето ви се чувства отегчено

куче Снимка: iStock

И мате ли понякога чувството, че кучето ви сякаш изглежда отегчено? Ако отговорът е положителен, то трябва да ви уверим, че има голям шанс да сте абсолютно прави в предположението си. 

Подобно на хората, домашните ни любимци се отегчават, особено ако са сами по цял ден. Но за разлика от нас, косматите ни спътници са доста ограничени спрямо нещата, които могат да правят, за да се забавляват. Замислете се – те нямат работа, няма как да си сложат сами каишката и да идат в парка, нито могат да излязат на разходка без вас, нали?

Факт е, че стопаните са основният източник на забавление за четириногите. Ние диктуваме кога те ще се хранят или играят. И ако не отделяме достатъчно от времето си, то неминуемо е възможно на домашните ни любимци да започне да им доскучава. 

Dogsandcats.bg

Ако смятате, че кучето ви изглежда отегчено, има някои начини да установите със сигурност това, както и техники, чрез които да подобрите настроението и състоянието на духа на косматия си спътник. 

Вижте 3 признака, които показват, че кучето ви е отегчено и какво можете да направите по въпроса.

  • Прояви на деструктивно поведение

Прекомерно дъвчене, лаене, копаене, ровене в кошчето за боклук – този вид разрушително поведение при четириногите често се проявява в следствие на скука. Ако домашният ви любимец буквално няма с какво да се занимава, той ще намери начини да се забавлява, бъдете сигурни. И те често включват дъвчене на обувки или друго ваше имущество.

кучеСнимка: iStock

Какво можем да направим?

За да спрете разрушителното поведение на домашния си любимец, трябва да преместите фокуса му към нещо по-конструктивно. Интересни и занимателни играчки, пъзели и умствени упражнения, съчетани с малко повече физическа активност са добра комбинация срещу скуката. В допълнение към ежедневната разходка на любимеца си, може да добавите и 10 минути за тренировки или интерактивни игри, например.

Идеята не е да се наблегне на наказанието, а да покажете на животното какво да прави вместо това, което не искате. Насърчаването на добрите навици остава далеч по-дълго и трайно в съзнанието на домашните ни любимци.

  • Търсене на внимание (лаене или хленчене)

Много кучета държат да уведомят стопаните си, че им е скучно. Това може да се случи като четириногото се приближи до вас, бутне ви по ръката или седне в краката ви. А ако това не проработи – започва хленченето и „недоволстването“. Някои домашни любимци пък директно започват с леко лаене – за максимално привличане на вниманието. 

кучеСнимка: iStock

Какво можем да направим?

Осигурете на домашния си любимец ежедневна рутина. Нека животното знае кога е време за разходка, хранене или игра. Повечето четириноги много харесват графици, те ги карат да се чувстват спокойно и комфортно. За домашните ни любимци навиците са важни, а щом имат последователна ежедневна програма, те знаят какво се очаква от тях. 

Например, когато храним кучето си по едно и също време всеки ден, ние му даваме сигурност. То усеща, че не бива да се притеснява кога ще получи ядене отново. Същото важи и за останалите рутинни дейности като игри, разходки и релакс.

  • Ходи след вас

На всеки се е случвало - връщате се от работа, а домашният ви любимец сякаш се „залепя“ за вас. Ако кучето ви следи навсякъде, това може да се дължи на скука. Както споменахме по-горе, за косматите ни приятели ние сме основен източник на забавление. За това и за четириногите е интересно какво правим и с какво се занимаваме. 

Разбира се, някои кучета ходят след стопаните си от стая в стая не само, защото са се почувствали отегчени през деня, а защото просто много се радват да са близо до собствениците си. И това, съгласете се, е много мило, макар и леко странно на моменти (особено, когато домашният любимец влиза с вас в банята, например.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучето ви следва и влиза с вас в банята

Какво можем да направим?

Осигурете на домашния си любимец достатъчно упражнения. Възможно е кучето да обикаля след вас, защото има много излишна енергия, която има необходимост да изразходва. Замислете се– достатъчно време ли отделяте на разходките с косматия си приятел? Физическата и умствена активност са важна част от рутината на домашните ни любимци. Разходките са единствената им възможност да си взаимодействат с околния свят, да излязат и изследват действителността навън. За това – не ги подценявайте. 

На всяко куче, както и на всеки собственик на домашен любимец, му се случва да се почувства отегчен. Важно е да разпознаваме знаците на подобно състояние при косматия си спътник, за да можем отново да върнем доброто му, игриво настроение.

 

Виж още