6 често срещани грешки при дресурата на куче

куче Снимка: iStock

Н езависимо дали за първи път си взимате куче или имате известен опит в отглеждането на четириноги, сигурни сме, че нямате търпение да започнете да обучавате най-новия член на семейството си на основни команди и трикове. Защото искате да имате най-добре възпитаното, щастливо и приятелски настроено куче в квартала, нали? 

Добрите намерение и желание са нещо чудесно и задължително за успешната дресура на домашния ни любимец. Само чрез отделяне на достатъчно време, търпение и постоянство можем да постигнем добри резултати при тренировките. Съществуват обаче и някои основни грешки, които собствениците на кучета допускат при обучението на косматите си приятели. 

куче тренираСнимка: iStock

Част от тях можем дори да не усетим, че правим – за това е добре да се запознаете с 6 от най-често срещаните грешки в тренировките, които да избягвате.

Dogsandcats.bg
  • Фокусирате се върху негативното за сметка на позитивното

Според редица проучвания, тренировъчният метод, основан на позитивен подход – чрез награди, похвали и поощрения, дава много по-добри резултати, отколкото фокусирането върху негативното. Използването на наказания и повишаването на тон при дресурата може да доведе до редица поведенчески проблеми, които да се засилят с времето. Ако се спрете на положителния метод – научете се да предвиждате поведението на домашния си любимец. Ако кучето ви, например, е на път да направи нещо, което не трябва, опитайте се да го разсеете с друга команда, чието изпълнение да му донесе лакомство. Помнете – винаги награждавайте животното, когато се представи добре – оставяйки положителна асоциация в следствие на дадено поведение у него, то често само ще пожелае да го повтори. 

  • Твърде дълги тренировки

Не съществува универсално правило относно това колко време трябва да продължи една пълноценна тренировка на куче. За това и често собствениците се затрудняват да преценят кога тя е твърде дълга. Важно е сесията да спре тогава, когато видите положителни резултати.

кучеСнимка: iStock

Ако една тренировка продължи твърде дълго, кучето ви може да се отегчи и в даден момент да загуби интерес до такава степен, че да откаже да прилага и вече упражнявани команди. А може да се стигне и до претоварване с информация, което да му попречи да запамети качествено наученото. Ориентировъчно – нека тренировката не е по-дълга от 10 до 15 минути. 

  • Провеждате тренировките на едно и също място

Най-често собствениците на кучета започват дресурата на четириногите си приятели у дома. Грешка е да се ограничавате само до едно място. По този начин домашният ви любимец ще се научи на определени правила вкъщи, но няма да може да свърже командите с новата среда, с която ще се сблъска навън. Опитайте се тренировките да се случват както у дома, така и в близкия парк, градинка или двор – нека има повече разсейващи фактори. Така вашето куче ще затвърди наученото и ще поддържа поведението си последователно, независимо къде се намира. 

  • Разчитате твърде много на лакомствата

Лакомствата са задължителна част от всяко обучение на куче – те дават мотивация на домашния ни любимец да изпълни дадена команда. Особено ефективни са в началния етап на дресурата. Важно е обаче да не прекалявате с тях, защото ако разчитате твърде много на лакомствата, вашето животно може да се научи да изпълнява желаното от вас поведение само, когато имате храна в себе си. И тъй като това невинаги ще е така – уверете се, че кучето ви свързва изпълнената команда и с похвала. 

кучеСнимка: iStock

  • Не обръщате внимание на индивидуалността на кучето си

Всяко куче има своя уникална личност, характер и потребности. И не всеки метод на обучение, награда или поощрение работи за всяко четириного. Някои породи са по-мотивирани ако след добре изпълнена команда поиграете с тях, други са движени главно от идеята да получат лакомство, а трети имат естествена нужда да угодят на стопанина си. Съществуват и упорити животни, при които нищо не работи. 

Тренирайки вашия космат приятел, вие трябва да разберете какво го мотивира. Само така ще успеете да „напипате“ правилния начин, чрез който да го научите. Може да се наложи да промените техниката или да експериментирате, за да намерите какво работи при вас. Бъдете постоянни и търпеливи!

  • Постоянно повтарящи се команди

Тази грешка е сравнително по-често срещата сред хората, които нямат опит в обучението на кучета. Те са склонни да повтарят една и съща команда до тогава, докато животното не я изпълни. И в крайна сметка то може да го направи от скука. Освен това – ако твърде много пъти повтаряте, например – „Седни“, домашният ви любимец може погрешно да реши, че само ако кажете думата 3-4 пъти, тогава от него се очаква да изпълни искането ви. 

кучеСнимка: iStock

Ако кучето ви не реагира – по-добре не повтаряйте командата. Сменете обстановката и тогава опитайте отново. Ако все още няма резултат – оставете командата за следващия ден и опитайте с друга.

Вижте още: 5 основни команди, на които да научите кучето си

Когато започвате с дресурата на косматия си приятел, има много неща над които да се замислите. Имайте предвид, че кучето може да научи бързо някои команди, но и със същата забележителна скорост да ги забрави. Уверете се, че практикувате и затвърждавате наученото всеки ден. Бъдете постоянни, търпеливи и не забравяйте – едно куче може да се учи на нови неща до края на живота си. И колкото по-дълго то остане умствено и физически стимулирано, толкова е по-дълъг ще бъде и животът му.

 

Вижте още:

Как да научим кучето да носи предмети

Виж още