Важни съвети при дресурата на осиновено куче

осиновено куче Снимка: iStock

В ъпреки че заставаме твърдо зад идеята, че независимо от възрастта или породата си, всяко куче може да бъде тренирано и научено на нови неща, има ситуации, при които е важно да подходим към дресурата на домашния ни любимец една идея по-внимателно. Това се отнася най-вече за случаите, когато имаме у дома осиновено куче, което идва заедно със своето минало и история. 

кучеСнимка: iStock

Макар и очевидно косматият ви другар да подлежи на дресура, има някои неща, които да имате предвид, когато започвате обучението му. Съветите, които ще видите по-долу ще ви помогнат да сте сигурни, че и вие, и косматият ви другар ще извлечете максимално положителни емоции от тренировъчните сесии, а няма да се окажете разочаровани и в по-лоши отношения, отколкото преди да сте започнали.

Преодоляване на миналото

Има някои въпроси, свързани с миналото и опита (добър или лош) на новото ви космато приятелче, които е добре да си зададете преди да започнете обучението му. Те включват:

Dogsandcats.bg
  • Доверява ли ми се кучето достатъчно, за да иска да работи с мен?

Ако животното не ви позволява да го докосвате, то вероятно все още не е готово да започне и тренировки. За да имате успех с дресурата – и това се отнася не само за осиновените домашни любимци, а за всички четириноги, необходимо е да се изградили доверие помежду си.

куче от приютСнимка: iStock

  • Изглежда ли все едно кучето изпитва неприязън, страх или отвращение към нещо, свързано с тренировките?

Възможно е в миналото четириногото да е било ударено с пръчка и помощните инструменти, които използвате по време на тренировъчните сесии да го стряскат. Може би планирате да представите новия домашен любимец на родителите си, но кучето се страхува от мъже? Има различни страхове и фобии при осиновените кучета, за чието преодоляване ще трябва да отделите време, преди да продължите с обучението. 

  • Какво прави кучето, ако обърка нещо?

Повечето кучета, които са били наказвани за това, че са направили нещо нередно, имат специфични реакции щом се „провинят“ с нещо. Обичайно те се затварят и свиват, когато направят грешка. Ако планирате да използвате обучение по метода на положителното подсилване, необходимо е да вземете предвид, че куче, което е имало травматично минало може да не реагира веднага на този подход. Бъдете търпеливи и му дайте време, за да свикне със ситуацията.

осиновено кучеСнимка: iStock

  • Прекалено ли се страхува от околната среда, за да ви обърне внимание?

Ако едно животно е прекарало първите няколко години от живота си в клетка, завързано на синджир в задния двор, често – затваряно в баня, игнорирано или наказвано за всичко, „реалният свят“ за него може да бъде плашещ и разсейващ. Често, ако провеждате тренировъчните сесии на открито, може да забележите, че кучето се разсейва и сякаш не ви слуша. В този случай по-добре би било да заложите на тихо място, където да продължите дресурата.

Бавно и леко напред

След като сте определили какви допълнителни препятствия трябва да преодолеете, постарайте се да не ги забравяте. Никога не се знае кога дадена ситуация може да отключи нещо, свързано с миналото на вашето куче и да, образно казано „отвори стари рани“. 

осиновено кучеСнимка: iStock

Много кучета имат страхотна дългосрочна памет, така че просто бъдете търпеливи с вашия четириног другар. Не забравяйте, че не е негова вината, че е такъв, какъвто е.  И макар дресурата на осиновено куче да представлява известно предизвикателство и да изисква търпение, определено си заслужава. Защото, от една страна, това ще изостри уменията ви като треньор, ще ви научи на постоянство, баланс и търпение – при това по начин, по който никога не сте подозирали. А за самото куче – благодарение на вас то ще преодолее травми, които, бъдете сигурни, не желае да си спомня. 

 

Вижте още:

6 причини защо кучетата от смесени породи са страхотни

Как да спечелим доверието на осиновено куче

Виж още