3 важни команди, на които да научите кучето си преди празниците

куче Коледа Снимка: iStock

М акар да е едва началото на ноември, много от нас се замислят за предстоящия празничен сезон. Ако не сте почитатели на покупките в последния момент, предпочитате да избягвате навалицата, предшестваща Коледа, то най-вероятно сте започнали подготовката. 

Ваканционният сезон безспорно е забавен за нас, но може да се окаже известно предизвикателство за кучетата ни. Има много разсейващи фактори като гости, декорации и нови миризми, които могат да объркат косматия ви другар.

Наред с това не са малко и празничните опасности като токсични храни и растения. 

Dogsandcats.bg

За да не бъдете постоянно „на тръни“ и да следите всяка крачка на домашния си любимец, предлагаме ви един малко по-различен подход – започнете да тренирате косматия си другар още днес! Научете домашния си любимец на някои прости поведения и команди, за да го предпазите, а самите вие – да можете да се отпуснете по време на празничните вълнения. 

куче КоледаСнимка: iStock

  • Пусни!

Важно е да можете бързо и безопасно да извадите някои опасни предмети и храни, попаднали в устата на домашния ви любимец. Не искате шоколадовите бонбони, които сте поставили за гостите си на масичката за кафе в хора, да предизвикат извънредно пътуване до кабинета на ветеринарния лекар, нали? 

Предмети като декорации и панделки пък, представляват опасност от задавяне за кучетата. А ако косматият ви приятел докопа нещо, което не трябва, а вие започнете да го преследвате, най-често се случва точно обратното на това, което ви се иска. Или казано с други думи – животното възприема действията ви като игра и това само го насърчава да гълта по-бързо!

Един от най-добрите начини да научите кучето си „да пусне“ е чрез игра на дърпане на въже! Звучи любопитно и странно, но е много ефикасно, повярвайте ни!

куче КоледаСнимка: iStock

Предложете на домашния си любимец да се позабавлявате с дърпане на въже. Щом питомецът ви вземе в уста единия край, изчакайте няколко секунди и му кажете да го „пусне“, поднасяйки лакомство към носа му. Повечето четириноги са силно мотивирани от храна, така че е доста вероятно да се откажат от текущата играчка в замяна на това, което им предлагате. Разбира се, придружете наградата с щедри похвали!

След като кучето ви разбере какво се иска от него, увеличете предизвикателството – приложете метода по време на игра с хвърляне и донасяне на топка, например. Просто кажете „пусни“ малко преди животното само да ви даде топката си, за да продължите забавлението.  

Важно: Не забравяйте да върнете играчката, след като четириногото вие е приключило с яденето, така че то да възприеме случващото се като игра, а не като трик за кражба на нещата му!

  • Остави го!

Команда, доста близка до „пусни“, но и малко по-специфична, защото касае превенцията – един още по-добър подход, контролиращ поведението на кучето ви да слага в уста неща, които не трябва.

Сигналът „остави го“ директно казва на питомеца ви, че това нещо е забранено. Може да се отнася за всичко – ордьоврите на помощната масичка, подарък под елхата или дори самите ви гости (не всички обичат кучешки косми по новите си празнични тоалети, все пак!). Колкото по-добре домашният ви любимец реагира на тази реплика, толкова по-полезна и приложима става тя. 

куче КоледаСнимка: iStock

Най-лесният начин косматият ви другар да усвои това поведение е чрез лакомство, скрито в юмрука ви. Покажете на животното лакомството, след което го стиснете в юмрук. Позволете му да подуши ръката ви колкото иска – в крайна сметка то ще загуби интерес и ще погледне в страни. Веднага щом го направи, похвалете го и го наградете с лакомство, скрито в другата ви ръка. 

Повторете толкова пъти, колкото се налага, докато косматият ви другар разбере, че игнорирането на юмрука ще му донесе награда. Сега можете да усложните малко ситуацията като започнете да отваряте ръката си, за да покажете на животното лакомството. Ако то продължи да стои назад – наградете го. Ако обаче се опита да вземе лакомството – затворете ръка и изчакайте да се отдръпне, преди да продължите. 

За напреднали: Когато кучето ви не обръща внимание на лакомството в отворената ви длан, можете да го преместите на земята. Отново – покрийте с ръка или крак, докато животното разбере правилата. Когато се отдръпне от храната на земята, наградете го. Щом четириногото схване играта, вие сте готови да добавите командата „остави“, директно щом поставите храната на пода. 

  • Седни!

Сигурни сме, че едно от последните неща, които вашите гости искат за празника, е да бъдат съборени от вашето куче. Чудесна алтернатива на скачането е да научите домашния си любимец да поздравява хората, като сяда.

куче КоледаСнимка: iStock

Един от най-бързите начини да обучите косматия си другар на това, е да го накарате да разбере, че докато дупето му е на земята, той ще получи награда и поздрав, докато ако е прав или подскача – забавлението за него спира. Уверете се, че всички, които ще си взаимодействат с животното, са на една и съща страница. Ако дори и един човек насърчава скачането, битката ви с този навик ще стане далеч по-тежка.

Как да го направите? Започнете като сложите домашния си любимец на повод и го завържете за дръжката на вратата или друг неподвижен предмет. Помолете кучето да седне и когато го направи, започнете да вървите спокойно и бавно към него. Ако то продължи да седи, продължете да се приближавате, а щом го достигнете – похвалете и наградете. Ако се изправи, върнете се няколко крачки назад, след което започнете отначало. 

Ще се учудите колко бързо кучето ви ще разбере, че седенето е това, което ви кара да се приближите към него! Щом усвои тихия подход, увеличете ентусиазма си – можете да изтичате към животното, пеейки името му. Включете в упражнението и членове на семейството си. 

Вижте още: 

Как да накараме кучето да ни слуша

Важни съвети при дресурата на осиновено куче

Виж още