3 животоспасяващи команди, които всяко куче трябва да знае

куче Снимка: iStock

Н ай-често собствениците на домашни любимци инвестират в обучение на кучето си, за да коригират определено проблемно поведение или да подобрят маниерите му. Сякаш по-рядко се замисляме, че освен да възпита косматия ни другар, подходящото обучение може да му помогне по различни начини в живота. И освен насърчаване на учтивото държание, тренировките един ден могат да спасят живота на четириногия ви другар

Не е никак лесно да се определят най-важните команди, които едно куче трябва да знае. Специалистите и дресьорите обаче са категорични – има три основни от тях, които са пряко свързани с безопасността – на самото животно и на другите хора и кучета, с които влиза в контакт. 

Предлагаме ви да ги разгледаме заедно, за да разберем защо е толкова важно да научите домашния си любимец да ги изпълнява. 

  • Седни долу!

Куче, което е тренирано незабавно да отпусне тялото си, независимо от обстоятелствата наоколо или разстоянието до стопанина си, ще има и по-голям шанс да избегне потенциална опасност. Четириногите, които се обучават за търсене и спасяване на хора са научени да реагират на тази команда, дори ако бягат с максимална скорост или под тях има купчина развалини. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Що се отнася до домашните любимци, усвояването й е важно, защото крие някои основни ползи за безопасността на самото животно. Има случаи, когато питомецът ви може да се окаже в опасна ситуация, но викането му да дойде при вас всъщност да създаде по-голям риск (ако вие, например, сте от едната страна на улицата, а животното – от другата и има трафик). Насочването на поведението му чрез командата „Седни!“, ще гарантира безопасността му, докато успеете да стигнете до него. 

  • Пусни!

Ежедневните предмети от бита ни могат да бъдат колкото интересни, толкова и опасни за кучетата. Игрите с бельото или чорапите ни, например, представляват често срещана опасност от задавяне, също както и обелки от плодове, пилешки кости и др. 

Сред най-честите причини за инциденти, свързани с натравяне на кучета, е и поглъщането на някои човешки лекарства, отпускани без рецепта. Понякога дори само едно хапче може да има сериозни здравословни проблеми за домашния ви любимец. Ето защо командата „Пусни го!“ е толкова важна. 

кучеСнимка: iStock

Ако научите питомеца си да пуска от уста предмета, който представлява опасност за самия него, можете да реагирате и да го приберете максимално бързо, предотвратявайки потенциален инцидент.

  • Да идва, когато го повикате

Кучетата често не обръщат внимание (за щастие) или дори не възприемат потенциалните заплахи около тях като трафик или отровни растения. Това прави рисковете да се озоват в опасни и дори – смъртоносни ситуации далеч по-големи.

Да научите кучето си винаги да идва щом го повикате, може да ви помогне да сведете до минимум опасностите, свързани с възможно бягство или измушване от нашийника. Защото, нека си го признаем, понякога любопитството на четириногите ни другари не познава граници! И дори добре възпитаните кучета могат да се окажат в опасни ситуации. 

кучеСнимка: iStock

В обобщение можем да кажем, че макар да има различни команди, свързани с безопасността на домашните любимци и да адмирираме обучението им на всички тях, има три основни, които са особено важни. Като отговорни стопани следва да се постараете четириногия ви другар да реагира и да ви слуша, когато отправите някоя от тях към него, независимо къде се намирате.

 

Вижте още:

6 често срещани грешки при дресурата на куче

5 ползи от позитивния метод на обучение при кучетата

 

 

 

 

 

Виж още