Как да накараме кучето да ни слуша

куче Снимка: iStock

П онякога, колкото и отдадено, отговорно и последователно да подхождаме към дресурата на домашния ни любимец, няма как да предвидим всичко. Ако кучето ни отказва да слуша командите, които му отправяме или не ни обръща достатъчно внимание – това е момент, който може да подейства доста демотивиращо на голяма част от стопаните на четириноги. Освен разочароваща обаче, тази ситуация може да бъде и опасна. Защото именно командите, свързани с безопасността на косматия ни другар са това, което може да го предпази от потенциални проблеми и инциденти. Като да изтича на оживена улица или да изяде нещо, което не трябва. И не на последно място – чрез правилната дресура вие си осигурявате спокойствие и комфорт – все неща, които ще ви помогнат да запазите здравия си разум, управлявайки проблемното поведение на питомеца си.

кучеСнимка: iStock

Звучи логично, но невинаги е лесно да се стигне до корена на проблема. И така, откъде да започнете, ако срещате трудности в обучението на четириногия си другар и той просто не ви се подчинява? Независимо дали проявите на инат се случват в конкретни ситуации или през цялото време– ето някои от възможните ситуации, с които можете да се сблъскате.

  • Твърде много излишна енергия

Ако някога сте опитвали да общувате с хиперактивно малко дете, тогава знаете колко високи енергийни нива имат тези хлапета. И колко несъсредоточени и разсеяни са те почти през цялото време. Ситуацията при кучетата е идентична. Когато домашният ви любимец е навън, главният му и често – единствен фокус, е върху освобождаването на цялата задържана през деня енергия. Което го прави разсеян и съответно му е трудно да ви слуша. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Най-добрият вариант да си осигурите цялото внимание на кучето е да започнете с разходка и упражнения, а едва след това да пристъпите към тренировъчните сесии. И, разбира се, много обич и похвали никога не са излишни. 

  • Бъдете постоянни

Ако кучето ви получава различни реакции за поведението си, на него ще му е трудно да разбере какво искате от него. Това важи с пълна сила и ако отделните членове на семейството ви налагат различни правила. За това е важно преди да започнете дресурата да отделите време и да обсъдите с близките си хора, които ще участват в грижите и отглеждането на животното, какви ще са правилата, които искате да установите. Задайте заедно границите и ограниченията, свързани с четириногия ви спътник – може да е полезно да ги запишете и поставите на видно място.  

кучеСнимка: iStock

  • Овладейте енергията си

Кучетата слушат лидерите на глутницата си. И вие можете да сте този водач, от когото животното има респект но само в случай, че излъчвате спокойна и самоуверена енергия. Ако сте нервни или несигурни, когато давате команда на четириногото, то ще го усети. За съжаление, голяма част от хората не са наясно с енергията, която излъчват. За това е добра идея да се допитате до близък човек за обективна оценка – помолете приятел, например, да наблюдава поведението ви и да даде обратна връзка. 

  • Връщайте се към основните команди

Дали вашето куче действително знае и е усвоило дадена команда? За някои четириноги може да са необходими стотици или дори хиляди повторения, за да научат ново умение. Практиката отличава перфектните ученици. Не се бойте да се върнете крачка назад – може да се наложи отново да се съсредоточите върху обучението, за да сте сигурни, че домашният ви любимец действително е овладял дадена команда.

кучеСнимка: iStock

  • Спрете да разчитате на вербални команди

Кучетата не говорят помежду си – те използват енергията и езика на тялото си, за да общуват. Така че, не е никак изненадващо, че понякога може да имат проблем с възприемането на словесните ни команди, особено ако са бомбардирани от постоянното ни ръкомахане. 

Съществува и възможността дори едно куче да знае дадена команда, да я свързва повече с невербалния знак, който му отправяте в същото време – нещо, което може дори да не осъзнавате, че правите. 

Ако вашето куче е спряло да ви слуша, замислете се за момент – дали нещо не се е променило във вашето физическо присъствие? Дали не държите бебе в едната си ръка? Или говорите по телефона? Малки наглед неща, които можете да промените, могат да повлияят на способността ви да предадете напълно съобщението си, както обикновено. 

кучеСнимка: iStock

  • Обърнете внимание на емоционалното състояние на вашето куче

Освен задържаната енергия, вашето куче може да се разсейва и от редица емоции. Ако се опитвате да го обучите да идва при повикване, например, а домашният любимец на съседа ви лае от другата страна на улицата, това може да направи питомецът ви толкова съсредоточен над ситуацията, че той да не ви обръща внимание. Ако навън има гръмотевична буря, например, животното може да бъде толкова стресирано или уплашено, че да отдели твърде малко внимание на вашите насоки. Помнете – 

необходимо е да се справите с основния проблем, преди да съумеете да накарате кучето си действително да ви слуша.

И не на последно място – ако въпреки усилията ви продължавате да имате проблеми, свързани с обучението на домашния си любимец и имате усещането, че не се справяте, помислете за наемане на професионалист, който да ви помогне. Комуникацията между вас и косматия ви другар е важна и за двама ви – струва си инвестицията на време и енергия. 

 

Вижте още: 

Защо е важно да тренираме кучето си

5 основни команди, на които да научите кучето си

Да научим кученцето как се казва

Виж още